Index Vakbarát Hírportál

„Meg is halhattunk volna” – a pilóta reagálása mentette meg a válogatott játékosok életét

2024. január 11., csütörtök 12:29

A gambiai labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Tom Saintfiet elmondása szerint együttesének tagjai szén-monoxid-mérgezés miatt meg is halhattak volna az elefántcsontparti Afrikai Nemzetek Kupájára tartó repülőút során – adta hírül a BBC.

Az együttes az Ari Cote d’Ivoire repülőjáratával indult a szombaton rajtoló esemény helyszínére, de csupán kilenc perccel azt követően, hogy a gambiai fővárosból, Banjulból felszálltak, máris vissza kellett fordulnia a gépnek, mivel az oxigénhiányos állapotban a küldöttség több tagja elaludt.

Az 50 éves belga szakember hálát adott a pilóta gyors reagálásának, aminek köszönhetően együttese biztonságosan földet ért.

„A helyi legénység a felszállás előtt azt mondta, hogy probléma volt a légkondicionálóval, de minden rendben lesz, mire felszállunk. Néhány perc után borzasztóan meleg lett a gépen, és az oxigénhiány miatt elaludtunk, a játékosok közül többen sem tudtak felébredni. A pilóta észlelte a problémát, és visszatért a felszállás helyszínére” – kezdte a BBC-nek adott nyilatkozatát Tom Saintfiet.

Az embereknek elkezdett fájni a fejük, és ha a gép még 30 percig repül, akkor az egész csapat meghalt volna. A furcsa, hogy az oxigénmaszkok nem jöttek elő. Nagyon jó, hogy a pilóta észlelte a bajt, és megfordult. Még mindig sokkban vagyunk

– tette hozzá a belga kapitány.

A BBC a beszámolójában kiemeli, hogy az eset négy hónappal azt követően történt, hogy a gambiai válogatott (amely az ANK-n a címvédő Szenegállal, valamint Kamerunnal és Guineával találkozik) a több mint 2000 halálos áldozatot számláló marokkói földrengések helyszínén tartózkodott.

A megszakított repülőút után a válogatott Banjulban szerda este edzett még egyet, de a játékosok közül néhányan nem tudtak ezen részt venni az állapotuk miatt.

„Néhányan nem voltak képesek gyakorolni az eset után. Továbbra is fejfájással küszködtek, ami aggasztó, és páran továbbra is zavartak voltak” – mondta Saintfiet.

A válogatottat arra kérték, hogy ugyanezzel a géppel tegye meg majd az utat Elefántcsontpartra, de a belga szakember és a csapatkapitány, Omar Colley is visszautasította ezt.

Ha nem kapunk új gépet, akkor hazatérünk, és nem megyünk az Afrikai Nemzetek Kupájára. Küzdeni akarunk, és akár meghalni az országért a futballpályán, de nem azon kívül

– reagált a tréner.

Rovatok