Index Vakbarát Hírportál

Pelé legendás csapatának szurkolói felgyújtották a várost a történelmi kudarc után

2023. december 7., csütörtök 10:25

Csütörtök hajnalban rendezték a brazil élvonalbeli labdarúgó-bajnokság utolsó fordulóját, ahol még kérdőjeles volt, ki lesz a bajnok, továbbá a negyedik kieső kiléte sem volt ismert. Végül a Palmeiras megvédte címét, de a Santos 111 éves történelme során első alkalommal búcsúzott az élvonaltól. Utóbbit a csapat szurkolói igen rosszul viselték.

A Campeonato Brasileiro nevet viselő élvonalbeli bajnokságban a Palmeirasnak mindössze egy döntetlen is elegendő volt bajnoki címe megvédéséhez, amit a Sao Paulo otthonában elért, így története során 12. bajnoki elsőségét szerezte meg. A Palmeiras mögött a Grémio, az Atletico Mineiro és a Flamengo zárt, ennek értelmében ez a négy csapat indulhat jövőre a legrangosabb dél-amerikai kupasorozat (Copa Libertadores) csoportkörében. 

Minden idők legtöbb gólját szerző együttese, a Santos számára viszont tragikus véget ért a szerda este. Pelé legendás klubja történelme során első alkalommal búcsúzott az élvonaltól, mivel hazai pályán nem tudta legyőzni saját otthonában a Fortalezát. Az Atletico Mineiro, a Coritiba és a Goiás kiesése már korábban biztossá vált, az utolsó hely elkerüléséért pedig a Vasco da Gama és a Bahia csatázott a Santossal. 

Előbbi két csapat megnyerte a mérkőzését, így a Santosnak is győznie kellett volna a Fortaleza ellen, de ez nem sikerült, sőt a 96. percben végül egy üres kapus góllal még a mérkőzést is elvesztette. Így 63 szezon után első alkalommal búcsúzott a nyolcszoros bajnok és háromszoros Libertadores-kupa-győztes csapat az élvonaltól. 

A kudarcot igen rosszul viselték a Santos szurkolói, a mérkőzés után a városban randalíroztak, gyújtogattak és robbantgattak, ezt pedig a stadionban is folytatták. Az ellenfél játékosait és a játékvezetőket ki kellett menekíteni a stadionból, miközben a Santos játékosai összeomolva álltak a pályán. 

Sőt, a Santos szurkolói több játékos autóját is felgyújtották mérgükben az éjszaka folyamán.

A játéknap további eseményeihez tartozik, hogy Luis Suárez, a Grémiótól távozó klasszis labdarúgó két góljának is köszönhetően 3–2-re győzött csapata a Fluminense otthonában. A 36 éves uruguayi játékos januárban érkezett a brazil csapathoz, de hamar közönségkedvenccé vált, 53 mérkőzésen 26 gólt szerezve. Sajtóhírek szerint Suárez az Inter Miamiban folytathatja pályafutását, ahol korábbi csapattársai, Lionel Messi, Sergio Bosquets és Jordi Alba mellett léphetne újra pályára. 

Rovatok