Index Vakbarát Hírportál

Lionel Messi vb-mezei elképesztő összegért keltek el

2023. december 15., péntek 15:45

Az aranyérmes argentin labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, Lionel Messi 2022-es világbajnokságon viselt hat meze összesen 7,8 millió dollárért (2,7 milliárd forint) kelt el a Sotheby's New York-i árverésén.

A Sotheby's közölte:

Az árverésből származó bevétel egy részét a barcelonai Sant Joan de Deu gyermekkórház és a Leo Messi Alapítvány közös projektjének ajánljuk fel, a ritka betegségekben szenvedő gyermekek szükségleteinek kielégítésére.

A sztár a mezeket a döntő első félidejében, az elődöntőben, a negyeddöntőben, a nyolcaddöntőben, továbbá két csoportmeccsen viselte.

Messi mind a hét vb-mérkőzésen játszott, de a csoportkörben viselt három mezéből csak kettőt tudtak elárverezni, miután az ausztrál válogatott középpályás, Cammy Devlin a torna alatt mezt cserélt az Inter Miami csatárával.

A nyolcszoros aranylabdás Messi lett a világbajnokságok történetének első olyan játékosa, aki egyetlen torna csoportkörében, a nyolcaddöntőben, a negyeddöntőben, az elődöntőben és a döntőben is betalált.

A mérkőzésen viselt futballmezek rekordját 7,1 millió fonttal (3,15 milliárd forint)a legendás honfitárs,  Diego Maradona  tartja. A 91-szeres válogatott, 2020-ban elhunyt világklasszis az 1986-os világbajnokságon abban a pólóban szerezte az angolok elleni negyeddöntős összecsapáson azt a gólt, amely később„Isten keze” néven vonult be a futballtörténelembe. Nem mellékesen pedig a másikat, félpályás szólógólját az évszázad góljának választották meg.

Az eddigi legértékesebb, mérkőzésen hordott sportrelikvia az 1998-as NBA-döntőben az amerikai Michael Jordan által viselt mez, amely tavaly szeptemberben 10,1 millió dollárért (3,5 milliárd forint) talált gazdára.

Rovatok