Index Vakbarát Hírportál

Lehet, hogy már január harmadikán lejátszották az év meccsét?!

2024. január 4., csütörtök 06:31

Akit nem nyomott el az álom, az az utóbbi évek legjobb futballmeccsét láthatta szerda éjjel. A Girona–Atlético Madrid-rangadó hét gólt, valamint a fővárosiakat erősítő Álvaro Morata mesterhármasa ellenére 4–3-as katalán győzelmet hozott a spanyol élvonalbeli bajnokság 19. fordulójában. A Girona az éllovas Real Madriddal azonos pontszámmal a második helyen zárta a bajnokság első félidejét, és újólag bizonyította, hogy komolyan kell venni.

El sem hiszi az ember, hogy a Girona másfél évvel ezelőtt még a spanyol másodosztályban futballozott, csak a hatodik helyen fejezte be a 2021–2022-es szezont, és csupán a Tenerife elleni osztályozó 3–1-es összesített megnyerésével jutott fel az élvonalba. Ahol mindjárt tizedik lett a csodálatos edző, Míchel Sánchez irányításával.

Most pedig, a 2023–2024-es sorozatban 19 forduló elteltével, tehát félidőben 15 győzelemmel, 3 döntetlennel és mindössze egyetlen vereséggel ugyanannyi pontot, 48-at számlál, mint az éllovas Real Madrid, és a legtöbb gólt, 46-ot szerezte a La Ligában!

A 19. forduló slágermérkőzését, a Girona–Atlético Madrid-rangadót jó spanyol szokás szerint fél tízkor kezdték, amikor már legfeljebb az éjjeliőrök néznek tévét sok helyen, persze nem Spanyolországban, ahol az igazi élet úgy nagyjából akkor kezdődik. Pedig ezúttal érdemes volt fennmaradni mindenki másnak, főként a futballbarátoknak, mert könnyen lehet, hogy aki elaludt, az már január harmadikán lemaradt az év mérkőzéséről.

Úgy kezdődött, hogy Valery Fernández a második percben 17 méterről bombagólt lőtt a világ legjobb kapusai között számontartott Jan Oblaknak. Ezzel 1–0-ra vezetett a katalán kis csapat az Estadi Municipal de Montilivi 13 804 őrjöngő szurkolója előtt. 

Gyorsan jött az egyenlítés: Álvaro Morata, a 2009-es Puskás–Suzuki-kupa gólkirálya kiugrott a leshatárról, és a jobb alsó sarokba lőtt. Hosszas VAR-ozást követően Hernández Hernández játékvezető megadta a gólt.

A 26. percben Koke veszítette el a labdát az Atlético tizenhatosa előtt, Oblak elsőre védett, de a kipattanóból Savio büntetett, máris 2–1 a Gironának. Sőt, a 39. percben Daley Blind közelről bekotorta, 3–1.

Még a szünet előtt eldőlt volna a csata? Ugyan már!

A 44. percben Morata fantasztikus cseleket mutatott be, és máris visszajött a meccsbe az Atlético, 3–2 az állás. Sőt, a nagy formát mutató Morata még szünet előtt egyenlíthetett volna, de les miatt ez a gól nem lett érvényes.

Szünet után aztán folytatódott a varázslat. A 54. percben Morata már érvényes gólt lőtt, 3–3.

Ez marad a végeredmény? Dehogy!

A 91. percben Iván Martín kikaparta a gesztenyét, azaz a labdát a védők sűrűjéből, és ballal a bal felső sarokba vágta. 4–3, győzött a Girona, és így tartja a lépést a Real Madriddal!

Hogy micsoda meccs volt, arra bizonyság a statisztika. 51:49 volt a labdabirtoklás aránya a hazaiak javára. A Girona 26, az Atlético 23 lövést küldött a kapu felé, a kaput eltaláló labdák aránya viszont 12:9 a vendégek javára. Paulo Gazzaniga, a Girona kapusa kilencszer, Jan Oblak, a vendégeké ötször védett. 

Könnyen lehet, hogy a meccset Diego Simeone, az Atlético edzője baltázta el, az utolsó három percben ugyanis érthetetlenül lecserélte csapata három legjobbját, Antoine Griezmannt és Rodrigo De Pault, a két világbajnokot, valamint a háromgólos Moratát

Történelmi este volt – nyilatkozta Míchel, a hazaiak edzője a meccs után. – Le a kalappal a fiúk előtt, az utolsó pillanatig küzdöttek. A bajnoki cím? Eszünkbe sem jut, csak azért küzdünk, hogy kijussunk Európába. Meccsről meccsre haladunk. A Real Madrid más kategória.

Lehet, amit az is bizonyít, hogy a Girona egyetlen vereségét Carlo Ancelotti csapatától szenvedte el, 3–0-ra még szeptember 30-án.

A mérkőzés összefoglalója

La Liga, 19. forduló:

kedden játszották:

csütörtökön játsszák:

Az élcsoport: 1. Real Madrid 48 pont (40–11), 2. Girona 48 (46–24), 3. Atlético Madrid 38 (39–23), 4. FC Barcelona 38 (34–21), 5. Athletic Bilbao 35, 6. Real Sociedad 32

(Borítókép: Iván Martín (b) a Girona–Atlético Madrid-rangadón 2024. január 3-án. Fotó: Marti Segura Ramoneda / SOPA Images / Getty Images Hungary)

Rovatok