Index Vakbarát Hírportál

A Manchester United után a Newcastle és a Milan is kiesett a BL-ből, a PSG kicentizte a továbbjutást

2023. december 13., szerda 20:41

A labdarúgó Bajnokok Ligája F csoportjának hatodik fordulójában a Paris Saint-Germain 1–1-es döntetlent játszott a Borussia Dortmund otthonában, de az iksszel is továbbment, amit az AC Milan bánt igazán, amely 2–1-re nyerni tudott a Newcastle United otthonában, mégis átkerül az Európa-ligába. Az angol klub ezzel az eredménnyel elbúcsúzott az európai kupaporondtól. Az este egyik legnagyobb meglepetését a Royal Antwerp szolgáltatta, amely legyőzte az FC Barcelonát. Az RB Leipzig – Gulácsi Péterrel a soraiban – 2–1-re legyőzte a svájci Young Boys együttesét a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó játéknapján. A G csoport másik mérkőzésén a tartalékos Manchester City idegben gyűrte le a nagyon lelkes Crvena zvezdát, így a címvédő 100 százalékos teljesítménnyel masírozott be az egyenes kiesés szakaszba.

  

A csoportkör utolsó fordulója előtt egyetlen nyitott kérdés sem maradt a G csoportban, már az előző kör végén tudni lehetett, hogy a címvédő Manchester City a kvartett győzteseként jut a legjobb 16 közé, másodikként pedig a Gulácsi Pétert és Willi Orbánt foglalkoztató RB Leipzig megy tovább. Az is biztossá vált a mostani játéknap előtt, hogy a Young Boys az Európa-ligában szerepel tavasszal, a Crvena zvezda pedig az utolsó lesz a csoportban.

Ezen tények ismeretében a City menedzsere, Pep Guardiola úgy döntött, lehetőséget ad a fiataloknak, és egy erősen tartalékos kezdőt küldött a pályára Belgrádban: Kyle Walker, Rúben Dias, Josko Gvardiol, Rodri, Bernardo Silva, Julián Álvarez, Nathan Aké és Phil Foden is a kispadon találta magát (Ederson kapus és a sérüléssel bajlódó Erling Haaland, Jeremy Doku, Kevin De Bruyne hármas el sem utazott a többiekkel). Így fordulhatott elő, hogy a mellőzőtt Kalvin Phillips, illetve Micah Hamilton és Oscar Bobb is ott volt a pályán a kezdő sípszókor.

Magyar szempontból örömteli hír volt, hogy Gulácsi Péter a kezdőben kapott helyet a Lipcsében, az 51-szeres magyar válogatott kapus a csapatkapitányi karszalagot is megkapta (a csapat vezetőedzője, Marco Rose korábban megerősítette, hogy a 33 éves játékos télen biztosan nem hagyja el a klubot).

A német együttes korán magához ragadta a kezdeményezést, és a szlovén Benjamin Sesko már az ötödik percben beköszönt az ellenfélnek, azonban a VAR les miatt érvénytelenítette a találatot.

A másik mérkőzésen is megrezdült a háló az első félidőben, annyi különbséggel, hogy azt a találatot nem annulálta a videóbíró: a City saját nevelésű játékosa, a mindössze 20 éves Micah Hamilton egy jobb oldali támadás végén öt méterről kíméletlenül bevarrta a labdát a léc alá a 19. percben. A fiatal támadó tehát nem illetődött meg első felnőtt meccsén (0–1).

Közel volt a pontszerzéshez a nagyot küzdő Crvena

Lipcsében gyors gólváltással indult a második játékrész: az 51. percben Sesko lőtt a jobb felső sarokba egy szép lövőcsel után (1–0), amire Ebrima Colley válaszolt a túloldalon két perccel később (1–0).

Újabb három minutum elteltével ismét változott az eredmény, a vendégek kapujánál Emil Forsberg vállalkozott lövésre, a svéd válogatott labdarúgó ballal lőtte ki a bal alsó sarkot (2–1). Ezen a ponton elképzelhetetlenn tűnt, de végül nem esett több gól Lipcsében.

Szerbiában eközben megvillant a City másik fiatal tehetsége: Oscar Bobb előbb elkérte a labdát a bal oldalon, majd betört a tizenhatoson belülre, hogy aztán higgadtan a kapuba passzolja a labdát. (0–2)

A szerbek lelkesen futballoztak, lehetőségeik is adódtak a szépítésre (a kapufát is eltalálták), de a szerencse sokáig nem állt az oldalukra. Aztán a 76. percben a dél-koreai Hvang In Bom egy szép kiugratás után bevette a City kapuját, a hazai fanatikusok ezt látva azonnal belelkesedtek (1–2).

Aztán a 84. percben ismét megvillant Micah Hamilton, a hazai védők csak szabálytalanul tudták őt megállítani a tizenhatoson belül. A megítélt 11-est Kalvin Phillips váltotta gólra (1–3).

Itt azonban még nem volt vége a gólzápornak: Hvang szöglete után Alekszandar Katai fejelt közelről a jobb alsó sarokba a hajrában (2–3). A piros-fehérek mindent egy lapra feltéve kitámadtak, de nem jött össze nekik az egyenlítés.

Egy belga csapat szolgáltatta az este nagy meglepetését

Az E jelű négyesben csak az volt a kérdés, ki lesz a csoportgyőztes, az fix volt, hogy a harmadik hely a Feyenoordé lesz, az utolsó helyen pedig a Celtic végez. Az Atlético Madrid gyorsan megszerezte a vezetést, Antoine Griezmann már a 6. percben betalált a Lazio kapujába (1–0). A „matracosok” Mario Hermoso révén megduplázták az előnyüket, de aztán a bíró jelezte, hogy les miatt szabadrúgás következik, nem pedig középkezdés.

Diego Simeone együttese nem akart semmit a véletlenre bízni, az első gólnál asszisztot jegyző Samuel Lino maga is betalált (2–0). A Celtic sokáig vezetett a Feyenoord ellen, a hollandok a 82. percben azonban egalizáltak (1–1). A skótok azonban megrázták magukat, és a hosszabbítás elején megszerezték a győztes gólt (2–1).

A H csoportban a Barcelona már korábban bebiztosította a továbbjutását, az FC Porto és a Sahtar Donyeck összecsapása ugyanakkor előzetesen igencsak paprikásnak ígérkezett, a másik nyolcaddöntős helyről volt hivatott dönteni az a mérkőzés. 

A portugálok lehettek nyugodtabbak, mert tudták, hogy nekik egy döntetlen is elég hazai pályán az örömhöz. Ennek ellenére alaposan bekezdtek, Galeno a kilencedik percben előnyhöz juttatta a Portót (1–0), amire Danilo Szikan válaszolt 20 perccel később (1–1).

Az első játékrész hajrájában Galeno ismét villant, amivel megint a „sárkányok” kerültek nyeregbe (2–1). A térfélcserét követően Mehdi Taremi találata még inkább megnyugtatta a hazai szurkolókat (3–1). A Sahtar azonban nem adta fel, és Stephen Eustáquio öngóljával visszajöttek (3–2), három perccel később azonban Pepe visszaállította a kétgólos különbséget (4–2). 

A hajrában Francisco Conceicao is feliratkozott a gólszerzők közé (5–2), a végeredményt Eguinaldo állította be (5–3).                          

Ennél is érdekesebb fejlemény volt, hogy a tökutolsó Royal Antwerp is előnybe került az álmoskásan kezdő katalánok ellen, Arthur Vermeeren már a második percben feliratkozott az eredményjelzőre (1–0). Ferran Torres gondoskodott arról az első félidő hajrájában, hogy a Barcelona neve mellé is beírhassunk egy gólt (1–1). A negyedórás pihenő után Vincent Janssen ismét előnyhöz juttatta a belga együttest (2–1).

A Barca a 91. percben már azt hihette, hogy legalább az egyik pontot elviszi, de Marc Guiu gólja után egy perccel George Ilenikhena megszerezte a győztes gólt (3–2).

Visszajött a sírból a Milan, mégsem lehet teljes az öröme

A PSG győzelmi kényszerrel lépett pályára Németországban, a hatodik forduló előtt ugyanis mindössze két ponttal előzte meg a harmadik helyen tanyázó Newcastle United együttesét. Az angolok a szintén ötpontos AC Milant fogadták, és tudták, hogy csak akkor juthatnak tovább, ha begyűjtik a három pontot, miközben a párizsiak nem győznek Dortmundban.

A francia bajnok jól kezdett, bár az első nagy lehetőség a Borussia előtt adódott, de Marius Wolf lövése kevéssel elkerülte a jobb alsó sarkot a 14. percben. Néhány pillanattal később Kylian Mbappé került ziccerbe, ám Niklas Süle méterekről berepülve kirúgta a gólba tartó labdát. Utána Bradley Barcola találta el a kapufát, majd Randal Kolo Muani nézett farkasszemet az ellenfél kapusával, de közelről nem sikerült eltalálnia a kaput.

A túloldalon Marco Reus bombáját szedte ki a léc alól Gianluigi Donnarumma a 26. percben. A nézők csak úgy kapkodták a fejüket ide-oda, egészen elképesztő focit láthattak, egyedül a gól hiányzott. A kapuk a lendületes játéknak betudhatóan folyamatosan veszélyben forogtak, gól azonban nem született a szünetig.

Eseményekből a Milan mecsén sem volt hiány, Joelinton közeli lövését például a hősiesen bevetődő Fikayo Tomori blokkolta a gólvonalon. A brazil csatár aztán a 33. percben már nem kegyelmezett, és jobbal bődületes erővel kilőtte a jobb felső sarkot 16 méterről (1–0). Az első félidőben az angolok akarata érvényesült, a milánóiak mentek előre, de a játékukban nem sok veszély rejlett.

Fordulás után még nagyobb gödörbe került a PSG: egy védelmi megingást kihasználva labdát szerzett a Dortmund, Niclas Füllkrug az ötösnél bemutatott egy higgadt cselt, majd Karim Adeyemi elé tálalt, aki nyolc méterről higgadtan a kapuba lőtt (1–0). Nem kellett sokat várni a válaszra, az 56. percben Mbappé húzott el a bal oldalon, centerezése után Warren Zaire-Emery 15 méterről a bal alsó sarokba zúdította a labdát (1–1).

Angliában a Milannak is összejött a szépítés, az 59. percben egy bal oldali beadás után Christian Pulisic vágta be az össze-vissza pattogó labdát a hazaiak kapujába (1–1). A 76. percben megint változott az élő tabella Mbappé gólja után, de a VAR szerint lesről indult a szélvészgyors szélső, így maradt az 1–1.

Végül nem maradt el a dráma a csoportban: Samuel Chukwueze a 84. percben megszerezte a vezetést a Milannak (1–2). A meccs végére a Newcastle játékosai nagyon elfáradtak, a vendégek ezt kihasználták.

Az olasz gárda azonban a győzelem ellenére sem jutott tovább, hiába szerzett ugyanis ugyanannyi pontot, mint a PSG (8), az egymás elleni eredmények nem neki kedveztek. Így a Milan az Európa-ligában folytatja tavasszal, míg a Newcastle egy időre kénytelen búcsút inteni Európának. 

LABDARÚGÁS

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR, 6. FORDULÓ

E CSOPORT

Atlético Madrid (spanyol)–SS Lazio (olasz) 2–0 (Griezmann 6., Lino 51.)

Celtic (skót)–Feyenoord (holland) 2–1 (Luis Palma 33., Lagerbielke 91., ill. Minteh 82.)

A csoport végeredménye: 1. Atlético Madrid 14 pont, 2. Lazio 10, 3. Feyenoord 6, 4. Celtic Glasgow 4

F CSOPORT

Borussia Dortmund (német)–Paris Saint-Germain (francia) 1–1 (Adeyemi 51., ill. Zaire-Emery 56.)

Newcastle United (angol)–Milan (olasz) 1–2 (Joelinton 33., ill. Pulisic 59., ill. Chukwueze 84.)

A csoport végeredménye: 1. Borussia Dortmund 11 pont, 2. Paris Saint-Germain 8, 3. AC Milan 8, 4. Newcastle United 5

G csoport

RB Leipzig (német)–Young Boys (svájci) 2–1 (Sesko 51., Forsberg 56., ill. Colley 53.)

Crvena zvezda (szerb)–Manchester City (angol) 2–3 (Hvang In Bom 76., Katai 91., ill. Hamilton 19., Bobb 62., Phillips 85. – tizenegyesből)

A csoport végeredménye: 1. Manchester City 18 pont, 2. RB Leipzig 12, 3. Young Boys 4, 4. Crvena zvezda 1

H CSOPORT

FC Porto (portugál)–Sahtar Doneck (ukrán) 5–3 (Galeno 9., 43., Taremi 62., Pepe 76., F. Conceicao 82., ill. Danilo Szikan 29., Eustáquio 73. – öngól, Eguinaldo 88.)

Royal Antwerp (belga)–FC Barcelona (spanyol) 3–2 (Vermeeren 2., V. Janssen 56., Ilenikhena 93., ill. Ferran Torres 35., Marc Guiu 91.)

A csoport végeredménye: 1. FC Barcelona 12 pont, 2. FC Porto 12, 3. Sahtar Donyeck 9, 4. Royal Antwerp 3

A csoportkör után az alábbi csapatok jutottak be a sorozat nyolcaddöntőjébe:

  1. Real Madrid (spanyol)
  2. FC Barcelona (spanyol)
  3. Atlético Madrid (spanyol)
  4. Real Sociedad (spanyol)
  5. Bayern München (német)
  6. RB Leipzig (német)
  7. Borussia Dortmund (német)
  8. Internazionale (olasz)
  9. Lazio (olasz)
  10. Napoli (olasz)
  11. Arsenal (angol)
  12. Manchester City (angol)
  13. Köbenhavn (dán)
  14. PSV Eindhoven (holland)
  15. FC Porto (portugál)
  16. Paris Saint-Germain (francia)

A Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakasza 2024. február 12-én kezdődik és június 1-jén ér véget. A nyolcaddöntő párosításait 2023. december 18-án sorsolják ki. Az első mérkőzéseket 2024. február 12. és 20. között, a visszavágókat március 5. és 13. között játsszák.

Rovatok