Index Vakbarát Hírportál

FIFA-gála brazilokkal, Josep Guardiolával és Mészáros Lőrinccel

2024. január 15., hétfő 21:25

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) 2024-es gáláját ezúttal a londoni Eventim Apollóban tartották, ahol kiderült, kik a legjobb edzők, kapusok és futballisták. Kiosztották a FIFA elnökének különdíját, a Puskás-díjat is. Az egyéni díjazottak között ott volt Lionel Messi és Josep Guardiola is.

Nemenként három kategóriában osztották ki a díjakat idén is a FIFA-gálán. A legjobb futballista, kapus és edző mellett díjat kaptak a legjobb szurkolók és egy Fair Play-díjat is átadtak. A nőknél a 2022 augusztus 1. és 2023. augusztus 20 közötti időszakot vették figyelembe. A férfiaknál a 2022 december 19. és 2023. augusztus 20. közötti időszak a döntő.

A Puskás-díj az év legszebb góljáért jár. Ennél – csakúgy, mint a férfiaknál – a 2022. december 19. és 2023. augusztus 20. közötti időszakot értékelték.

A díjátadón részt vett a legendás magyar futballista, Puskás Ferenc dédunokája is, Ane de Juan Damborena, és Csányi Sándor, a magyar szövetség elnöke, a FIFA-alelnöke, Mészáros Lőrinc a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnöke, Szöllősi György, a Puskás-ügyek nagykövete is.

Josep Guardiola az első díjazott

Elsőként a legjobb vezetőedző díját adták át, a jelöltek ezúttal Josep Guardiola, Simone Inzaghi és Luiciano Spalletti voltak. Valószínű, hogy a világon senkinek nem okozott meglepetést, hogy a díjat végül a Manchester City vezetőedzője, Josep Guardiola vehette át. 

A spanyol edzőkirály olaszul elkezdett beszédében azt mondta, hogy a  díjat meg kell osztani a két olasz mesterrel, Spalletti a Napolival nagyszerű szezont produkált, Inzaghi pedig remek ellenfele volt. Guardiola ezt követően köszönetet mondott a City vezetőségének, sportigazgatójának, Txiki Begiristainnak, a klub tulajdonosának, majd az edzői stábja nevében – már angolul – köszöntötte a játékosait is. 

Minden, ami vagyok, a Barcelonától származik, az életem része, de a Cityt lépésről lépésre építettük fel, nagyon sok ember dolgozott ezen, évekkel ezelőtt senki számított rá, hogy Bajnokok Ligáját nyerünk

– mondta. 

Ezt követően az év csapatát hirdették ki. A Courtois – Stones, Walker, Rúben Dias – Bernardo Silva, Bellingham, De Bruyne – Messi, Haaland, Mbappé, Vinícius Júnior összeállítású 11 valószínű, hogy soha nem fog egyszerre pályára lépni így, de mindenkinek jól esett ezeket a nagyszerű játékosokat legalább gondolatban egy gárdában tudni. 

Angol fölény a hölgyeknél

Ezt követően a hölgyek legjobb edzőjét választották meg, a díjat Sarina Wiegman, az angol női válogatott szövetségi kapitánya kapta. 

A hölgyeknél az is hamar kiderült, hogy kik alkotják az év tizenegyét a FIFPro szavazása alapján: Mary Earps – Lucy Bronze, Olga Carmona, Alex Greenwood – Keira Walsh, Alessia Russo, Aitana Bonmati, Lauren James, Ella Toone – Alex Morgan, Sam Kerr.

A női labdarúgók elismerése a kapusokkal folytatódott. A legnagyobb esélyesnek a FIFPro csapatába is beválasztott Mary Earps tűnt, a további két jelölt az ausztrál Mackenzie Arnold és a spanyol Catalina Coll volt. Végül érvényesült a papírforma: az angol válogatott kapusa vette át a díjat. Ő is, akárcsak Sarina Wiegman, megvédte tavalyi elsőségét.

És jött három brazil győztes 

A férfiaknál is a kapusok következtek. A három kiváló jelölt  − a marokkói Jászín Búnú, a belga Thibaut Courtois és a brazil Éderson − közül végül a brazil válogatott  és a Manchester City egyese, Éderson győzött.

A FIFA sportszerűségi díjára három jelöltet terjesztettek fel, a brazil válogatottat, egy uruguayi U16-os csapatot, a Montevideo City Torquét és Pol van Boekel játékvezetőt . Végül itt is brazil siker született, hiszen a rasszizmus ellen tiltakozó brazil férfi válogatott kapta a díjat, amelyet olyan fantasztikus futballóriások képviseltek, mint  Cafu, Ronaldo, és Roberto Carlos.

Nekünk magyaroknak különösen szépen cseng és fontos a Puskás-díj. Az aranycsapat legendájáról elnevezett díjat idén egy ollózós gól kapta, a szerzője: a brazil Guilherme Madruga.

A Puskás-díj eddigi nyertesei:

2009: Cristiano Ronaldo (portugál, Manchester United)  FC PortoManchester United, Bajnokok Ligája-negyeddöntő
2010: Hamit Altintop (török, Bayern München)  KazahsztánTörökország, Európa-bajnoki selejtező
2011: Neymar (brazil, Santos)  SantosFlamengo, brazil bajnoki mérkőzés
2012: Miroslav Stoch (szlovák, Fenerbahce)  FenerbahceGenclerbirligi, török bajnoki mérkőzés
2013: Zlatan Ibrahimovic (svéd, Paris Saint-Germain)  SvédországAnglia, barátságos mérkőzés
2014: James Rodríguez (kolumbiai, AS Monaco)  KolumbiaUruguay, világbajnoki nyolcaddöntő
2015: Wendell Lira (brazil, Goianesia)  Atlético-GO  Goianesia, brazil Goiás állami bajnokság
2016: Mohd Faiz Subri (malajziai, Penang)  PenangPahang, malajziai bajnoki mérkőzés
2017: Olivier Giroud (francia, Arsenal)  ArsenalCrystal Palace, angol bajnoki mérkőzés
2018: Mohamed Szalah (egyiptomi, FC Liverpool)  LiverpoolEverton, angol bajnoki mérkőzés

2019: Zsóri Dániel (magyar, Debreceni VSC) – Debreceni VSCFerencváros, magyar bajnoki mérkőzés
2020: Szon Hung Min (dél-koreai, Tottenham Hotspur)  Tottenham HotspurBurnley, angol bajnoki mérkőzés
2021: Erik Lamela (argentin, Tottenham Hotspur)  ArsenalTottenham Hotspur, angol bajnoki mérkőzés
2022: Marcin Oleksy (lengyel, Warta Poznan)  Warta PoznanStal Rzeszow amputált lábúak lengyel bajnoki mérkőzése
2023: Guilherme Madruga (brazil, Botafogo)  NovorizontinoBotafogo brazil másodosztályú bajnoki mérkőzés

Az év szurkolója díjat az újszülött gyerekét egy mérkőzésen cumisüvegből megetető Colón-drukker Hugo Iniguez lett, aki a díjátadóra hozta magával a kisfiút és együtt léptek színpadra, aki annyira nem örült az elismerésnek, ugyanis végig édesapja kezében sírt.

Az év férfilabdarúgója az argentin Lionel Messi lett, aki 17. alkalommal kapott helyett az év csapatában. A nyolcszoros aranylabdás nem vett részt a díjátadó ünnepségen. 

A 36 éves játékmester a szavazáson ugyanannyi pontot gyűjtött, mint Erling Haaland, a Manchester City norvég válogatott csatára, így a csapatkapitányok voksai döntöttek, ebben az összevetésben pedig Messi volt a jobb.  A végeredmény a szurkolók szavazatai mellett a szövetségi kapitányok, válogatottak csapatkapitányai és újságírók voksai alapján alakult ki.  A szűkített háromfős listán a tavaly nyárig a Paris Saint-Germaint erősítő Messi és Haaland mellett Kylian Mbappé, a PSG 2018-ban világbajnok, 2022-ben vb-ezüstérmes francia válogatott támadója szerepelt.

Messi negyedszer nyerte el a FIFA év játékosa címet, ugyanennyi alkalommal bizonyult a legjobbnak akkor is, amikor a FIFA az Aranylabda-szavazással együtt választotta ki a legjobbat.

Mbappé és Haaland még nem volt az év játékosa a FIFA-nál.

A FIFA év játékosa-díj győztesei:
1991: Lothar Matthäus (német, Internazionale)  
1992: Marco van Basten (holland, AC Milan)  
1993: Roberto Baggio (olasz, Juventus)  
1994: Romario (brazil, FC Barcelona)  
1995: George Weah (libériai, PSG, AC Milan)  
1996: Ronaldo (brazil, FC Barcelona)  
1997: Ronaldo (brazil, FC Barcelona, Internazionale)  
1998: Zinedine Zidane (francia, Juventus)  
1999: Rivaldo (brazil, FC Barcelona)  
2000: Zinedine Zidane (francia, Juventus)  
2001: Luis Figo (portugál, Real Madrid)
2002: Ronaldo (brazil, Real Madrid)
2003: Zinedine Zidane (francia, Real Madrid)
2004: Ronaldinho (brazil, Barcelona)
2005: Ronaldinho (brazil, Barcelona)
2006: Fabio Cannavaro (olasz, Juventus, Real Madrid)
2007: Kaká (brazil, AC Milan)
2008: Cristiano Ronaldo (portugál, Manchester United)
2009: Lionel Messi (argentin, FC Barcelona)

A FIFA-Aranylabda győztesei:
2010: Lionel Messi (argentin, FC Barcelona)
2011: Lionel Messi (argentin, FC Barcelona)
2012: Lionel Messi (argentin, FC Barcelona)
2013: Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid)
2014: Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid)
2015: Lionel Messi (argentin, FC Barcelona)

A FIFA év játékosa-díj győztesei:
2016: Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid)
2017: Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid)
2018: Luka Modric (horvát, Real Madrid)
2019: Lionel Messi (argentin, FC Barcelona)
2020: Robert Lewandowski (lengyel, Bayern München)
2021: Robert Lewandowski (lengyel, Bayern München)
2022: Lionel Messi (argentin, Paris Saint-Germain)
2023: Lionel Messi (argentin, Paris Saint-Germain/Inter Miami)

Az FIFA-életműdíj győztese a 175-szörös brazil Marta, aki Pelé özvegyétől vehette át az elismerést. 

Meglepetés

Jövőre érkezik a Marta-díj, amit a legszebb gólt elérő női labdarúgó kap, a Puskás-díjhoz hasonlóan, csak a nők mezőnyében. 

A friss világbajnok és Aranylabdás Bonmatí nyert

Az év női labdarúgója tekintetében nem volt akkora meglepetés, az évben minden egyéni díjat bezsebelt, nyáron  világbajnoki címet nyert Barcelona-középpályás, Aitana Bonmatí kapta az elismerést. 

A FIFA-gála díjazottjai:

(Index/MTI)

(Borítókép: Pep Guardiola a legjobb FIFA férfi edző díjjal, Thierry Henry és Reshmin Chowdhury mellett a színpadon a Legjobb FIFA Football Awards díjátadón az Eventim Apolloban, Londonban 2024. január 15-én. Fotó: John Walton / PA Images / Getty Images Hungary)

Rovatok