Index Vakbarát Hírportál

Egy transznemű futballista felfüggesztette karrierjét, mert a rivális csapatok nem hajlandóak ellene játszani

2023. november 21., kedd 13:33

Egy alacsonyabb ligás dél-yorkshire-i csapat transznemű labdarúgója úgy véli, diszkriminálják őt, mivel a csapatok bojkottálják a mérkőzéseket, ha ő is pályára lép.

A Rossington Main Ladies FC Facebook-oldalán Francesca Needhamet idézik, aki reményét fejezte ki, hogy az őt ért diszkrimináció problémáját békésen meg lehet oldani az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) segítségével.

Needham azt mondta, hogy egyelőre kénytelen volt abbahagyni a játékot. Az FA pedig a Sky Newsnak nyilatkozott:

Ez a kérdés összetett és folyamatosan fejlődik, sok más, nemzeti sportirányító testülethez hasonlóan mi is jelenleg felülvizsgáljuk az angol labdarúgásra vonatkozó transznemű-politikánkat, hogy biztosítsuk, az mindenki számára befogadó, igazságos és biztonságos legyen.

Az FA jelenlegi transznemű-politikája szerint „a nemi identitás nem lehet akadálya a labdarúgásban való részvételnek”, de a jogosultságot eseti alapon határozzák meg.

A 16 évesnél idősebb, születésükkor férfinak minősített játékosoknak, akik a női labdarúgásban szeretnének versenyezni, bizonyítaniuk kell, hogy vérük tesztoszteronszintje a megfelelő ideig a születéskori női tartományon belül van, hogy minimálisra csökkentsék az esetleges előnyöket. Ezt követően pedig éves ellenőrzésre van szükség.

Ez a sajnálatos körülmény arra késztetett, hogy kivizsgáljam a diszkrimináció ügyét, mivel úgy vélem, ez a sokszínűségre és befogadásra, valamint a felnőttek védelmére vonatkozó magatartási kódex megsértését jelenti a labdarúgó-szövetség és a Sheffield and Hallamshire Women and Girls League által

– fogalmazott Needham a nyilatkozatában.

Így a klub és a mellette álló, támogató csapattársai érdekében úgy döntött, belátható időre visszavonul a labdarúgástól, hogy védje csapatát.

Rovatok