Index Vakbarát Hírportál

A vb-elődöntős horvátok is kijutottak, eldőlt, játszhatunk-e Romániával a csoportkörben

2023. november 21., kedd 22:45

Az Európa-bajnoki selejtezősorozat utolsó játéknapján a horvát válogatott bebiztosította részvételét a jövő nyári kontinenstornán, míg az is kiderült, hogy Románia csoportelsőként végzett, így a második kalapból húzzák majd a sorsoláson, tehát nem kerülhet egy kvartettbe a magyar válogatottal. A már korábban kvalifikált francia válogatott Görögország ellen végül elvesztette hibátlan mérlegét.

Nem maradt sok lényegi kérdés a labdarúgó-Európa-bajnokság klasszikus selejtezősorozatának utolsó játéknapjára, mivel a kiadó négy helyből három a pótselejtezőn talál gazdára, a maradék egy kvótára pedig jó eséllyel pályázott Horvátország. A kvalifikáció bebiztosításához Luka Modricéknak kizárólag a győzelem volt elfogadható hazai pályán Örményország ellen, a csoport másik mérkőzésén pedig a már biztosan kijutó Törökország volt Wales vendége. 

Wales Európa-bajnoki álmai is kizárólag győzelem esetén maradtak volna életben, de ehhez a horvátok pontvesztésére is szüksége volt a szigetországi csapatnak. Nos, de először nézzük, mi történt a horvát–örmény mérkőzésen. A házigazdák próbálták magukhoz ragadni a kezdeményezést, és hamar dűlőre vinni a dolgot, de a túlnyomó labdabirtokláson kívül nem alakítottak ki veszélyes helyzetet, néhány távoli lövésen kívül nem jegyezhettünk fel komoly horvát lehetőséget. Később Marcelo Brozovic egy szögletet követően közelről fejelhetett, de ez sem okozott gondot Cancarevic kapusnak.

Aztán az első 30 perc eltelte után az örmények is bátrabbak lettek, néhány sarokrúgásig eljutottak, a hazaiak kapuja viszont különösebb veszélyben nem forgott. Nem úgy, mint a 41. percben a másik oldalon, mikor Borna Sosa beadására Ante Budimir érkezett tökéletes ütemben, és fejjel vette be az örmények kapuját, 1–0!

Éppen a félidő vége előtt kerültek előnybe a horvátok. A folytatásban is többnyire a hazaiaknál volt a labda, sőt Budimir az 52. percben újra betalált, de gólját les miatt végül érvénytelenítették. Az örmények sem a labdát nem tudták huzamosabb ideig birtokolni, sem veszélyes helyzeteket nem tudtak kialakítani, így nem forgott veszélyben a horvátok vezetése. 

Rákanyarodva az utolsó negyed órára, Brozovic megduplázhatta volna a horvátok előnyét, elsőként ért oda a kipattanóra, de közvetlen közelről eleresztett lövését az örmények kapusa kiváló reflexmozdulattal hárította. Ennek végül nagyobb jelentősége nem lett, mivel Horvátország 1–0-ra megnyerte a mérkőzést, ezzel pedig kvalifikált az Európa-bajnokságra. 

A csoport másik mérkőzésén ugyan Wales előnyben volt Törökország ellen a félidőben, de végül nem jött össze számára a győzelem, a vége döntetlen, így komolyabb esélye egy pillanatig sem nyílt az egyenes ágon való kijutásra. 

A játéknap további mérkőzésein a már októberben kvalifikált, legutóbb Gibraltárt 14–0-ra legyőző Franciaország volt a görög válogatott vendége Athénban. A találkozónak különösebb tétje nem volt, a déli ország csapata egészen biztosan pótselejtezőn harcolhatja ki az Eb-részvételt, míg a franciák biztosan csoportelsőként, továbbá első kalaposként jutottak ki a kontinenstornára. 

A francia válogatott ennek ismeretében viszonylag tartalékos felállásban lépett pályára, Kylian Mbappé nem volt tagja a kezdőcsapatnak, viszont Olivier Giroud, vagy éppen Randal Kolo Muani az első perctől kezdve játszott. Az a Kolo Muani, aki az egyébként kiegyenlített első félidő végén, éles szögből vette be a görögök kapuját, ezzel pedig előnnyel vonultak szünetre a franciák.  

Nem tartott viszont sokáig a vendégek előnye, mivel a második játékrész elején a görögök egyre jobban nyomtak, ez pedig a csapatkapitány, Bakaszetasz távoli bombájából góllá érett. Sőt alig telt el néhány perc, Fotisz Ioannidisz góljával már a görög válogatottnál volt az előny. 

Végül a meglepetésgyőzelem nem jött össze a görögöknek, mivel Youssouf Fofana 25 méterről, kissé balról őrületesen nagy gólt ragasztott Vlachodimosz kapujába, amely végül döntetlent ért. Így a francia válogatott nem hibátlan teljesítménnyel, de könnyedén kijutott az Eb-re, míg Görögország készülhet a pótselejtezőre. 

Az I csoport két, már korábban kvalifikált csapata játszott a csoport első helyéért, a Románia–Svájc találkozónak mindössze ennyi tétje maradt. Végül a második félidő elején szerzett Alibec góllal a román válogatott megnyerte a mérkőzést, ezzel pedig csoportja élén végzett. Ennek értelmében Romániát a második kalapból fogják húzni a sorsoláson – ugyanúgy, mint Magyarországot – így a csoportkörben egészen biztosan nem találkozhat Marco Rossi csapatával. 

Európa-bajnoki selejtezők, utolsó forduló

B-CSOPORT

D-CSOPORT

I-CSOPORT

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok