Index Vakbarát Hírportál

Könnygáz, letartóztatások, lövések: minden megtörtént Rio de Janeiróban

2023. november 3., péntek 11:44

Óriási balhé tört ki a Fluminense és a Boca Juniors labdarúgócsapatok szurkolói között a dél-amerikai Libertadores-kupa hétvégi döntője előtt a brazil nagyvárosban, Rio de Janeiróban, többek között fegyverek is eldördültek, és három embert letartóztattak a zavargások miatt.

Magyar idő szerint szombat este 21 órakor a Maracana Stadionban veszi kezdetét a Libertadores-kupa döntője, amelyet a brazil Fluminense játszik az argentin Boca Juniors együttesével, amire az ellenfél csapat szurkolói már meg is érkeztek a helyszínre. A két szurkolótábor pedig annyira nem bírt egymással, hogy már napokkal az összecsapás előtt egymásnak estek a Copacabana tengerparti fesztiválon. Mi lesz itt, vagyis ott, ha elkezdődik a mérkőzés? Vagy utána, amikor az egyik ünnepel, vélhetően erőteljesen a vesztes kárára?

A Dél-amerikai Labdarúgó-szövetség (CONMEBOL) csütörtökön este elítélte a történteket és az erőszakot, miután a hatóságok három szurkoló – két argentin és egy brazil – letartóztatására is kényszerültek Rio de Janeiróban.  

Annak a sportágnak az értékeinek, amelyet a legszenvedélyesebben szeretünk, békés és harmonikus viselkedésre kellene mindenkit ösztönöznie. Ezért visszautasítunk minden erőszakos és rasszista cselekedetet, amely a döntőhöz köthetően előfordulhat.

– olvasható a kupa hivatalos közösségi oldalán.

A rendőrség szerint a környéken dolgozó biztonsági őrök látták a két csapat szurkolói közötti dulakodást, ezért közbeléptek. Később a helyszínre érkeztek a rendőrök is, akik aztán könnygázt is bevetettek a dulakodás megfékezésére.

A helyiek szerint az argentinok voltak a felelősek a balhéért, míg a Boca szurkolói – természetesen – az ellenkezőjét állították. Szerintük a Fluminense-drukkerek konkrétan azért érkeztek a strand helyszínére, hogy egy szervezett támadást hajtsanak végre ellenük.

A tanúvallomások szerint a brazilok verték meg az argentin csapat szurkolóit, továbbá pénztárcákat, mobiltelefonokat, valamint értékes tárgyakat loptak el a helyszínen tartózkodó látogatóktól.

A brazil rendőrség nyomatékosan felhívta az ellenfél szurkolóinak figyelmét, hogy ne Boca-mezben járják a brazil utcákat, hiszen ezt szándékos hergelésnek veszik a helyiek. Az argentinok azonban ezzel cseppet sem törődve mégis így jelentek meg a fővárosban.

Ez persze a helyi hatóságoknak is szemet szúrt, mondjuk, ettől önmagában még nem kellett volna a brazil rendőröknek megverniük a Boca-uniformisban sétáló argentin szurkolót, akire lövést is leadtak.

A szombati döntő helyszínére, a legendás Maracana Stadionba mintegy húszezer Boca Juniors-rajongót várnak.

Az argentin gárda reményei szerint elnyerhetik hetedik Libertados-kupa-trófeájukat, az otthon játszó Fluminense eközben első győzelmére hajt, miután 2008-ban kikapott az ecuadori LDU Quito együttesétől.

Rovatok