Index Vakbarát Hírportál

Tömegbunyó a nézőtéren, Argentína győzött a Maracanában!

2023. november 22., szerda 08:12

Egymást követő harmadik vereségét szenvedte el Brazília a labdarúgó-világbajnokság dél-amerikai selejtezősorozatában, és egyelőre csak a hatodik, még pont automatikus továbbjutó helyet foglalja el a csoportban. Az ötszörös vb-győztes ezúttal Argentína előtt volt kénytelen fejet hajtani, a címvédő a középhátvéd Nicolás Otamendi góljával 1–0-ra nyert. Lionel Messi megsérült, és lecserélték, Lionel Scaloni szövetségi kapitány pedig meglebegtette lemondását. A mérkőzés gyilkos hangulatban, nézőtéri verekedéssel tarkítva zajlott le.

Maracanazo. Az 1950-es, brazíliai labdarúgó-világbajnokság döntője óta ez a hazai pályán abszolút favoritként elszenvedett, senki által sem várt vereség szinonimája. Az uruguayi válogatott 73 évvel ezelőtti, 2:1-es bravúrja szimbólumként vonult be a futballtörténelembe.

Szerda hajnalban újabb Maracanazo történt.

Brazília világbajnoki selejtezőn 1–0-ra kikapott a térségi nagy rivális Argentínától a Maracana stadionban, és e pillanatban szégyenszemre csak a hatodik helyen áll! Az egyetlen gól valószínűtlen helyről érkezett, a középhátvéd Nicolás Otamendi szerezte szöglet utáni fejessel a 63. percben.

A találkozó botránnyal kezdődött, a nézők összeverekedtek a lelátón a himnuszok után, mire Lionel Messi, a vendégek csapatkapitánya az öltözőbe terelte az argentin válogatottat. A meccs végül csak 22 perces késéssel kezdődött el. 

A brazilok nélkülözték két sérült sztárjukat, Neymart és Vinícius Juniort, ami meglátszott a játékukon. 

A csapatok így álltak fel:

Brazília: Alisson – Emerson, Marquinhos, Gabriel, Augusto – Guimaraes, Andre – Raphinha, Martinelli, Rodrygo – Gabriel Jesus
Argentína: Dibu Martínez – Acuna, Otamendi, Romero, Molina – Lo Celso, Fernández, Mac Allister, De Paul – Álvarez, Messi.

Az egyetlen gól a 63. percben esett: Lo Celso szöglete után Otamendi a hosszú sarokba fejelt.

Messi a hajrában megsérült, a combját fájlalta, és a 78. percben lecserélték.

A brazilokon az sem segített, hogy a hajrában Fernando Diniz Silva szövetségi kapitány becserélte a tinisztárt, Endricket, az pedig egyenesen hátráltatta őket, hogy a hajrában emberhátrányba kerültek. Joelintont a 81. percben kiállították, így a brazilok tíz emberrel fejezték be a meccset.

A meccs után az öltözőben váratlan fejlemény következett: Lionel Scaloni, a világbajnok argentinok szakvezetője arról beszélt, hogy olyan szövetségi kapitányra van szüksége az együttesnek, aki minden energiájával a feladatra tud összpontosítani, és neki el kell gondolkoznia a folytatásról.

Magyarul: belengette a lemondását, méghozzá a legváratlanabb pillanatban, az ősi rivális felett idegenben aratott győzelem után.

Ettől függetlenül az argentinok Messi vezérletével tíz percig ünnepelték győzelmüket a Maracana gyepszőnyegén:

Pedig a kapitányváltás szakmailag nem is náluk lenne indokolt talán... Brazília vb-részvétele valószínű így sincs nagy veszélyben, de az együttes már négymeccses nyeretlenségi sorozatnál tart. Két győzelem után októberben hazai környezetben játszott döntetlent Venezuelával (1–1), majd kikapott Uruguayban (2–0), míg novemberben az argentinok elleni vereség előtt Kolumbiában is alulmaradt (2–1).

A legutóbbi játéknap eredményei a dél-amerikai vb-selejtező csoportban:

Argentína vezeti a tabellát, Brazília csak hatodik!

Vb-selejtező, a dél-amerikai zóna állása a 6. forduló után: 1. Argentína 15 pont, 2. Uruguay 13, 3. Kolumbia 12, 4. Venezuela 9, 5. Ecuador 8, 6. Brazília 7, 7. Paraguay 5, 8. Chile 5, 9. Bolívia 4, 10. Peru 1.

A térségből hat csapat jut ki automatikusan a 2026-os vb-re, amelyet az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó közösen rendez. A hetedik helyezett a pótkvalifikációban folytathatja szereplését.

Rovatok