Index Vakbarát Hírportál

Végső csapást mér a kormány a klubfutballra Olaszországban

2023. december 29., péntek 15:16

Rendkívül nehéz helyzetbe kerülhetnek az olasz élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Serie A) szereplő klubok a kormány döntése miatt, ami aggodalommal tölti el a sokkolt ligát – derül ki a Lega Serie A közleményéből.

Létezik Olaszországban egy növekedési rendelet néven illetett jogszabály, ami lehetőséget biztosít a Serie A-klubok számára, hogy a külföldről érkező futballisták fizetése után fizetendő adó felét megtakaríthassák.

Ennek köszönhetően a Serie A-csapatok könnyebben versenyezhetnek az angol vagy a spanyol bajnokság fizetési ajánlataival.

Pontosabban csak versenyezhettek.

Eredetileg azt várták, a szilveszterkor hatályát vesztő szabály érvényességét február végéig meghosszabbítják, de az ANSA hírügynökség beszámolója szerint a kormány úgy döntött, hogy december 31-ével hagyja azt lejárni.

A Lega Serie A erős hangvételű közleményt adott ki a hírrel kapcsolatban.

A liga döbbenten és aggodalommal veszi tudomásul a sajtóhíreket, miszerint nem hagyják jóvá az Olaszországba érkező sportolók különleges bérezési lehetőségeit. Egy ilyen döntés – már amennyiben ez megerősítést nyer – szöges ellentétben áll a várakozásokkal. A meghosszabbítás hiánya (ahogyan azt részleteztük a napokban a kormánynak küldött feljegyzésünkben) azt eredményezi, hogy a klubok versenyképessége csökkenni fog, következésképpen csökken a bevétel, kevesebb forrás jut az ifjúsági akadémiáknak, aminek következtében pedig kevesebb pénz kerül a kincstárba. Az, hogy ezt a javaslatot a helyzet tisztázása után kihagyták a miniszteri gyűlésen, azt feltételezi, hogy a futballról ismét téves klisékből keletkező torz kép alakult ki. Ez olyan jövőkép, ami sajnos nem veszi figyelembe azt a rendkívüli gazdasági, valamint társadalmi és kulturális szerepet, amelyet iparágunk Olaszországban képvisel

– fejezte ki jelentős aggodalmát a liga.

Míg a klubok arra figyelmeztettek, hogy a növekedési rendelet eltörlése óriási csapást mérne a pénzügyi helyzetükre, nem mindenki látja egyértelműen jónak az eddigi rendszert sem.

A játékos-szakszervezet ugyanis úgy véli, éppen ez az oka, hogy jelentősen megnövekedett a légiósok száma az országban, ami hátrányosan hat az ifjúsági akadémiák és a helyi tehetségek helyzetére.

Azt pedig nyugodtan hozzátehetjük, hogy az olasz klubfutball versenyképessége ennek ellenére sem volt kiemelkedő a két nevezett ligával szemben. a Premier League és a La Liga nemzetközi koefficiense jócskán meghaladja már a Serie A-ét, és ha nincs az előző idény kifejezetten szép teljesítménye, akkor a németeket sem biztos, hogy maguk mögött tudják tartani. 

Ha a játékosok piaci értékét vesszük alapul, a Transfermarkt rangsorában a PL (11,02 milliárd euró) és a La Liga (4,84) mögött kevéssel harmadik a Serie A (4,66), megelőzve a két-két csapat mínusszal érkező Bundesligát (4,36) és Ligue 1-t (3,63), de ha a légiósai (ligaszinten 63,3 százalék a külföldi) jó részét emiatt elveszíti, akkor könnyen hátrafelé indulhat el az olasz liga.

(Borítókép: Az FC Internazionale szurkolói elkeseredetten reagáltak az UEFA Bajnokok Ligája döntőjének végén Milánóban 2023. június 10-én. Fotó: Piero Cruciatti / Getty Images)

Rovatok