Index Vakbarát Hírportál

Homofóbia miatt büntették az angol élvonal meglepetéscsapatát

2023. november 24., péntek 11:44

Egy augusztusi meccsen elhangzott lelátói rigmus miatt bűnhődött az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Premier League) szereplő Luton Town – az elmarasztaló határozatról és a pénzbírság tényéről a klub hivatalos csatornáin számolt be.

120 ezer fontos, átszámítva mintegy 52 millió forintos bírságot kapott a Premier League-szezon meglepetéscsapata, a Luton Town az angol labdarúgó-szövetségtől (FA) szurkolói homofóbnak minősített rigmusai miatt. A lelátói froclizás a Brighton elleni idegenbeli meccsükön hangzott fel még augusztus elején.

A homofóbiának, ahogyan a diszkrimináció más formáinak sem, nincs helye a labdarúgásban és a társadalomban

– fogalmaz az angol élvonalba nyáron több mint 30 év után visszajutott narancs-fehér mezes alakulat a büntetésről szóló hivatalos közleményében.

A Luton – bár messze a legkisebb költségvetésű klub – a Premier League jelenlegi mezőnyében, tizenkét fordulót követően a legjobb a három újonc közül, s jelen pillanatban a 17., épp bennmaradó helyen áll. Igaz, ehhez kellett az Everton büntetése is, a liverpooli klubtól a pénzügyi fair play (FFP) szabályainak megszegése miatt vontak le tíz pontot múlt héten.

A Championship (angol másodosztály) előző szezonjának két másik feljutója közül a Sheffield United a 19., a bajnok Burnley a 20. helyen tanyázik.

A Premier League a válogatottszünetet követően hétvégén a 13. fordulóval folytatódik, a Luton Townra a Crystal Palace elleni bajnoki vár, míg a játéknap legnagyobb rangadóját a Manchester City és Szoboszlai Dominik csapata, a Liverpool vívja egymás ellen.

A Luton nem is olyan rég a Poolt is kis híján megtréfálta, végül egy pontot el is csent a vörösöktől.

Rovatok