Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a brazil futball négyszeres világbajnok legendája

2024. január 6., szombat 07:57

Kilencvenkét éves korában meghalt Mário Zagallo, aki játékosként és edzőként is labdarúgó-világbajnok lett a futball történetében elsőként – számolt be róla családja közösségi oldalán.

Mário Zagallo 1931-ben született, gyerekként pilóta szeretett volna lenni, de rossz látása miatt meghiúsult ez a törekvése. Pénzügyi tanulmányokat folytatott, szabadidejében futballozott egy helyi csapatban, ahol felfigyeltek rá, és végül futballista lett. Nem is akármilyen.

Az 1950-as világbajnoki döntőn fiatal katonaként volt jelen, nyolc évvel később már a brazil válogatott támadójaként emelhette magasba a Jules Rimet-trófeát. 1958 után 1962-ben is világbajnok lett Brazíliával, klubkarrierjét a Flamengónál és a Botafogónál töltötte, 1965-ben visszavonult. Edző lett, 1970-ben szövetségi kapitányként vezette világbajnoki címre Brazíliát – azt a válogatottat tartják minden idők legjobb csapatának, olyan játékosok alkották Zagallo keretét, mint Pelé, Jairzinho, Rivellino vagy Tostao. Negyedik világbajnoki címét 1994-ben szerezte, a brazil válogatott másodedzőjeként.

Mário Zagallo az egyetlen négyszeres világbajnok a futball történelmében, és ő volt az első, aki játékosként és edzőként is vb-győztes lett.

A család közösségi oldalán „örökös bajnokként” búcsúzott tőle. „Odaadó apa, szerető nagypapa, gondoskodó após, hűséges barát, győztes sportoló és nagyszerű ember. Óriási példakép, akinek fantasztikus eredményei velünk maradnak örökségeként. Hálát adunk istennek, hogy ennyi időt veled tölthettünk, és arra kérjük az Urat, hogy a csodálatos közös emlékek és az örökséged által békére leljünk mindnyájan.”

Zagallót humora és konfrontatív személyisége miatt széles közönség kedvelte. Az 1997-es bolíviai Copa América megnyerése után volt talán a leghíresebb kirohanása, amikor a döntő – mely favoritjának nem Brazíliát tartották – megnyerését követően azt ordította a kamerába, hogy: „El kell viselnetek engem!”

Emellett rendkívül babonás volt, a tizenhármat tartotta a szerencseszámának. Az esküvője is tizenharmadikán volt, és egyszer azzal viccelődött, hogy 2013. július 13-án, 13 órakor jelenti be a visszavonulását. 

Tavaly augusztusban húgyúti fertőzéssel kórházba került, majd amikor két hét után kiengedték, megjelent róla egy videó, amin tolókocsival viszik haza. Ő szállóigévé vált mondatát idézve csak annyit mondott: „még mindig el kell viselnetek engem!”

(Borítókép: Mario Zagallo 1997-ben. Fotó: Henri Szwarc / Getty Images)

Rovatok