Index Vakbarát Hírportál

Anglia 28 éve nem látott ilyen meccset, a Chelsea 28 évig nem is akar majd újra

2023. december 24., vasárnap 16:04

A Wolverhampton hazai pályán 2–1-re győzött a Chelsea ellen az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) 18. fordulójának december 24-ére maradt zárómérkőzésén.

130 éves tradíció Nagy-Britanniában, hogy a karácsonyi-ünnepi időszakban sem állnak le a labdarúgással. Az azonban 1958 óta igencsak ritkaságszámba megy, hogy a december 26-ai Boxing Daytől eltérő időpontban, a szenteste előtti készülődésbe, esetleg karácsony első napjára, 25-ére csúszott volna meccs. Hogy egész pontosak legyünk, legutóbb 1995-ben láthatott hasonlót a Ködös Albion népe – no meg tévénézők milliói a képernyők előtt. 

Ezért aztán akadt is némi felháborodás a Premier League-ben, amikor kiderült, televíziós kötelezettségek miatt nincs mese, legalább egy meccs a 18., azaz a Boxing Dayt megelőző fordulóból is belecsúszik az ünnepbe, ez a találkozó pedig a Wolverhampton–Chelsea-csörte lett. Érdekesség, hogy az igazán modern angol futball kezdeteként emlegetett 1992–1993-as idény, a Premier League indulása óta a 28 évvel ezelőtti Manchester United–Leeds United (1–3) találkozó volt az egyetlen, ami december 24-ére került. Az okok nyilvánvalóak: szurkolóként tömegközlekedni ezen a délutánon már csaknem lehetetlen. A mostani ellenérvek is leginkább ehhez kapcsolódtak. 

Problémás megközelítés vagy sem, így is szép számmal érkeztek a botladozó Chelsea fanatikusai a magyar szíveknek igen csak kedves Molineux-ba. A londoni drukkerek ezrei húztak fejükre kék színű Mikulás sapkát, ezzel legalább a széksorok között rendhagyó hangulatot keltve. Merthogy a pályán kevés nyoma volt az ünnepnek. Sőt, ha őszinték akarunk lenni, az első félidőben egyik oldalon sem volt igazán mit ünnepelni: jó 30 perc komolyabb helyzet nélkül telt el a meccsből, egy-egy szabadrúgás miatt szisszenhetett fel lelátók népe. A 34. percben aztán a találkozó addigi legnagyobb ziccerét alakította ki, majd hibázta el Raheem Sterling. A 29 éves szélső a hazai kaputól jó 30 méterre szerzett labdát, ami után a Chelsea három az egyben törhetett gólra, ám az egykori Liverpool-nevelésnek nem volt szíve lepasszolni a ziccert, ahelyett, hogy kiosztott volna Cole Palmernek egy nyilvánvaló gólpasszt, közelről a kivetődő José Sába lőtt. 

A vendégek a második félidő elején bánhatták igazán Sterling önzőségét: a sérült Robert Sánchezt helyettesítő szerb kapus, Djordje Petrovics a 49. percben még nagy bravúrral mentett Toti fejesénél, két perccel később Mario Lemina próbálkozásánál már ő is tehetetlen volt. Pablo Sarabia jobbról elvégzett sarokrúgása után 7 méterről fejelt a jobb alsó sarokba a gaboni középpályás (1–0).

Mauricio Pochettino próbálta cserékkel felrázni az érzésre igencsak öltözőben ragadt csapatát, de hiába próbálkozott a londoni gárda, nem tudott ziccereket kialakítani a jól védekező és eközben veszélyesen is kontrázó házigazdával szemben. A Premier League-ben először jutott szóhoz a nyáron igazolt, ám a felkészülési időszakban súlyos sérülést szenvedő Christopher Nkunku. A német élvonal előző kiírásában gólkirályi címet nyert csatár azonban elvétve tudott belépni a játékba, két blokkolt lövése volt a pályán töltött első 20-25 perce alatt. 

Tizenegy perces ráadás következett a kilencvenen felül, a Chelsea pedig a hajrára teljesen kitámadott az egyenlítés reményében. Mindez aztán csak-csak elvezetett egy gólhoz – egy újabb hazai gólhoz. A bal szélről Santiago Bueno centerezett laposan, a menteni igyekvő Benoit Badiashile sarkáról pedig a lendületből érkező Matt Doherty elé perdült a labda, aki higgadtan a bal alsóba belsőzött (2–0). 

A fővárosi együttes a kapott gól után ugyan csaknem a semmiből szépített – Sterling beadásából Nkunku csak-csak emlékezetessé tette saját szemszögéből a bemutatkozást –, de egyenlíteni már nem tudott (2–1). 

Vereségével a Chelsea maradt a tabella 10. helyén, míg a Wolves a győzelemmel három helyet lépett előre a tabellán és pontszámban beérve mai riválisát a 11. pozíciót foglalja el. 

Az angol bajnokság programja december 26-án a 19. fordulóval folytatódik, a többi között Szoboszlai Dominik Liverpoolja a Burnley vendége lesz, míg a Kerkez Milost foglalkoztató Bournemouth a Fulhamet fogadja majd. 

LABDARÚGÁS
PREMIER LEAGUE, 18. FORDULÓ
Wolverhampton–Chelsea 2–1 (Lemina 51., Doherty 93., ill. Nkunku 96.)

(Borítókép: David Rogers/Getty Images)

Rovatok