Index Vakbarát Hírportál

Hiába borult fel a pálya, egy álomgól kibabrált a Barcelonával Valenciában

2023. december 16., szombat 22:56

A spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (La Liga) 17. fordulójában a Barcelona hiába játszott nagy fölényben, volt veszélyesebb és vezetett, csak 1–1-re végzett Valenciában, miután Hugo Guillamón az idény egyik legszebb találatát jegyezte.

Az Atlético Madrid bilbaói veresége lehetőséget adott arra a Barcelonának, hogy egy valenciai sikerrel visszamásszon a dobogó legalsó fokára.

Ehhez képest rögvest az első percben bravúrt kellett bemutatnia Inaki Penának, Roman Jaremcsuk fordult kapura a tizenhatoson belül, bal alsóra tartó lövését kitolta a Barca kapusa.

Ezt követően azért már inkább az történt a pályán, amit a Barcelona szeretett volna, és leginkább Robert Lewandowski került közel ahhoz, hogy a vezetést megszerezze, de mindkét nagy lehetősége kimaradt, majd Pedri lőtt távolról a léc fölé.

A fordulást követően Ilkay Gündogan tévesztett kevéssel célt, de az 55. percben már megtört a jég: Raphinha jobb oldali beadását Joao Félix passzolta az üres kapuba (0–1).

Nem sokkal később ugyanő növelhette volna az előnyt, aztán a brazil szélső is kihagyott egy helyzetet, erre pedig ráfaragott a Barcelona.

A 70. percben ugyanis Fran Pérez jobb oldali centerezése után nem tudott tisztázni a védelem, a labda Hugo Guillamón elé került, aki a tizenhatos határáról óriási gólt tekert a bal felsőbe (1–1).

A csereként beálló Ferran Torres gyorsan visszavehette volna az előny, de Giorgi Mamardasvili hárította a lövését, ahogyan a végjátékban Raphinha ziccerét is, az ismétlésnél pedig a védők segítették ki. 

A nagy fölényben játszó Barcelona (xg-mutatóban 0,40–2,65 lett a vége!) így csak egy ponttal előzte meg az egy meccsel kevesebbet játszó Atlético Madridot, a tabella élén továbbra is az évtized csodáját bemutató Girona áll.

A Sevilla pocsék hetet zárt, nem elég, hogy a BL-ben a csoportharmadik helyet sem tudta megszerezni, így biztosan nem védheti meg a címét az Európa-ligában, most a Getafétól otthon 3–0-ra kikapott, 16 meccs után pedig két győzelemmel és 13 ponttal áll – a 16. helyen.

Ezek után aligha meglepő, hogy a meccs után menesztették Diego Alonsót.

La Liga, 17. forduló

Celta Vigo–Granada 1–0

Athletic Bilbao–Atlético Madrid 2–0

Sevilla–Getafe 0–3

Valencia–Barcelona 1–1

Az élmezőny állása: 1. Girona 41 pont/16 meccs (38–20), 2. Real Madrid 39/16 (34–10), 3. Barcelona 35 (31–19), 4. Atlético Madrid 34/16 (32–16), 5. Athletic Bilbao 32 (33–19), 6. Real Sociedad 29/16 (29–18)

(Borítókép: Robert Lewandowski az FC Barcelona Valencia CF mecsen 2023. december 16-án. Fotó: Mateo Villalba / Getty Images)

Rovatok