Index Vakbarát Hírportál

Visszavonul a Juventus legendás középhátvédje

2023. december 12., kedd 15:16

Befejezi labdarúgó-karrierjét Giorgio Chiellini. Az olasz futball és a Juventus korszakos alakja 39 évesen, a Los Angeles FC játékosaként döntött a visszavonulás mellett, és egybehangzó olasz, valamint amerikai sajtóhírek szerint hamarosan a torinói alakulat vezetésében vállal majd feladatot.

A The Athleticnek a közelmúltban adott interjúban Chiellini a jövőjét illetően úgy fogalmazott: ott a Juventust látja.

Az még nem tudom, hogy milyen szerepben, de ez az a hely, ahol életem majdnem felét eltöltöttem.

Az még bizonytalan, hogy nyárig az Egyesült Államokban marad-e, és kipiheni magát, vagy már januárban visszatér hazájába, és valamilyen szinten bekapcsolódik a Juventus munkájába, ahol bátyja, Claudio az utánpótlásnál dolgozik, és Next Gen-programot vezeti.

Az Európa-bajnok belső védő utolsó mérkőzését szombaton játszotta, csapata a bajnoki döntőben 2–1-re alulmaradt a Columbus Crew gárdájával szemben. Chiellini az MLS-fináléban végig a pályán volt, a szezonban 32 tétmérkőzésen kapott szerepet, egy gólt szerzett. Az amerikai klubcsapathoz tavaly nyáron került, szerződése december 31-ig volt érvényes.

A pisai születésű Chiellini a Livorno, majd a Fiorentina érintésével vált a Juventus emblematikus játékosává, a torinói gárdában 2005-től 2022-ig szerepelt, és lett a védelem egyik stabil oszlopa. Első bajnoki címét még a Livornóval szerezte, de az még a harmadosztályt jelentette, utána a Juventus alkalmazottjaként kilencszeres Serie A-győztesnek vallhatja magát, illetve a másodosztályú száműzetés során a Serie B-ben is bajnok lett.

A Juventusszal ezeken felül van még öt Olasz Kupa-trófeája, öt olasz szuperkupa-győzelme, míg 2015-ben és 2017-ben döntős volt a Bajnokok Ligájában. 

Pályafutása során 561 alkalommal lépett pályára a Juventusban, 36 gólt szerzett.

Tengerentúli klubjával tavaly bajnok lett, idén a döntőig jutott.

Chiellini az olasz U19-es válogatottal 2003-ban kontinensbajnok lett, 2004-ben olimpiai bronzérmet akasztottak a nyakába. A felnőtt válogatottban 2012-ben kezdte meg az éremgyűjtést, akkor az Európa-bajnokságon zárt másodikként, a 2021-re halasztott Eb-n azonban már megkoronázták az olaszokat, akiknél Chiellini viselte a kapitányi karszalagot. Ezen felül van még egy-egy bronzmedáliája a Konföderációs Kupáról (2013) és a Nemzetek Ligájából (2021). 

A Juventusban volt az év játékosa (2022), a Serie A-ban háromszor az év védője (2008, 2009, 2010), az olasz bajnokságban ötször, a Bajnokok Ligájában kétszer, az európai szövetségnél (UEFA) egyszer került be az év csapatába.

Rovatok