Index Vakbarát Hírportál

Haaland kolosszális csúcsot döntött meg, mégsem örülhetett igazán Szoboszlaiék ellen

2023. november 25., szombat 15:26

A Liverpool megmentette a Sunderland 131 éve fennálló győzelmi csúcsát. Jürgen Klopp csapata a hajrában egyenlítve 1–1-es döntetlent játszott a Manchester City otthonában az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) 13. fordulójában. Szoboszlai Dominik 73 percet kapott a rangadón. Erling Haaland pedig egy 28 éves ligarekordot adott át a múltnak – nem kicsit megjavítva azt.

Aranycsata már a 13. fordulóban? A pillanatnyi helyezés szempontjából mindenképpen igaz az állítás a Manchester City–Liverpool-összecsapásra, hiszen az első és a második helyezett randevúját rendezték a Premier League-ben. Ám a korábbi évek tapasztalata alapján hosszabb távon is igaznak bizonyulhat a felvetés, hiszen az elmúlt szezonokban rendre az a három-hat pont hiányzott a címvédő manchesteriek kihívóitól a végelszámolásban, amit az egymás elleni meccseken nem tudtak megszerezni az „égszínkékektől”.

A két menedzser, Pep Guardiola és Jürgen Klopp találkozója ezúttal is kiemelkedő taktikai csatát ígért. A norvég válogatottnál megsérült gólgép, Erling Haaland – mi sem természetesebb – rendbe jött a rangadóra. A katalán szakember pedig az idényben először előhúzta a kalapból a WM-rendszerre épülő 3–2–2–3-as hadrendjét, amely az előző idény Bajnokok Ligája-menetelése alatt volt a City egyik legnagyobb fegyvere. De Klopp sem búslakodhatott, a Tottenham elleni rangadó óta először a lehető legerősebb középpályás sorát vethette be az Etihadban: a Szoboszlai Dominik, Alexis Mac Allister, Curtis Jones alkotta triót. Míg alapemberei közül egyedül – a már egy hónapja maródi – Andrew Robertsont kényszerült nélkülözni.

Bizony, a magyar válogatott csapatkapitánya, miként az eddigi 12 fordulóban mindig, ezúttal is a Liverpool kezdőjében kapott helyet, így pedig a Chelsea és a Spurs után a harmadik igazán komoly rangadóján bizonyíthatott a Pool színeiben.

A manchesteriek óriási lendülettel vetették harcba magukat, látványosan magasra húzott védelmi vonal mellett állandó nyomást kifejtve a liverpooliakra. Az első igazán nagy lehetőségre mégis a 10. percig kellett várnia a házigazdáknak, azt sem önerőből, hanem Alisson kapus elpasszolt labdájából hozta össze Phil Foden. Hogy aztán az angol középpályás ziccerben, 15 méterről gyengén a brazil kapus kezei közé gurítson.

A 16. percben jött a Liverpool válasza, Mohamed Szalah jobbról középre tekert labdáját Darwin Núnez bólintotta életerősen kapura az ötös előteréből, Ederson azonban bravúros mozdulattal kipaskolta azt a léc alól, majd a kipattanóra érkező Diogo Jota már föléfejelt – ráadásul szabálytalankodott is a stukkolás előtt. A vörösök kiszabadultak a szorításból, és néhány pillanaton belül ismét veszélyeztettek, ezúttal Szoboszlai villant, ám hiába vette át a labdát a tizenhatoson belül a leshatárról kiugró Núnez, az uruguayi végül elkörülményeskedte a lehetőséget.

Ugyan a Liverpool alapformációja 4–3–3 volt, a játék közben ez sokszor jobban hasonlított egy háromvédős, szárnyvédős rendszerhez, Mac Allister annyira mélyen visszalépett a két középhátvéd, Virgil van Dijk és Joel Matip közé. Labdás játéknál a bal szélen Konsztantinosz Cimikasz a vonal mentén indult felfelé, a jobbon pedig nemegyszer Szoboszlai feladata volt lezárni a területeket, miközben Trent Alexander-Arnold befelé húzódva a mélységi irányítói készségeit próbálta kamatoztatni.

A Citynél némi meglepetésre Manuel Akanji volt az, aki Rodri mellé húzódott szűrőként, sőt támadásban sokszor már-már nyolcasként futballozott a pálya tengelyétől balra. A két szélső, Jeremy Doku és Foden szinte Haaland magasságában helyezkedett elöl, és különösen a 21 éves belga virgonckodott a bal oldalon, nemegyszer a liverpooli védelem mögé törve labdával és onnan laposan centerezve Haaland felé. Ezeket a labdákat hol Alisson, hol a Matip–van Dijk páros kényszerült takarítani az ötös előteréből.

A Klopp-csapat a 27. percig bírta a nyomást, ekkor egy újabb Alisson-féle rossz kirúgásból Nathan Aké fordulhatott le az emberéről, megjátszotta a védelmi vonalban helyezkedő Haalandot, aki kissé balról jobbra húzva, 14 méterről laposan kilőtte a bal alsót (1–0). A norvég csatár az 50. gólját szerezte a Premier League-ben, mindössze a 48. mérkőzésén az angol élvonalban, azaz minden más játékosnál gyorsabban. A korábbi rekordot Andy Cole tartotta, aki 28 évvel ezelőtt a 65. PL-meccsén szerezte meg az 50. ligagólját a Manchester United játékosaként.

50 – Erling Haaland has scored his 50th Premier League goal; in just his 48th appearance, it’s the fastest any player has reached the milestone in the competition. Machine. #MCILIV pic.twitter.com/BoUuW5WY4P

— OptaJoe (@OptaJoe) November 25, 2023

A játékrész hajrájában Szalah veszélyeztethetett volna, ám az ötös előterében megállította a manchesteri védelem, majd Szoboszlai labdaszerzéséből és indításából Núnez lőtt éles szögből az oldalhálóba.

A második félidő előtt saját jó sorozatában bízhatott a Liverpool, elvégre a csapat a legutóbbi 28 tétmeccsén mindig szerzett legalább egy gólt. No meg abban, hogy minden tétmeccset figyelembe véve az idényben már hétszer is pontot tudtak menteni 1–0-s hátrányból felállva. Az viszont egyáltalán nem tűnt mellékesnek, hogy ha jön, mikor jön az a találat a vendégektől...

Az állandó pozícióváltások mellett nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy fordulás után Szoboszlai lett a Liverpool tízese, mindenesetre jóval többször bukkant fel a pálya tengelyében, közvetlenül a támadóvonal mögött, mint az első félidőben jellemző volt. Ezzel együtt Mac Allisterre hárult még több védekezőfeladat, ami az 52. percben majdnem visszaütött: Doku maradt döbbenetesen üresen a bal szélen, egy keresztlabdával meg is találták a belgát, akit a tizenhatos előterében lerántani sem tudott az argentin középpályás. A vendégek egyetlen szerencséje az volt, hogy a lövésre visszatett labdát az érkező Julián Álvarez a bal felső sarok fölé tekerte.

Néhány veszélyes liverpooli szögletre és pontrúgásra egy ígéretes, de végül blokkolt Foden-lövés, majd egy Álvarez-tekerés volt a válasz. Miközben apránként megérkeztünk az utolsó fél órához. A 61. percben Szoboszlai beadásából lőtt kis híján öngólt a Núnez elől menteni igyekvő Rúben Dias, a szögletből pedig van Dijk bólintott Ederson kezei közé.

A vendégek – ekkor már a csereként beállt Luis Díazzal és Ryan Gravenberchkel – a második félidőben több helyzetet tudtak kialakítani, és többet is birtokolták a labdát, mint az elsőben, noha 50 százalék fölé így sem tudtak menni. Így pedig túlzó lett volna kijelenteni, hogy olyan nagyon szorult volna a hurok a címvédő nyaka körül. Sőt, az eredménykényszer hatására egyre előrébb húzódó piros mezesek mögött nyíló területeket támadva kénye-kedve szerint kezdhetett kontrára játszani a City. A 68. percben Alisson kapujába is került a labda, de a kapust szabálytalanul támadó Akanji megmozdulása miatt a videobíró nem adta meg a gólt.

Az utolsó 15 perchez érve ismét a City akarata látszott érvényesülni, a manchesteriek a meccs ezen periódusában egyértelműen közelebb jártak a kétgólos előnyhöz, mint Klopp csapata az egyenlítéshez. A Liverpool ekkor már négy klasszikus csatárral, Díazzal, Núnezzel, Szalah-val és a 73. percben Szoboszlait váltó Cody Gakpóval igyekezett valahogy Ederson kapujába brusztolni a labdát – kevés sikerrel.

Aztán mikor már elkönyveltük volna, hogy a vörösök támadógépezete besül, Szalah tizenhatos előtt legurított labdájából Alexander-Arnold a lábak sűrűjében kilőtte a jobb alsó sarkot (1–1).

A hajrá igencsak feszült, megannyi szabálytalansággal töredezett játékot hozott, manchesteri lehetőségekkel, újabb gólt viszont nem, így a felek megosztoztak a pontokon. Az utolsó pillanatokban Haaland csúsztatott centikkel a bal alsó mellé egy szöglet után...

Mindennek az Arsenal örülhet igazán, amely ha este nyerni tud a Brentford otthonában, mindkét riválist átugorja, és tizenhárom meccs után az élre állhat. De a Sunderland fanatikusai is jelentősen megkönnyebbülhettek, a City ugyanis elbukott a „fekete macskák” 131 éve fennálló rekordjának beállítása előtt. Továbbra is az észak-angliai együttes az egyetlen az országban, amely sorozatban 24 tétmérkőzésen át minden meccsét megnyerte a saját stadionjában (1890–1892).

LABDARÚGÁS
ANGOL PREMIER LEAGUE
13. FORDULÓ
Manchester City–Liverpool 1–1 (Haaland 27., ill. Alexander-Arnold 80.)

Rovatok