Index Vakbarát Hírportál

Kanadai szakembert választottak a magyar válogatott élére

2023. október 24., kedd 13:45

Az évek óta hazánkban dolgozó kanadai szakembert, Don MacAdamet választotta a Magyar Jégkorongszövetség (MJSZ) a férfiválogatott élére – olvasható a szövetség hivatalos oldalán.

„Kevin Constantine váratlan távozása után nehéz helyzetbe kerültünk. Az elmúlt időszakban minden szempontot mérlegelve kerestük a legjobb megoldást. Voltak olyan edzők a látókörünkben, akiket szerettünk volna a programunkba hívni, de el kellett fogadnunk, hogy a válogatott melletti feladat nem mindig összeegyeztethető a klubkötelezettségekkel. Azért döntöttünk Don kinevezése mellett, mert évek óta a magyar jégkorongban dolgozik, így jól ismeri a játékosokat és az edzőket, a sportág lehetőségeit, céljait és kihívásait. Hatalmas tapasztalata és szaktudása van, hiszen dolgozott az NHL-ben, könyveket írt, és tanított is. Nem titkolt célunk, sőt prioritás, hogy az edzők felkészítésével segítse kiválasztani azt a magyar szakembert, aki alkalmas lehet majd átvenni tőle a stafétabotot” – mondta Sipos Levente, az MJSZ főtitkára.

Hozzátette: Don MacAdam továbbra is ellátja eddigi feladatait, vagyis marad sport- és fejlesztési igazgató, és a mostani kinevezés ezeknek a logikus kiterjesztése. 

A szövetségi kapitány munkáját a novemberi Sárközy Tamás Emléktornán Bartalis Balázs és a többszörös magyar bajnok edző Szilassy Zoltán segíti a munkában. A tervek szerint a decemberi, ausztriai tornán más magyar edzők dolgoznak majd a nemzeti együttes mellett. Ladányi Balázs U20-as szövetségi kapitányi feladatai mellett a felnőtt stáb munkáját is segíti a külföldön szereplő játékosok teljesítményének nyomon követésével, a decemberi junior-világbajnokság után pedig személyesen is bekapcsolódik a munkába. Kapusedzőként a Nürnbergnél dolgozó Daniel Goller csatlakozik a stábhoz.

A 73 éves Don MacAdam pályafutását tekintve alacsonyabb észak-amerikai osztályokban játszott, azonban igazán korán, már a húszas éveiben elkezdte az edzői munkáját. Először a University of New Brunswick egyetemi csapatának lett segédedzője, majd vezetőedzőként további nyolc évig irányította a csapatot.

Majd egy NHL-csapatnál, a Detroit Red Wingsnél kapott lehetőséget, ahol az egykori kanadai szenátor, Jacques Demers munkáját segítette.

Innen három idény után a szintén NHL-es Edmondon farmcsapatához igazolt, az 1990-ben Stanley-kupát nyerő Oilers stábtagjaként ő is bajnoki aranygyűrűvel gazdagodott. Többek közt Japánban is edzősködött, a kanadai válogatott tanácsadójaként is tevékenykedett, emellett klubelnökként is kipróbálta magát. 

A tréner 2014-ben került Európába, az olaszországi Bolzanóba, majd az osztrák ligát is segítette tanácsadóként. Ezt követően érkezett Csíkszeredába, onnan pedig 2019-ben a Ferencvároshoz szerződött utánpótlás szakmai igazgatóként, két évvel később az MJSZ fejlesztési, majd sportigazgatója is lett, a válogatottat pedig folyamatosan ellátta tanácsokkal. 

Rovatok