Index Vakbarát Hírportál

Szalah fontos mérföldkő előtt, a Liverpool három év után karácsonyozna újra az élen

2023. december 22., péntek 19:42

A magyar válogatott csapatkapitányát, Szoboszlai Dominikot is foglalkoztató második Liverpool a listavezető Arsenal együttesét fogadja az angol labdarúgó-bajnokság 18. fordulójának rangadóján az Anfield Roadon. A londoniak tizenegy éve képtelenek nyerni a Pool otthonában, ráadásul a jelenlegi idényben is rendre idegenben botlottak Mikel Arteta tanítványai, így több szempontból is a házigazda tűnik valamivel esélyesebbnek.

A szakértők többsége által a címvédő Manchester City legnagyobb kihívóinak kikiáltott alakulatokat egy pont választja el egymástól a tabellán, így a mostani összecsapásuknak hatalmas a tétje. A végeredményből ráadásul a harmadik helyzett Aston Villa is profitálhat, amely pénteken a sereghajtó Sheffield Unitedet fogadja, és nagy valószínűséggel otthon tartja a három pontot. Az Unai Emery vezetőedző irányításával szárnyaló birminghami csapat így 41 pontos lehet, és ha a Liverpool döntetlent játszik az Arsenallal, akkor egészen jövő keddig biztosan az Aston Villa lesz a Premier League éllovasa.

Jürgen Kloppéknál ugyanakkor bizakodásra adhat okot, hogy a jelenlegi idényben otthon még veretlen a csapat, az Arsenal pedig az utóbbi 11 évben nem tudott tétmeccset nyerni az Anfield Roadon. A Pool nyolcszor lőtt három gólt, kétszer kettőt, ennél kevesebbet pedig egyszer sem a sorozat kezdete óta lejátszott tíz találkozón. Mikel Arteta vezetőedző tanítványai ráadásul a jelenlegi idényben (is) saját közönségük előtt teljesítenek jobban, szezonbeli két vereségüket idegenben szenvedték el, mégpedig az Aston Villától és a Newcastle-től. Eközben a szombati vendéglátó a legutóbbi 50 hazai meccséből csak egyet bukott el (2022 októberében a Leeds United ellenit).

Az észak-londoni „ágyúsok" a legutóbbi fordulóban ugrottak az élre, miután a Pool gól nélküli döntetlenre végzett otthon a Manchester Uniteddel, az Arsenal pedig kétgólos győzelmet aratott a Brighton felett. A Liverpool játékosait, köztük a lecserélt Szoboszlait is sok kritika érte az MU elleni találkozót követően, Jürgen Klopp vezetőedző azonban megvédte tanítványait, és kijelentette azt is, egyelőre nem foglalkozik azzal, hogy bajnokesélyesnek kiáltották ki csapatát.

Örülök, hogy ott vagyunk, ahol, de nagyon korai lenne még bármi ilyesmiről beszélni. December van, az idény legkeményebb szakasza, amin minden egyes klubnak túl kell jutnia valahogyan. Szóval tudjuk le ezt az időszakot, aztán majd áprilisban nézzük meg, hogy hol tartunk

– nyilatkozta a Magyar Távirati Iroda által idézett német szakember.

A mostani lesz egyébiránt a két csapat 100. találkozója az Anfielden. Az elsőt még 1894 januárjában, új év első napján vívták a felek – az akkori másodosztályban. A közelmúlt mérlege nemcsak az Arsenal elhúzódó liverpooli nyeretlensége miatt billen Kloppék felé: a legutóbbi 15 egymás elleni meccsük 64 gólt hozott (4,27-es átlag), amelyek közül 43 Mersey-parti játékosé volt.

Semleges nézőként is jó előjel lehet, hogy a legutóbbi 48 meccsükből csupán egy, a 2015-ben az Emirates-ben, Londonban lejátszott végződött gól nélküli döntetlenre.

A Pool gólgyárosa, Mohamed Szalah két találattal újabb mérföldkőhöz érne a csapatban, ugyanis ebben az esetben az Arsenal ellen megszerezné a 150. bajnoki gólját liverpooliként. Erre korábban csak négyen voltak képesek a vörösöknél.

Ami Szoboszlait illeti, a magyar válogatott csapatkapitánya egyelőre őrzi jó szokását, az eddigi 17 bajnoki fordulóban mindannyiszor kezdőként léphetett pályára, a szombati lehet a 18. ilyen alkalom. A 23 éves középpályás teljesítménye az elmúlt hetekben kissé hullámzó volt, ám a hét közepén lejátszott Ligakupa-meccsen csapata egyik hőse lett, ő nyitotta a gólok sorát a West Ham United ellen 5–1-re megnyert csörtén, és ezúttal a helyi kritikusok és szakírók is kifejezetten jó osztályzatokkal méltatták a játékát.

Szoboszlainál a Premier League-ben, és minden sorozatot figyelembe véve is csak Szalah kapott több játékpercet Klopptól. A PL-ben 1469 perccel vezet az egyiptomi, 1412-vel követi őt a magyar labdarúgó.

Bármelyik együttes győz – amennyiben győz bármelyik is –, az a december 26-ai, kultikus Boxing Day-fordulót az élről kezdi majd. Az Arsenal legutóbb az előző idényben élt át hasonlót, míg a Liverpool a 2020–2021-es szezonban.

Érdekesség, hogy végül mind a két kiírást a Manchester City nyerte...

A címvédőként negyedik helyen álló és a klubvilágbajnokságon pénteken döntőt játszó City ebben a fordulóban nem lép pályára, a Brentford elleni hazai összecsapását elhalasztották.

A PL másik magyar válogatott futballistája, Kerkez Milos sajtóhírek szerint nem léphet pályára a hétvégén, miután a Bournemouth edzésén megsérült, és várhatóan 8–10 hetes kihagyásra kényszerül. Csapata a héten edzőt váltott – Steve Cooper helyét Nuno Espirito Santo vette át – Nottingham Foresttel találkozik majd.

A forduló nyitómeccsét egyébként már csütörtök este lejátszották, ezen a házigazda Crystal Palace 1–1-re végzett az előző idényben bravúros 6. helyet szerző Brightonnal.

LABDARÚGÁS
ANGOL PREMIER LEAGUE
Szombat, 18.30: Liverpool FC–Arsenal FC

(MTI/Index)

Rovatok