Index Vakbarát Hírportál

A „magyar Haaland” nélkül harcol ideGenkben a Ferencváros

2023. október 26., csütörtök 05:51

Csütörtökön folytatja szereplését a labdarúgó Európa-konferencialigában a Ferencváros, a magyar bajnok a csoportkör harmadik fordulójában a KRC Genk otthonába látogat. Mindkét csapat jó formában várja a találkozót, a belga együttes a hétvégén hosszú idő után újra nyert hazai pályán, a Fradi pedig még veretlen Dejan Sztankovics irányításával. Megnéztük, mire számíthatunk csütörtökön, mit vár a belga sajtó, és melyek lehetnek a mérkőzés kulcskérdései.

Szinte ugyanúgy kezdte az Európa-konferencialigát a két csapat, a Genk és a Ferencváros is legyőzte a Csukaricskit, a Fiorentinával pedig 2–2-es döntetlent játszott. A különbség mindössze annyi, hogy a magyar bajnok 3–1-re verte a szerb csapatot, míg a belga együttes 2–0-ra, így több rúgott gólja miatt jelenleg a Fradi vezeti az F csoportot. A Genk – a Ferencvároshoz hasonlóan – a Bajnokok Ligája selejtezőjéből indulva kötött ki a harmadik számú európai kupasorozatban.

A BL-ben a svájci Servette tizenegyesekkel búcsúztatta a Genket, az Európa-ligában pedig az Olympiakosz bizonyult túl erősnek. A konferencialigában a török Adana Demirspor ellen újabb tizenegyespárbaj következett, ám ezúttal a belgák kerültek ki győztesen belőle – méghozzá úgy, hogy mind az ötször betaláltak a tizenegyespontról. A Ferencváros útját végigkövettük mi is, ide kattintva keresheti vissza a korábbi meccseket.

Csatárgondok, volt FTC-játékos a középpontban: ezt kell tudni a Genkről

Genk Belgium északnyugati csücskében, a német határhoz közel található. A flandriai várost mintegy 65 ezren lakják, legismertebb létesítménye alighanem a Cegeka Arena, a KRC Genk közel 25 ezer néző befogadására alkalmas stadionja, amelyben a Ferencváros is pályára lép csütörtök este.

A KRC Genk akadémiája világhírű, itt kezdte pályafutását egyebek mellett Kevin De Bruyne (Manchester City), Thibaut Courtois (Real Madrid) vagy Leandro Trossard (Arsenal). A klubmodell is erre épül: saját nevelésű fiatalok felépítése és értékesítése, valamint olcsón megszerezhető játékosok felépítése és busás haszonnal való továbbadása. Az elmúlt négy évben több mint 150 millió euróért adtak el játékosokat, a kiadásaik pedig valamivel több mint 100 millió euróra rúgtak.

Egy transzfert már nyélbe is ütöttek jövő nyárra: a saját nevelésű kapus, Maarten Vandervoort az RB Leipzighez igazol 10 millió euróért.

A jelenlegi keret közel fele légiós, de ahogy fentebb említettük, főként fiatal labdarúgók alkotják, az átlagéletkor nem éri el a huszonnégyet. A 25 fős keret értéke meghaladja a 128 millió eurót a mértékadó Transfermarkt adatai alapján, szemben a Ferencváros valamivel több mint 48 millió eurós csapatértékével. Szerencsére a pályán a meccseket nem ez dönti el.

A Genk a legutóbbi idényben megnyerte a belga bajnokság alapszakaszát, a rájátszásban pedig karnyújtásnyira volt a bajnoki cím, amit elhappolt a Royal Antwerp. Az utolsó fordulóban hazai pályán sokáig vezetett a Genk, a győzelem bajnoki címet jelentett volna, ám az antwerpeniek a hajrában büntetőből egyenlítettek, a 2–2-es végeredmény nekik kedvezett. Jelentős különbség az előző, ezüstéremmel zárult idény és a mostani között, hogy a Genk jóval kevesebb gólt szerez átlagban meccsenként.

Míg a legutóbbi szezonban mérkőzésenként 2,3-as gólátlaga volt a csapatnak, az idei évadban eddig 11 meccsen 20 gólnál tart, ami 1,8-as átlagnak felel meg.

Tavasz óta csatárgondokkal küzd a KRC Genk. Január végén – a téli átigazolási időszak utolsó napján – a csapat házi gólkirálya, Paul Onauchu a bajnoki címért küzdő csapatból az angol Premier League-ben a kiesés ellen küzdő Southamptonhoz igazolt. A nigériai válogatott támadó érzékeny veszteség volt a Genknek, 134 tétmeccsen 85 gól és 10 gólpassz fűződött a nevéhez – a klubváltás viszont nem igazán jött be neki, a Southampton kiesett, őt meg kölcsönadták a török Trabzonspornak.

Onauchu utódját nem sikerült megtalálnia a Genknek – Németh András, a magyar U21-es válogatott támadója is itt játszott, ám a kevés játéklehetőség miatt Hamburgba igazolt, ahol szintén kevés játéklehetőséghez jut jelenleg –, hiába igazoltak egy szinte ugyanolyan felépítésű, szintén nigériai középcsatárt Tolu Arokodare személyében, a gólok elapadtak. Arokodare 19 meccsen 5 találatnál jár ebben a szezonban. A Ferencváros ellen nem lenne meglepő, ha a Premier League-ben szereplő Brightontól igazolt, svájci–koszovói kettős állampolgár Andi Zeqiri lenne ott a kezdőcsapatban. Ő más karakter, alacsonyabb, labdabiztosabb és technikásabb.

A Genk játékstílusa is erre tendál: rövid passzokkal építkeznek, a védelem mögé próbálnak kerülni gyors szélsőik és támadó középpályásaik révén. Ebben kulcsszerepe lehet a marokkói válogatott Bilal el-Hanusznak, valamint a Ferencváros szurkolói által jól ismert Joseph Paintsilnek. A ghánai szélső egy szezont (2017–2018) töltött a Fradiban még Thomas Doll irányítása alatt, 27 mérkőzésen 10 gól és 7 gólpassz volt a mérlege. Aztán viharos körülmények között távozott, azóta a Genk játékosa.

A Nemzeti Sportnak adott rövid interjúban elmondta, jó emlékeket őriz magyarországi időszakáról, ezért nagyon várja a Ferencváros elleni meccseket. Arról is beszélt, hogy milyen mérkőzésre számít csütörtök este.

Semmiképpen sem könnyűre, de a Genknél hiszünk abban, hogy legyőzhetjük a Fradit. Fontos találkozó vár ránk, ennek szellemében készülünk. Azt persze nem tudom, a Ferencváros milyen stílust és taktikát választ, abban viszont biztos lehetek, hogy játékosai önbizalmával nem lesz gond, hiszen a csapat vezeti a bajnokságot, és szép eredményeket ért el a nemzetközi színtéren is.

A négyszeres bajnok, ötszörös kupagyőztes Genk hullámzóan kezdte a szezont, az első tíz fordulóban hat döntetlent is játszott, első győzelmét hazai közönség előtt pedig csak az előző hétvégén szerezte meg, amikor 4–0-ra kiütötte a Mechelent. A belga bajnokságban jelenleg az ötödik helyen áll, egy ponttal előzi meg a címvédő Royal Antwerpet.

Varga Barnabás, a „magyar Haaland” nélkül

A Ferencváros a Genkkel szemben remekel a hazai pontvadászatban, egy meccsel kevesebbet játszva is vezeti a tabellát. A csapatot szeptember eleje óta irányító Dejan Sztankoviccsal még veretlenek a zöld-fehérek, nyolc mérkőzésen hat győzelem és két döntetlen a mérleg a játékosként Bajnokok Ligája-győztes szakemberrel. Ezt a sorozatot folytatná Belgiumban is a magyar bajnok.

Ennek egyik kulcsa a jó védekezés lesz: a ferencvárosi védőknek le kell zárniuk a területeket a villámgyors belga támadók előtt, akik valószínűleg sokszor próbálják majd meg gyorsaságuk kamatoztatása mellett egy az egyben is megverni őrzőjüket.

Sok párharcra, fizikailag kimerítő, ugyanakkor látványos mérkőzésre van kilátás, amely több gólt hozhat, és a továbbjutásról is dönthet.

A Ferencváros első számú gólfelelősének játéka egy darabig kérdéses volt, az FTC szerb vezetőedzője aztán a Nemzeti Sportnak megerősítette, hogy a támadó el sem utazott Belgiumba. Varga az idei szezonban 19 mérkőzésen 17 gólt szerzett, az NS korábban úgy értesült, hogy a gólerős támadó combizomszakadást szenvedett, így a novemberi Eb-selejtezőkről is lemarad.

A magyar együttesnek nagy érvágás a csatár hiánya, nem véletlen, hogy a belga sajtó a mérkőzést beharangozó cikkeiben elsősorban Varga Barnabást emelte ki, mint első számú veszélyforrást. A voetbalbelgie.be nevű portál a „magyar Haalandnak” nevezte Vargát, mivel a 2023-as naptári évben a magyar válogatott támadó 39 gólnál tart, kettővel lemaradva Erling Haalandtól és Cristiano Ronaldótól.

Varga hiányában a Crvena zvezdától – Sztankovics volt klubja – igazolt Alekszandar Pesics lehet a Fradi középcsatára, a szerb támadó 11 mérkőzésen – többnyire csereként – jutott szóhoz eddig a szezonban, amit öt góllal hálált meg – legutóbb épp a hétvégén, a DVTK ellen talált be, ami három pontot ért a Fradinak. A 78 percenként szerzett gólátlagára nagy szüksége lehet az együttesnek Genkben is.

A mérkőzésről élő, szöveges tudósítást olvashatnak az Indexen.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA
F CSOPORT, 3. FORDULÓ
Csütörtök
21.00: Genk (belga)–Ferencvárosi TC (Tv: M4 Sport)
21.00: Fiorentina (olasz)–Csukaricski (szerb)

Korábbi eredmények
1. forduló
Genk (belga)–Fiorentina (olasz) 2–2
Ferencváros–Csukaricski (szerb) 3–1

2. forduló
Fiorentina (olasz)–Ferencváros 2–2
Csukaricski (szerb)–Genk (belga) 0–2

A CSOPORT ÁLLÁSA                       
1. FERENCVÁROS 2 1 1 0 5–3 +2 4 pont
2. Genk 2 1 1 0 4–2 +2 4
3. Fiorentina 2 0 2 0 4–4 0 2
4. Csukaricski  2 0 0 2 1–5 -4 0

(Borítókép: Abiano Parisi, az ACF Fiorentina és Samy Mmaee, a Ferencvárosi TC játékosa küzd a labdáért az ACF Fiorentina és a Ferencvárosi TC közötti konferencialiga mérkőzésen a Stadio Artemio Franchiban 2023. október 5-én. Fotó: Andrea Martini / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok