Index Vakbarát Hírportál

Véget ért a Bayern csodaszériája, a pokol tornácán a „vörös ördögök”

2023. november 29., szerda 20:50

A kétgólos előnyről elbukó Sevilla kiesett a Bajnokok Ligájából, de a háromszoros győztes Manchester United is pokolian nehéz helyzetben van a törökországi botlásával és a Bayern München döntetlenjével. Továbbjutott a nyolcaddöntőbe a gálázó Arsenal és a PSV.

Nem várta könnyű helyzetből a meccset a manchesteri együttes, hiszen három ponttal a csoport utolsó helyén szerénykedett, egy újabb vereséggel pedig biztosan kiesett volna – a Bayern München elleni zárás eredményétől függetlenül.

Ennek megfelelően támadó szellemben léptek pályára a „vörös ördögök”, és a 18. percre már kétgólos előnyben voltak, előbb Bruno Fernandes passzából Alejandro Garnacho volt eredményes, majd Luke Shaw előkészítéséből a portugál is betalált (0–2).

Hakim Zijes szépítésére Scott McTominay válasza jött az 55. percben, így visszaállt a kétgólos differencia (1–3), de végül ez sem volt elég, Zijes újabb találata után még egyet előkészített, így 3–3 lett a Galatasaray–Manchester United vége.

A másik korai találkozón sem volt jó előjel a 2–0-s előny, a Sevilla Lucas Ocampos kiállítása után nem bírta megverni a PSV-t, sőt a végén még ki is kapott (2–3), így öt forduló után is nyeretlen az El-győztes, és már biztosan nem juthat tovább.

A bosszú éjszakája

Ugyanebben a csoportban az Arsenal úgy léphetett pályára, hogy egy győzelemmel nem csupán a továbbjutást, hanem az elsőséget is bebiztosíthatja.

A rivális az a Lens volt, amely október elején meglepetésre 2–1-re legyőzte az „ágyúsokat”, jött is a fricskázás a francia élvonal hivatalos oldalától, hogy a „farmerligának” tartott Ligue 1 újra lecsapott, és a Premier League-klub fölé kerekedett.

FARMERS LEAGUE STRIKES AGAIN pic.twitter.com/zZfJ0CIpfi

— Ligue 1 English (@Ligue1_ENG) October 3, 2023

Nos, ezúttal mondhatni kamatostul jött a megtorlás...

Kai Havertz még az első negyedórában betalált, majd hat perc alatt Gabriel Jesus, Bukayo Saka és Gabriel Martinelli is eredményes volt, és még csak a 27. percben jártunk... A szünet előtt Martin Ödegaard is bevette a Lens kapuját, a végjátékban pedig Jorginho büntetőjével alakult ki a végeredmény (6–0).

Volt még egy „bosszúmeccs” a 21 órás sávban, az eddig óriásit égő (0 pont, 1–7-es gólkülönbség) Benfica a korábban épp az Intert erősítő Joao Mário mesterhármasával lépett el bő fél óra után 3–0-ra. Más kérdés, hogy itt nem lehetett teljes az öröm, mivel a második félidőben húsz perc alatt egyenlített a BL-döntős (3–3).

Az este rangadóján a Real Madrid fordulatos meccset játszott a Napolival, a vendégek a 9. percben Giovanni Simeone gólvonalon épp továbbjutó találatával szereztek vezetést (0–1), hogy gyakorlatilag a középkezdés után egyenlítsen Rodrygo. A játékrész derekán David Alaba centerezése után Jude Bellingham parádés fejessel szerezte meg idénybeli 4. BL-gólját (2–1), a fordulást követően viszont rögvest egyenlítettek az olaszok (2–2).

Hiába nyomott a királyi gárda, Joselu sorra hagyta ki az ajtó-ablak helyzeteket, így úgy festett, hogy több gól már nem esik, amikor Nicolás Paz lövését bevédte a nápolyi kapus, majd Joselu is értékesítette a kismilliomodik ziccerét a ráadásban (4–2).

A Braga ugyanakkor nem tudott sokat kapaszkodni, mivel az Union Berlin pontot szerzett idegenben (1–1). Az utolsó körben a portugálok egy legalább kétgólos sikerrel még megelőzhetik az olaszokat.

A Bayern München szériája 17 egymást követő csoportkörös sikernél ért véget, mivel gól nélküli döntetlent játszott a Köbenhavnnal, így eldőlt: a Manchester United már csak akkor juthat tovább, ha megveri a német sztárcsapatot, miközben a másik meccsen döntetlen születik.

A labdarúgó Bajnokok Ligája 5. fordulóját követően már 11 csapat részvétele biztos a nyolcaddöntőben. A kieséses szakaszba négy spanyol, három német, valamint két-két angol és olasz klub jutott: Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid, Real Sociedad, Bayern München, RB Leipzig, Borussia Dortmund, Internazionale, Lazio, Arsenal, Manchester City.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 5. forduló

A csoport
Galatasaray (török) – Manchester United (angol) 3–3
(1–2)
Bayern München (német) – Köbenhavn (dán) 0–0
Az állás: 1. (és már továbbjutott) Bayern München 13 pont (11–6), 2. Köbenhavn 5 (7–8), 3. Galatasaray 5 (10–12), 4. Manchester United 4 (12–14) 

B csoport
Sevilla (spanyol) – PSV (holland) 2–3
(1–0)
Arsenal (angol) – Lens (francia) 6–0 (5–0)
Az állás: 1. (és már továbbjutott) Arsenal 12 (15–3), 2. (és már továbbjutott) PSV 8 (7–9), 3. Lens 5 (4–10), 4. Sevilla 2 (6–10)

C csoport
Real Madrid (spanyol) – Napoli (olasz) 4–2
(2–1)
Braga (portugál) – Union Berlin (német) 1–1 (0–1)
Az állás: 1. (és már továbbjutott)  Real Madrid 15 (13–5), 2. Napoli 7 (8–9), 3. Braga 4 (6–10), 4. Union Berlin 2 (4–7)

D csoport
Benfica (portugál) – Internazionale (olasz) 3–3
(3–0)
Real Sociedad (spanyol) – Salzburg (osztrák) 0–0
Az állás: 1. (és már továbbjutott) Real Sociedad 11 (7–2), 2. (és már továbbjutott) Internazionale 11 (8–5), 3. Salzburg 4 (3–5), 4. Benfica 1 (4–10) 

(Borítókép:  Galatasaray–Manchester United-mérkőzés 2023. november 29-én. Fotó: BSR Agency / Getty Images Hungary)

Rovatok