Index Vakbarát Hírportál

Az uniós bíróság döntése alapjaiban változtathatja meg a ma ismert labdarúgást

2023. december 21., csütörtök 11:34

Az Európai Unió bírósága szerint a nemzetközi (FIFA) és az európai futballszövetség (UEFA) az uniós joggal ellentétesen döntött korábban amellett, hogy megakadályozza az úgynevezett Európai Szuperliga (ESL) létrehozását – számolt be a Magyar Távirati Iroda.

A testület csütörtöki határozata alapján nem felel meg az Európai Unió versenyszabályzatának az, hogy a FIFA-nak és az UEFA-nak saját szabályzata szerint lehetősége van megakadályozni konkurens sorozatok indítását, valamint megbüntethetik az ezekben szereplő klubokat és játékosokat.

A húszcsapatosra tervezett ESL ötletével 2021 áprilisában a Real Madrid, az FC Barcelona és a Juventus mellett további kilenc egyesület – a Manchester United, a Liverpool, a Manchester City, az Arsenal, a Chelsea, a Tottenham, az Atlético Madrid, az Internazionale és az AC Milan – állt elő. Miután az UEFA és a FIFA, valamint a futballvilág más befolyásos személyiségei, továbbá állami és politikai vezetők sora lépett fel a tizenkettek különszerveződése – és az UEFA-tól független új sorozat beindítása – ellen, a Real Madrid–Barcelona–Juventus-trió kivételével mindegyik klub visszalépett a tervtől. Az ESL ötlete a szurkolói csoportok tiltakozását is kiváltotta.

Az UEFA 2021 májusában fegyelmi eljárást indított a szuperligát továbbra is erőltető három egyesület ellen, miközben a visszalépő kilenc klubbal – többek között bírság megfizetése mellett – békét kötött. Florentino Pérez, a Real Madrid jelenlegi és az ESL korábbi elnöke akkor kijelentette: a 12 alapító klubot továbbra is szerződés köti a szuperligához, azaz a tagok – bár a többség ezt már kijelentette – nem távozhatnak a társaságból.

Az ESL az ügyet egy spanyol bíróságra vitte, amely az Európai Unió Bíróságához fordult iránymutatásért. Bernd Reichart, az ESL kialakítása mögött álló cég elnök-vezérigazgatója idén februárban azt nyilatkozta, a sorozat akár 80 csapatot felvonultató, többosztályú formátumban is működhet majd, és hozzátette, az A22 Sports Management több mint ötven klubbal és részvényessel folytatott egyeztetése után világossá vált, hogy megújulásra van szükség.

A csütörtöki ítéletet az ESL mögött állók örömmel fogadták.

Az UEFA-monopóliumnak vége. A labdarúgás szabad, a klubokat nem fenyegetik szankciók, és szabadon dönthetnek saját jövőjükről

– jelentette ki az MTI által idézett Reichart, aki a szurkolóknak azt üzente, az ESL mérkőzései ingyen lennének nézhetők. Hozzátette, az egyesületeknek garantálják a bevételeket és a költségek kompenzációját.

Az európai szövetség egyelőre nem kommentálta az EU bíróságának döntését.

Rovatok