Index Vakbarát Hírportál

Megkezdődött a sztárok menekülése a szaúdi futballból

2024. január 7., vasárnap 09:41

Fél évnek kellett eltelnie, és máris megvan az első neves menekülő a szaúdi kánaánból, az őrült pénzeket fizető Pro League-ből. A The Sun értesülése szerint Jordan Hendersonnak, a Liverpool korábbi csapatkapitányának elege lett a sivatagi országból, és hiába a heti 700 000 fontos fizetés (jelen árfolyamon 307,6 millió forint), fel akarja rúgni a nyáron aláírt, két évre szóló szerződését.

Cristiano Ronaldo, Neymar, Karim Benzema, Sadio Mané, Roberto Firmino, Ngolo Kanté, Rúben Neves, Fabinho,  Szergej Milinkovics-Szavics, Georginio Wijnaldum, Jordan Henderson. És még folytathatnánk a sort. Ők azok a legnagyobb sztárok, jobbára bőven túl a harmincon, akik nyáron Szaúd-Arábiába szerződtek a csillagászati fizetések vonzásában. 

A pénzösszeg tényleg hatalmas. Ronaldo például havonta 9,5 millió eurót keres, ami heti 2,5 milliónak, azaz 2,15 millió angol fontnak felel meg. De még Henderson is, aki Ronaldóhoz képest úgyszólván ismeretlen futballista, 700 ezer fontot markol fel hetente. Összehasonlításképpen: Szoboszlai Dominik 150 ezer fontot keres hetente Liverpoolban, pedig ő ma már egyértelműen jobb futballista a 33 éves Hendersonnál.

Miért említettük Hendersont?

Nos, az El-Áttifák FC játékosa a The Sun értesülése szerint haza akar menni Szaúd-Arábiából, annyira rosszul érzi magát. Ha felbontja szerződését, ő lesz az első neves labdarúgó, aki elhagyja a szaúdi kánaánt.

Henderson eddig 17 mérkőzésen szerepelt klubjában, ahová a nyáron 12 millió euróért szerződött a Liverpooltól. Fizetése 700 000 font hetente, ami 307 millió forintnak felel meg. Csakhogy a 19 mérkőzésen egyetlen gólt sem szerzett a középpályás, öt gólpasszt adott, és a csapata, az El-Áttifák a nyolcadik helyen szerénykedik a 18 csapatos Pro League-ben. 

Szóval Henderson nem érzi jól magát, és haza akar menni. Még úgy is, hogy ennek rettenetes anyagi konzekvenciái lennének.

Egyrészt az asztalon hagyná a szerződése szerint még neki járó 27 millió fontot. Másrészt az a szabály a sivatagi országban, hogy ha Henderson kitölti a kétéves szerződését, akkor nem kell adóznia. 

Ha viszont idő előtt felbontja, akkor ki kell fizetnie a 20 százalékos jövedelemadót. A teljes két év után. Ami majdnem 7,5 millió fontot jelentene. Ez azért elgondolkodtató. 

Ha viszont otthagyná a szaúdi Pro League-et, akkor megnőnének az esélyei arra, hogy bekerüljön az angol válogatottba a németországi Európa-bajnokságra. Amióta kiszerződött a sivatagi királyságba, mindhárom angol válogatott meccsen játszott, de például az Ausztrália ellen 1–0-ra megnyert meccsen, október 13-án lecserélték, a közönség pedig kifütyülte.

Hendersonnak az a Steven Gerrard az edzője az El-Áttifáknál, akitől annak idején megörökölte a Liverpool csapatkapitányi karszalagját. Klubtársa egykori liverpooli játékostársa, Georginio Wijnaldum. De nem mennek jól a dolgok a klubnál, nagy a nyomás Gerrardon, ráadásul a segédedzője, Ian Foster épp a napokban lépett le, hogy átvegye a Championshipben szereplő Plymouth Argyle menedzseri posztját. (Annak idején itt játszott Halmosi Péter, Tímár Krisztián és Buzsáky Ákos.) Ezek szerint az edzők is menekülnek Szaúd-Arábiából.

A neves játékosoknak az országba csábítása része a sportswashing néven elhíresült stratégiának.

Ez azt jelenti, hogy a sporton keresztül igyekeznek tisztára mosni az emberi jogok lábbal tiprása miatt besározódott renomét, így próbálják Szaúd-Arábia országimázsát polírozni. Ennek fontos eleme a 2034-es labdarúgó-világbajnokság megszerzése is, amit jószerével tényként lehet már kezelni. 

Ha viszont megindul a neves futballisták exodusa a sivatagi országból, akkor hiába a fejedelmi fizetések, hajótörést szenvedhet a sportswashing.

(Borítókép: Jordan Henderson 2023. november 4-én. Fotó: Yasser Bakhsh / Getty Images)

Rovatok