Index Vakbarát Hírportál

Őrült derbi: Donnarumma dollárkötegeket, majd gólokat kapott Milánóban

2023. november 7., kedd 20:42

A Bajnokok Ligája csoportkörének 4. fordulójának korai mérkőzésein a Borussia Dortmund 2–0-ra legyőzte a Newcastle Unitedot, a Barcelona pedig meglepetésre vereséget szenvedett a Sahtar Donyeck ellen. A játéknap további mérkőzésein az AC Milan őrült mérkőzésen, hátrányból felállva győzte le a Paris Saint-Germaint, a Milánóba visszatérő Gianluigi Donnarumma pedig a gólokon túl saját arcképével ellátott dollárkötegeket is kapott. Igaz, utóbbit a hazai szurkolók jóvoltából. Összefoglaló a játéknap eseményeiről.

Kezdjük először a korai mérkőzésekkel. Volt miért a Newcastle Unitednak visszavágnia német riválisának, mivel a két héttel ezelőtti mérkőzésen a Borussia Dortmund meglepetésre elhozta a három pontot Angliából. A szigetországiak keretéből több kulcsjátékos hiányzott, mint például Alexander Isak, Dan Burn vagy a fogadási csalásba keveredett – és 10 hónapra eltiltott – Sandro Tonali. Ennek ellenére az előzetes esélyek alapján abszolút kiegyensúlyozott, háromesélyes találkozóra számítottak a szakértők.

A mérkőzés első említésre méltó lehetőségét a hazaiak középpályása, Julian Brandt dolgozta ki, akit Karim Adeyemi passza talált őrizetlenül, bikaerős lövése viszont bőven a kapu fölött hagyta el a játékteret. Sőt, néhány perccel később már a kaput is eltalálta a Dortmund, Niclas Füllkrug bal felső sarokba tartó lövését hárította bravúrral Nick Pope. Ugyanúgy, mint Adeyemi löketét, aki a tizenhatoson belül a kapu közepébe próbált lőni, de az angol kapus megint résen volt. 

Az első percek egyértelműen a Dortmundé voltak, a Newcastle egyrészt alig tudta megtartani a labdát, másrészt pedig semmilyen veszélyesebb akciót nem vezetett Eddie Howe csapata. A játékrész közepére végül a németek fölénye góllá érett, Füllkrug következő lövését már kegyetlenül bevágta a léc alá, 1–0!

Az első félidő hátralévő részében a Newcastle is eljutott végül egy helyzetig, Joelinton közeli fejesét Gregor Kubel tornászta ki bravúrral, gól viszont nem született, így egygólos hazai előnnyel fordultak a felek. A szünet után már aktívabb volt a Newcastle, megint Joelinton fejese okozott riadalmat, de a labda most elkerülte a célterületet, nem volt szükség Kubel védésére. 

Nem úgy, mint a 80. percben Brandt lövése, aki egy tökéletesen kivitelezett kontra végén szerezte meg a németek második gólját, ezzel pedig minden bizonnyal pontot téve a lényegi kérdések végére. Így is lett, a Dortmund megint legyőzte a Newcastle-t, és ideiglenesen kvartettje élére állt.

Megfázott Hamburgban a Barcelona 

A játéknap másik korai mérkőzésén a Barcelona lépett pályára a Sahtar Donyeck ellen, amelyet két héttel ezelőtt 2–1-re győzött le, a visszavágót viszont semleges pályán, a hamburgi Volksparkstadionban rendezték. Az összecsapás sokáig langyos mederben csordogált, a katalánok ugyan birtokolták a labdát, de kapura lövésig alig jutottak el, a célterületet pedig el sem találták az első játékrészben. Nem úgy, mint ukrán riválisa, amely a félidő egyetlen jelentősebb helyzetét gólra váltotta, Gocholeishvili jobb szélről érkező beadását Danyilo Sikan fejelte szép mozdulattal a kapuba, Ter Stegen tehetetlen volt, 1–0! 

A fordulás után próbálta egyre jobban növelni a nyomást a Barcelona, egymás után érkeztek a veszélyes beadások, de azokból komoly lehetőség még mindig nem alakult ki. Ezek után szinte a semmiből tovább növelhette volna előnyét a Sahtar, a korábbi Ferencváros-játékos Olekszandr Zubkov készítette le a labdát a jobb szélen Sikan elé, aki kapásból lőtt kiszorított szögből, de most Ter Stegen a helyén volt. 

A folytatásban gyakorlatilag folyamatosan a katalánoknál volt a labda, néhány momentum jutott csak az ukránoknak, de védelmük stabilan állt a lábán, így azt sem lehetett mondani, hogy hatalmas nyomás alatt lett volna a Sahtar kapuja. Sőt, az utolsó percekben újra a Barcelona kapujában kötött ki a labda, de Newerton gólját les miatt érvénytelenítették. Ennek ellenére végül megszerezte a győzelmet a Sahtar Donyeck, a Barcelona nagyon gyenge játékot mutatott, ezzel pedig el is szenvedte első vereségét a Bajnokok Ligája idei szezonjában.  

Az esti mérkőzéseket az AC Milan és a Paris Saint-Germain derbije fémjelezte, amely összecsapás már egy nappal korábban elkezdődött a két csapat szimpatizánsai között. Mint arról beszámoltunk, hétfő este Milánó szórakozónegyedében az olasz szurkolók egy csoportja ütött rajta a mérkőzésre érkező francia futballdrukkereken, petárdákkal, füstbombákkal, valamint szúró- és vágóeszközökkel felszerelkezve. A támadásban több francia drukker megsérült, egyiküket két szúrt sebbel, súlyos állapotban vitték kórházba. 

Rangadó volt a javából, pályára repülő dollárkötegekkel

Nos, de rátérve a mérkőzésre, megint a Paris Saint-Germain számított esélyesebbnek, mivel az AC Milannak se formája, se a mutatott játéka nem volt bizalomkeltő. Legutóbb az Udinese ellen szenvedtek vereséget hazai pályán, így a Bajnokok Ligájában igyekeztek javítani csúfos mérlegüket, illetve első győzelmükre hajtottak a sorozatban. 

A találkozó igen mozgalmasan kezdődött, már a 6. percben Ruben Loftus-Cheek tizenhatosról leadott lövésével ijesztgetett, a labda pedig hajszálnyival kerülte csak el a célterületet. Három perccel később már zörrent is a háló, de a másik oldalon, miután Milan Skriniar fejelte kapuba a labdát az ötösről, 01! 

Nem örülhetett viszont sokáig a PSG, rögtön érkezett a válasz – tehát az egyenlítés – Rafael Leao révén. A portugál válogatott villámléptű támadója akrobatikus mozdulattal csapott le a kipattanóra, és sodorta azt a kapuba, 1–1. Elképesztő iramban kezdődött, majd folytatódott a játék, szinte csak akkor nem alakult ki helyzet, hogyha oldalvonalon túl volt éppen a játékszer. 

Így történhetett meg, hogy a félidő feléhez közeledve Ousmane Dembélé csavarta a labdát a milánóiak kapufájára, majd az ebből induló kontratámadás végén Olivier Giroud lőtte telibe az oldalhálót, csak kapkodták fejüket a nézők. Sőt, a játékrész utolsó negyed órájára rákanyarodva Leao veszélyeztetett a tizenhatos előteréből leadott szabadrúgásával, de a San Siróba visszatérő Donnarumma hárított. 

Érdekesség, hogy a bemelegítés alatt a hazai szurkolók az olasz kapus arcképével ellátott dollárkötegeket dobtak felé, mivel évekkel ezelőtt a sokkal kecsegtetőbb fizetés miatt tette át székhelyét Párizsba. Íme!

A félidő végéhez közeledve újra Leao hívta fel magára a figyelmet, a bal szélről cselezett befelé, majd jobbal a tizenhatos előteréből lőtt, centikkel eltévesztve a célterületet. Ugyanúgy, mint néhány perccel később Pulisic, igaz, az amerikai játékos a kapu jobb oldalhálóját találta el, Donnarummának ezzel sem volt dolga. Az viszont elmondható volt, hogy a Milan több lehetőséget dolgozott ki riválisánál, de előnybe egyelőre nem került, a félidei állás 1–1 volt. 

És ahol abbahagyták, ott folytatták a felek, ugyanúgy nagyon mozgalmas volt a játék irama, néhány perccel később pedig felrobbant a San Siro: Theo Hernández a bal szélről gyönyörűen küldött magas labdát Giroud irányába, aki tökéletes mozdulattal fejelte azt Donnarumma kapujába. Fordított a Milan, 2–1! És ekkor még hol voltunk a végétől. 

Az immár hátrányban futballozó Paris Saint-Germain igyekezett magához ragadni a kezdeményezést, többnyire birtokolta is a labdát, de néhány veszélyesebb beadás vagy beívelésen túl nem jutottak a franciák. Aztán újra Donnarummának volt dolga, az előbb még gólpasszt jegyző Hernández távoli szabadrúgását piszkálta ki bravúrral az olasz hálóőr. 

Ezek után egyre csak nőtt és nőtt a párizsi nyomás, de a hazai védelem stabilan állt a lábán, igaz, Maignan kapusnak akkora bravúrt be sem kellett mutatnia ehhez. Még akkor sem, mikor Mbappé robogott a bal szélen a labdával, de túlságosan kisodródott, kiszorított helyzetből leadott lövését pedig könnyedén hárította a hazaiak kapusa. Egyszerűen nem lehetett fogást találni a Milan védelmén.

Az utolsó 10 percben egyre feszültebbé vált a játék, leginkább a vendégek részéről, egymás után mutatta fel számukra a sárga lapokat Manzano játékvezető, de újabb gól nem született. 

Melyik csapat nyeri meg a Bajnokok Ligája 2023–2024-es kiírását?

  • 8027
    Manchester City
  • 5373
    Real Madrid
  • 3225
    Bayern München
  • 2679
    Barcelona
  • 962
    Arsenal
  • 654
    Manchester United
  • 568
    Inter
  • 496
    Milan
  • 426
    PSG
  • 379
    Napoli

Még a párizsi vezetést jelentő gól szerzője, Skriniar rántotta vissza Leaót, a szabadrúgásból viszont nem tudott veszélyes helyzetet kialakítani a hazai csapat. A rendes játékidő utolsó öt percében kétségbeesetten próbálta növelni nyomását a párizsi csapat, de ahelyett, hogy egyenlített volna, csak Donnarummán múlott, hogy nem került kétgólos hátrányba. A Leao helyett pályára lépő Noah Okafor majdnem első labdaérintéséből gólt szerzett, de a vendégek kapusa kipiszkálta a bal alsóba tartó labdát. 

A másik oldalon Maignan viszont már nem tudott volna segíteni Lee Kang-In lövésénél, de a dél-koreai támadó cselsorozata után, a tizenhatoson belülről csak a bal kapufát lőtte telibe, az egyenlítés nem jött össze. Manzano sporttárs nem spórolt a hosszabbítással, hét perccel toldotta meg a játékidőt annak 90 perces lejárta után. 

A túlóra perceiben szinte csak a vendégek volt a labda, közel fullasztó fölényben teltek ezek a pillanatok, de akármennyire irányította a játékot a PSG, komoly helyzetet nem tudott kialakítani. Még akkor sem, mikor Dembélé vagy Mbappé lódult meg a szélen, mivel előbbi szerencsétlenül rálépett a labdára, utóbbi számára pedig elfogyott a pálya, és az oldalvonalon túlról kotorta csak vissza a játékszert. 

Kivédekezte a Milan, amely összességében megérdemelt győzelmet aratott, Giroud feje döntötte el a három pont sorsát. A Paris Saint-Germain második vereségét szenvedte el a csoportkörben, így az F jelű négyesben mindössze három pont választja el a négy csapatot. 

A játéknap további mérkőzésein a címvédő Manchester City magabiztos győzelmet aratott a Young Boys ellen, így továbbra is százszázalékos csoportjában, ugyanezen kvartettben a Leipzig pedig elhozta a három pontot Crvena zvezda otthonából. Mindkét győztes biztosította a helyét a nyolcaddöntőben.

A teljes eredménysor alább. 

Bajnokok Ligája csoportkör, 4. forduló

E csoport:
Atlético Madrid (spanyol)–Celtic FC (skót) 6–0 (2–0)
SS Lazio (olasz)–Feyenoord (holland) 1–0 (1–0)
Az állás: 1. Atlético Madrid 8 pont, 2. Lazio 7, 3. Feyenoord 6, 4. Celtic FC 1

F csoport:
AC Milan (olasz)–Paris Saint-Germain (francia) 2–1 (1–1)
Borussia Dortmund (német)–Newcastle United (angol) 2–0 (1–0)
Az állás: 1. Borussia Dortmund 7 pont, 2. Paris Saint-Germain 6, 3. AC Milan 5, 4. Newcastle 4

G csoport:
Manchester City (angol)–Young Boys (svájci) 3–0 (2–0)
Crvena zvezda (szerb)–RB Leipzig (német) 1–2 (0–1)
Az állás: 1. (és továbbjutott) Manchester City 12 pont, 2. (és továbbjutott) RB Leipzig 9, 3. Crvena zvezda 1 (5–10), 4. Young Boys 1 (4–11)

H csoport:
FC Porto (portugál)–Royal Antwerp (belga) 2–0 (1–0)
Sahtar Donyeck (ukrán)–FC Barcelona (spanyol) 1–0 (1–0)
Az állás: 1. FC Porto 9 (9–3), 2. Barcelona 9 pont (8–2), 3. Sahtar Donyeck 6, 4. Royal Antwerp 0

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok