Index Vakbarát Hírportál

Megcsapta a változás szele a Manchester Unitedet

2023. december 25., hétfő 12:34

Sir Jim Ratcliffe, az egyik leggazdagabb brit nagyvállalkozó 25 százalékos részesedést vásárol az angol Premier League-ben játszó Manchester United labdarúgóklubban.

A vasárnap esti hivatalos bejelentés szerint Sir Jim, az Ineos globális ipari vállalatcsoport milliárdos alapító tulajdonosa 1,25 milliárd fontot (több mint 550 milliárd forintot) fordít a tranzakcióra.

A 71 esztendős nagyvállalkozó a vételi ügylet mellett csaknem 240 millió fontot költ a hússzoros angol bajnok együttes világhírű Old Trafford stadionjának rekonstrukciójára is.

A klubot a részvényesi és szurkolói szövetségek heves tiltakozásai ellenére 2005-ben alig néhány hét alatt felvásárolta a milliárdos amerikai Glazer család. A tranzakció zárásával egy időben, csaknem másfél évtized után megszűnt a Manchester United részvényeinek forgalmazása a Londoni Értéktőzsdén.

A klub a csaknem 800 millió fontos utolsó londoni tőzsdeérték alapján akkoriban a világ legnagyobb futballegyesülete volt. A 18 évvel ezelőtti akvizíció legnagyobb egyedi tételeként a Glazer család 790 millió fontért (350 milliárd forintért), részvényenként 300 pennyért kivásárolta a Manchester Unitedből az addigi két ír főrészvényest, a versenyistállót fenntartó J. P. MacManust és John Magniert.

Ez az ár a tranzakció bejelentésének napján, 2005. május 12-én még 102 millió font felárat tartalmazott az angol csapat akkori piaci tőkeértékéhez képest, ám a kivásárlás hírére a papír csaknem 13 százalékos napon belüli emelkedéssel már aznap behozta a prémium zömét.

Glazerék azonban az adásvétel pillanata óta is folyamatosan rendkívül népszerűtlenek maradtak az angol klub befolyásos szurkolói közösségén belül.

A család tulajdonviszonya elleni tiltakozások az utóbbi években még tovább erősödtek, különös tekintettel arra, hogy a Manchester United 2013-ban – a legendás menedzser, Sir Alex Ferguson visszavonulásának évében – végzett legutóbb a Premier League bajnoki táblázatának élén, vagyis tíz éve nem nyerte meg az elit angol bajnokságot.

A vasárnap bejelentett ügylet alapján a Glazer családnak továbbra is többségi részesedése marad a klub anyavállalatában, a Manchester United PLC-ben, de a labdarúgóklub – Manchester United Football Club – férfi- és női együttesének sporttevékenysége, valamint a csapat futballakadémiája felett teljes ellenőrzést szerez a Sir Jim Ratcliffe birtokolta Ineos vállalatcsoport, amely fő profilja, a petrolkémiai üzletág mellett a globális sportüzletben is jelen van.

Az angol klubért versengett Jasszim bin Hamad al-Thani katari nagybefektető is, aki százszázalékos részesedést vásárolt volna, de számos tárgyalási forduló után októberben kiszállt a licitből.

A The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lap által a Nagy-Britanniában élő ezer leggazdagabb mágnásról évente összeállított vagyonlista (Rich List) idei kiadása alapján Sir Jim Ratcliffe a második leggazdagabb brit, írja az MTI.

A Rich List 2023 összeállítóinak számításai szerint Sir Jim vagyona a rangsor készítésének idején 29,7 milliárd font (több mint 13 ezer milliárd forint) volt.

Rovatok