Index Vakbarát Hírportál

A brit parlamenti képviselők ki akarják záratni a transzneműeket a női labdarúgásból

2023. december 8., péntek 13:40

Brit parlamenti képviselők egy csoportja felszólította az angol Labdarúgó-szövetséget (FA), hogy tiltsa meg a transznemű játékosoknak a női labdarúgásban való részvételt.

A levelet, amelyet Miriam Cates, Penistone és Stocksbridge képviselője küldött, a brit médiajelentések szerint 47 másik képviselő és a Lordok Házának 27 tagja is aláírta, írja a Reuters.

A levél szerint az FA „szemet hunyt” a kérdés felett, és „az egyes klubokra és menedzserekre” hárította a felelősséget, ahelyett, hogy egyértelmű utasításokat adott volna arra vonatkozóan, hogy a transznemű játékosok csatlakozhatnak-e a női futballcsapatokhoz.

„Ezért kérjük, hogy az FA haladéktalanul tegyen lépéseket a nők és lányok védelme érdekében, és tiltsa meg, hogy a biológiailag férfinak számító sportolók női csapatokban játszhassanak” – áll a levélben.

Az FA jelenleg lehetővé teszi bizonyos korosztályban, hogy az érintett játékosok az általuk preferált nemű csapatokban szerepelhessenek a szövetség „eseti alapon történő jóváhagyásától függően”.

A transzneműek érdekvédelmi csoportjai szerint a transz sportolók kizárása diszkriminációval ér fel.

A jelenséget kritizálók szerint a transznemű sportolókat hatalmas fizikai előnnyel ruházza fel a férfipubertáson való átesés.

A transznemű sportolók szereplése a női versenyeken az egyik legvitatottabb és legmegosztóbb kérdés a sportban, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (World Athletics) és a Nemzetközi Úszószövetség (World Aquatics) azon szervezetek között van, amelyek már szigorítottak a vonatkozó szabályokon.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) is felülvizsgálja a transzneműek játékengedélyére vonatkozó irányelveit.

Rovatok