Index Vakbarát Hírportál

A Vasas tükörsimán verte a Honvédot az NB II-es „nosztalgia-rangadón”

2023. november 6., hétfő 21:54

A Vasas FC hazai pályán 3–0-ra verte a Budapest Honvédot a labdarúgó NB II 14. fordulójában, ezzel visszakapaszkodott a dobogóra. A kispesti együttes ellenben maradt a veszélyzóna közvetlen közelében, mindössze 13. a másodosztályban a múlt heti edzőváltás ellenére is.

Ugyan a mérkőzés 20 órára volt kiírva, a „nosztalgia-rangadó” – miként a helyi műsorközlő felkonferálta az összeállításokat – már jó 20 perccel hamarabb elkezdődött – a lelátón. Az előző NB I-es idény két kiesője, a Vasas és a Honvéd csapott össze Angyalföldön, az Illovszky-stadionban rendezett mérkőzést pedig messze jobb kilátásokkal várta a házigazda. Elvégre a piros-kékek a tabella negyedik helyéről vágtak neki az NB II 14. fordulójának, abban a tudatban, hogy ha megverik a városi riválist, úgy a dobogóra is felléphetnek. Ellenben a kispestiek egy esetleges vereséggel mindössze egypontnyira ragadtak volna a veszélyzónától... 

Nem véletlen, hogy a Honvédnál alig egy hete megelégelték a kudarcokat, és az előző fordulóban hazai pályán, a Kazincbarcika ellen elszenvedett vereség után leváltották Pinezits Máté vezetőedzőt. A helyét, ideiglenes megbízással, az a Djordje Kamber vette át, aki nyáron akasztotta szögre a stoplist, miután több mint 200 tétmeccset lejátszott a piros-feketék első csapatában is.

A Vasas jól érezhető mezőnyfölényben futballozta végig az első félidőt, de gólt szerezni ennek ellenére sem tudott a szünetig. Leginkább pontrúgások és beadások után veszélyeztetett a házigazda, akadt Baráth Botondnak, majd Tóth Milánnak is egy a kapu torkából fölé bólintott labdája. Majd a játékrész derekán túl, a 33. percben Novothny Somának egy pontos kísérlete Radó András szabadrúgása után – Dúzs Gellért válaszul nagy bravúrral védett. A ráadás pillanataiban Urblík Jozef előtt adódott még egy biztató lövőlehetőség, de a visszazáró kispesti védő blokkolni tudott az ötös előterében.


Öt perc kellett a második félidőben ahhoz, hogy az angyalföldi dominancia végre góllá érjen. Urblík átlövése után Novothny helyezte hat-hét méterről kapuba a kipattanót (1–0). S a Vasas a gól után is lendületben maradt, nem sokkal később Novothny előtt adódott újabb lehetőség, majd az előrehúzódó Pávkovics Bence elől sikerült üggyel-bajjal kifejelni a labdát Radó beadása után. Kamber kettőt is cserélt, hogy megpróbálja fel- és gatyába rázni a csapatát, de a Honvéd játéka csak nem akart összeállni...

A 73. percben Radó adta meg a kegyelemdöfést (2–0). A hajrában a Honvéd ugyan mindent egy lapra feltéve igyekezett támadni, de hiába a harcias hozzáállás, ha mind a kombinatív focinak, mind a kreativitásnak híján voltak a vendégjátékosok az ellenfél térfelén. A kispesti együttes végül nem tudta elkerülni a sorsát, sőt, a szépítést kergetve végül egy harmadik gólt is kaptak a vendégek: a hosszabbítás pillanataiban a hajrára beállt Berecz Zsombor csavart 18 méterről hajszálpontosan a bal alsóba (3–0).

Tizennégy lejátszott mérkőzés után a Vasas a harmadik, a Honvéd mindössze a tizenharmadik a labdarúgó NB II tabelláján.

LABDARÚGÓ NB II, 14. FORDULÓ
Vasas FC–Budapest Honvéd 3–0 (Novothny 50., Radó 73., Berecz 90+3.)

Az élmezőny: 1. ETO FC Győr 32 pont, 2. Nyíregyháza Spartacus 31 p., 3. Vasas 27 p. (32–15), 4. Kozármisleny 27 p. (25–15).

Rovatok