Index Vakbarát Hírportál

Az UEFA társul az Aranylabdával

2023. november 3., péntek 13:22

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) hivatalos oldalán bejelentette, hogy a sportág két alappilléreként szolgáló testület, mármint maga a szervezet, illetve az egyebek mellett a France Football és a L'Équipe sportlapokat kiadó Groupe Amaury 2024-től közösen szervezik az Aranylabda díjátadóját.

Céljuk, hogy közösen növeljék a díj rangját és globális hatókörét, miközben a futballközösségen belül az egység és az együttműködés érzését erősítik.

Az Aranylabda átadására 1956 óta kerül sor, és négy évtizeden át csak európai klubban és válogatottban játszó labdarúgó kaphatta meg az elismerést. A szabályt 1995-től változtatták meg, amelynek értelmében már mindazokat figyelembe vették, akik a sportág európai őshazájában, vagyis az öreg kontinensen futballoznak, és így már bármilyen nemzetiségű lehetett a győztes.

A mostani megállapodás arról szól, hogy a Groupe Amaury továbbra is a díj márkatulajdonosa és felügyelője marad, míg az UEFA a szakértelmét adja, valamint értékesíti a globális kereskedelmi jogokat, illetve megszervezi az éves díjátadó gálát.

Emellett a díjátadót további két elismeréssel bővítik 2024-től, a legjobb női és férfi edzőt is díjazzák, így már kilenc kategóriában lehet majd legjobbat hirdetni.

A legutóbbi gálán hét kategóriában  férfi- és női Aranylabda, a Raymond Kopa-, a Lev Jasin- és a Gerd Müller-trófea, a szezon legjobb női és férfiklubja és a Sócrates-díj – hirdettek győztest.

Az Aranylabda csaknem hetven éve a labdarúgás legrangosabb egyéni elismerése, amely a játék legendáinak rendkívüli képességeit, elkötelezettségét és hatását, valamint a sportág történelmében hagyott maradandó nyomát bizonyítja. Az UEFA a klubok és a válogatottak számára kiírt versenyeit, például a Bajnokok Ligáját és az Európa-bajnokságot, a sportág legmagasabb szintű globális színpadának tekinti, és az ott nyújtott teljesítmények, elért eredmények gyakran döntő szerepet játszanak abban, hogy a klasszisjátékosok a sportág létező legnagyobb egyéni kitüntetéséért, valamint a futball panteonjában elfoglalt helyéért jelentkezzenek. Az UEFA és az Aranylabda a labdarúgásban egyszersmind a kiválóság szinonimái, így partnerségünk a kiemelkedés, valamint a szinergia természetes keveréke lesz, amely kivételesnek ígérkezik.

– nyilatkozta Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke. 

A megállapodás értelmében az UEFA lemond saját díjáról, amelyet hagyományosan augusztusban osztott ki, de klubsorozataiban, így például a Bajnokok Ligájában továbbra is megnevezi majd az idény legjobbjait.

A Groupe Amaury részéről Jean-Étienne Amaury vezérigazgató elmondta: „az Aranylabda a világ legjobb játékosainak álomdíja”.

Szeretnénk, ha a díjkiosztó ünnepség olyan globális esemény lenne, amely bemutatja és kiemeli az élvonalbeli labdarúgók tehetségét egyéni és kollektív teljesítményükben, hogy inspirálja a labdarúgás minden tehetségét, és célja, hogy a világ minden tájáról összegyűjtse a szurkolók szenvedélyét és lelkesedését.

A France Futball díját 2010-től hat éven át a nemzetközi szövetséggel közösen ítélte oda, és volt a hivatalos neve FIFA Aranylabda, míg a gálákra a globális szervezet zürichi központjában került sor. A 2016 óta újfent önálló díjat legutóbb a hétfői gálán az argentin Lionel Messi kapta meg, karrierje során már nyolcadik alkalommal ítélték a legjobbnak.

A 2023-as Aranylabda-gála díjazottjai:

Rovatok