Index Vakbarát Hírportál

Még a járókerettel botorkáló Messit sem fogják kihagyni ebből a csapatból

2024. január 6., szombat 08:51

A Nemzetközi Labdarúgás-történeti és -statisztikai Szövetség (IFFHS) 2017 óta választja meg az Év Csapatát, amely valójában egy világválogatott, az adott naptári évben a legjobb teljesítményt nyújtó labdarúgókból. A 2023-as év All Star-válogatottjába, mint ahogy eddig mindannyiszor, most is bekerült Lionel Messi.

Minden fölösleges kommentár nélkül nézzük az IFFHS által legjobbnak talált tizenegyet, a 2023-as naptári év világválogatottját, a World Team 2023-at:

Az elit tizenegybe a legtöbb játékost, ötöt, a Bajnokok Ligája-győztes Manchester City ad (Ederson, Rúben Dias, Rodri, Kevin de Bruyne és Erling Haaland), a Bayern München hármat (Kim Min Dzse, Alphonso Davies, Harry Kane), a Real Madrid (Jude Bellingham), a Paris Saint-Germain (Kylian Mbappé) és az Inter Miami (Lionel Messi) egyet-egyet.

Lionel Messi gyakorlatilag kihagyhatatlan, eddig mind a hét alkalommal bekerült a 2017 óta összeállított világválogatottba, eleinte csatárposzton, az utóbbi években középpályásként.

Kevin de Bruynét hatodszor választották be, Kylian Mbappét és Alphonso Daviest negyedszer, Rúben Diast és Erling Haalandot másodszor, a többieket először. 

Az ember nem igazán érti, hogy Messi milyen alapon került be, Cristiano Ronaldo (al-Nasszr) pedig miért maradt ki. Ha azt nézzük, hogy ki mennyire komoly bajnokságban játszik, akkor a szaúdi liga ma már egyértelműen erősebb – a nevek alapján legalábbis biztosan – az MLS-nél, hiszen Ronaldón kívül olyan világsztárok rúgják ott a labdát, mint Karim Benzema, Sadio Mané, Rúben Neves, Neymar, Fabinho, Szergej Milinkovics-Szavics, Alekszandar Mitrovics, Aymeric Laporte, Marcelo Brozovic vagy Rijad Mahrez. 

Ha pedig a szerzett gólok számát vetjük össze, akkor Messi 28 gólt szerzett 2023-ban valamennyi mérkőzést beleszámítva, míg Ronaldo 54-et, és ezzel el is nyerte az év legtermékenyebb játékosának járó IFFHS-trófeát. (Varga Barnabás, a Ferencváros és a magyar válogatott centere ezen a listán a kilencedik lett 39 góllal! És ki tudja, hol végez, ha nincs a sérülése?)

A Tycsports.com argentin honlap megpróbálta megmagyarázni, hogy miért jogos Messi beválogatása az Év Csapatába. Ilyen érveket hozott fel, hogy ő a legtöbbszörös argentin válogatott (180) és a legtöbb gólt szerezte a nemzeti együttesben (106). Továbbá a dél-amerikai vb-selejtezők történetében eddig ő rúgta a legtöbb gólt, 31-et. Még ilyen, hajánál fogva előrángatott adatot is előbányásztak, hogy Messi az első és eddig egyetlen olyan labdarúgó, aki annak az országnak a bajnoki címét nyerte el (Franciaország), amelyiknek a válogatottját legyőzte az aktuális világbajnokság döntőjében...

Azt is Messi javára írják, hogy 2023-ban elnyerte élete nyolcadik Aranylabdáját. (Mellesleg ennek jogosságát is sokan vitatják.) És így ő lett az első olyan aranylabdás, aki Európán kívüli klub játékosaként érdemelte ki a trófeát. 

Az év legjobb klubedzője Pep Guardiola (Manchester City), legjobb szövetségi kapitánya Lionel Scaloni (Argentína), legjobb irányítója Kevin de Bruyne (City), a legjobb kapus Ederson (City), a legjobb fiatal játékos Jude Bellingham (Real Madrid), a legjobb játékvezető pedig Szymon Marciniak (Lengyelország) lett.  

(Borítókép: Lionel Messi 2023. november 21-én. Fotó: Buda Mendes / Getty Images)

Rovatok