Index Vakbarát Hírportál

Tűzforró városi derbi a sarkvidéki fagyban, magyar szereplővel

2023. december 1., péntek 07:35

Csupán öt kilométer a távolság a Volksparkstadion és a Millerntor Stadion között, mégis egy világ választja el egymástól Hamburg két reprezentatív futballklubját, a HSV-t és az FC St. Paulit. Előbbi a hagyományos, konzervatív értékek képviselője, utóbbi a szabadelvűség, a másság tisztelete jegyében éli életét, és bizony akár még a szurkolótáborok összecsapása is kísérheti a pénteki városi derbit. Amelynek az FC St. Pauli a házigazdája, és amelyen jó eséllyel egy magyar válogatott csatár is pályára lép Németh András (HSV) személyében. Forró hangulat és a prognózisok szerint mínusz 5 Celsius-fokos farkasordító hideg várja a csapatokat és a publikumot a Bundesliga 2. első és második helyezettjének rangadóján, amelyről az Index tudósít.

Pénteken 18:30 órakor a Millerntor Stadionban összecsap az FC St. Pauli a Hamburger SV-val a futballvilág minden bizonnyal legjelentősebb és legnagyobb érdeklődéssel kísért másodosztályú (!) városi derbijén, szám szerint a száztizediken. Az 1961-ben épült patinás stadion bizonyos értelemben idejétmúlt, mert bár 2006 és 2015 között felújították és kibővítették, a 29 546 férőhelyből 16 940 állóhely.

Szó sincs barátságról

Avítt stadion ide vagy oda, természetesen minden jegy elővételben elkelt a derbire, amelynek persze van előélete, hogyne lenne. Idén áprilisban, amikor 4–3-ra győzött a HSV a Volksparkstadionban, a rendkívül feszült hangulatú meccs végén Fabian Hürzeler, a St. Pauli alig 30 éves vezetőedzője összeszólalkozott Tim Walterrel, a HSV mesterével. Tudni kell, hogy mindkét csapat a feljutásért kapaszkodott, de egyiknek sem sikerült...

Történt, hogy a kollégájánál 17 évvel idősebb Walter a lefújás után feltűnően ünnepelt a vendégek kispadja előtt, majd „elfelejtett” kezet fogni Hürzelerrel. Ezt utóbb úgy magyarázta, hogy rohannia kellett a hazai B közép elé, mert őket akarta köszönteni. 

Hürzeler erre berágott, és veszekedett egy sort Jonas Boldttal, a HSV sportigazgatójával. 

Tudni kell, hogy a két szakember feszült viszonya a múltban gyökerezik. Évekkel ezelőtt, amikor mindketten a bajor tartományi ligában voltak érdekeltek, Walter a Bayern München II. edzőjeként, Hürzeler pedig az FC Pipinsried játékosaként, már akadt heves szóváltásuk az egyik meccs végén, és úgy látszik, egyikük sem felejt. Mindenesetre a pénteki derbi előtt Hürzeler viszonylag sportszerűen nyilatkozott.

Az biztos, hogy nem vagyunk barátok. Ennek ellenére tisztelem Waltert, mint az ellenfelemet.

A két csapat jól áll a Bundesliga másodosztályában: a St. Pauli 14 forduló után 30 ponttal veretlenül éllovas, a HSV 27 ponttal a második, tehát a derbi egyben csúcsrangadó is lesz. 

Magyar center a HSV-ben

Hogy vajon Németh András pályára lép-e, az megjósolhatatlan. Az eddigi 14 fordulóból 11-ben játszott, de rendre csereként. Legutóbb, a Braunschweig elleni 2–1-es győzelem alkalmával a 91. percben küldte pályára Hürzeler a dunaszerdahelyi, 13-szoros szlovák válogatott Bénes László helyére, azaz időhúzó csere volt. 

A 21 éves, fokvárosi születésű, dél-afrikai és magyar kettős állampolgár Németh hatalmas tehetségnek indult a Vasas Kubala Akadémia együttesében, majd 2016-ban kikerült Belgiumba, ahol a Hasselt, a Genk és a Lommel csapatában játszott. Idén január 27-én átigazolt Hamburgba. Sajnos április 22-én a St. Pauli elleni rangadó előtt a bemelegítésnél bokatörést szenvedett, és már csak ősszel tudott legközelebb játszani, most is önmagát keresi. Mindenesetre a két legutóbbi válogatott meccsen, Bulgária és Montenegró ellen csereként pályára lépett, jelenleg négyszeres felnőttválogatott, egy gólja van, még tavalyról Luxemburg ellen. 

Egy évszázada néznek farkasszemet

A St. Pauli–HSV-derbi története megér egy misét, már csak azért is, mert ez lesz a két hamburgi fellegvár száztizedik összecsapása 1924. október 19., a két csapat első ütközete óta. 

A HSV-t 1919-ben alapították, az FC. St. Paulit öt évvel később, miután kivált a  Hamburg-St. Pauli Turnverein atlétikai klubból. Az első hét találkozó annyira egyoldalú volt (43:6 volt az összesített gólarány a HSV javára), hogy rivalizálásról nem is nagyon beszélhettünk.

Később sem igazán. A második világháború után is Die Rothosen, vagyis a Vörösnadrágosok, tehát a HSV, uralták a párharcot, ám az 1946–1947-es szezonban a St. Pauli váratlanul győzött a városi ligában, megelőzve a HSV-t, és azt a csapatot azóta is Wundermannschaftként, tehát Csodacsapatként emlegetik Hamburg piros lámpás negyedében, a Reeperbahn környékén. 

Kocsis is fejelt gólt a HSV-nek

A Bundesliga csak 1963-ban alakult meg, addig az 1947-es kivételtől eltekintve mindig a HSV nyerte meg az Oberliga Nord pontvadászatát. Eközben a HSV a Bajnokok Ligája jogelődjében, a Bajnokcsapatok Európa-kupájában is remekelt a legendás Uwe Seeler vezérletével, 1961-ben az elődöntőig jutott, ahol csak a Barcelona tudta megállítani harmadik meccsen, mivel az elsőt 1–0-ra a Barca nyerte, a visszavágót 2–1-re a Hamburg (Kocsis Sándor volt a katalánok gólszerzője), így az akkori szabályok értelmében harmadik, mindent eldöntő mérkőzésre volt szükség, amelyen 1–0-ra diadalmaskodott a Barca. (Ekkor Kocsis mellett Kubala és Czibor is játszott.)

Az igazi nagy siker azonban 1979-ben következett be, amikor a HSV története során először lett a Bundesliga bajnoka. Abban az aranycsapatban olyan világklasszisok játszottak, mint Rudi Kargus, Manfred Kaltz, Jimmy Hartwig, Felix Magath, Horst Hrubesch és az aranylabdás Kevin Keegan.

A koronát 1983-ban tette fel a csapat az aranykorszakra: Magath góljával 1–0-ra legyőzte a Juventust a BEK döntőjében.

Eközben a St. Pauli továbbra is ingázott az első és a másodosztály között, azonban a nyolcvanas évektől kezdve inkább a politika nyomta rá a bélyegét a két klub viszonyára, nem annyira a sport.

A szivárvány színeiben

A hamburgi vigalmi negyedben épült Millerntor a helyi szabadszellemű szubkultúra melegágya lett, olyannyira, hogy a német stadionok közül elsőként itt tiltották be a homoszexuálisok csúfolását, a homofob jelszavak kiabálását. A klubházon ott leng a szivárványos lobogó (a klub másik jelképe, a koponyával és keresztbe rakott lábszárcsontokkal díszített kalózzászló mellett), és a Millerntor Stadionban a szögletzászlók is szivárványszínűek.

Az FC St. Pauli persze kis klub, a kétezres évtized közepén a csőd fenyegette, de a Bayern München a segítségére sietett: 2005-ben jótékonysági meccset rendeztek a Millerntorban, amelynek 200 000 eurós bevételét teljes egészében az anyagi gondokkal küszködő egyesület kapta. 

Jelenleg nem áll rosszul a klub szénája, így hát a pénteki derbin nem a megszűnés, csupán a három bajnoki pont lesz a tét. 

Rovatok