Index Vakbarát Hírportál

Tizenegy botrány, amivel Mourinho felrobbantotta a futballvilágot

2024. január 17., szerda 18:23

José Mourinhót a legtöbben a futballtörténelem legjobb tíz edzője közé sorolják. Tíz évvel ezelőttig ez nem is lehetett kérdés. Aztán egyre több hajszálrepedés keletkezett a díszes homlokzaton, mígnem kedden kirúgták a Különlegest az AS Romától. Amiben azonban örökre a legnagyobb marad, azok a nyilatkozatai. Itt egy csokor a portugál mester legemlékezetesebb és legfelháborítóbb benyögéseiből.

Topjátékosaink vannak, és elnézést, ha beképzeltnek tűnök, de van egy topmenedzserünk is. Tényleg ne gondolják, hogy öntelt, arrogáns vagyok, de épp most nyertem meg a Portóval a Bajnokok Ligáját, tehát különleges vagyok!

Aztán augusztus 14-én elkezdődött a bajnokság, és az első meccsen a Chelsea 1–0-ra legyőzte Sir Alex Ferguson Manchester Unitedjét, majd megnyerte a Premier League-et. Kiderült, Mourinho tényleg különleges.

Három edző van. Az első sohasem kritizálja a játékvezetők hibáit. A második, amilyen én magam is vagyok, mindig bírálja a játékvezetői tévedéseket. De van egy harmadik is, amiről eddig nem is tudtam, ez pedig Guardiola: aki a helyes bírói ítéletet is kritizálja.

Ugyanebben az évben, a Bajnokok Ligája-elődöntő visszavágóján a Barca 2–0-ra megverte, és ezzel kiejtette a Madridot úgy, hogy Pepét kiállította a bíró a Dani Alves ellen elkövetett durva szabálytalanságáért. Erre Mourinho felidézte a 2009-es botrányos BL-elődöntőt a Stamford Bridge-en, a Barca ellen:

Josep Guardiola nagyszerű futballedző. De 2009-ben egy olyan BL-t nyert, amiért nekem leégne az arcomról a bőr. A botrányos Stamford Bridge-i meccsel nyerte meg. És ha idén is nyer, akkor az a Bernabéu botrányával nyeri meg. Tiszta szívből kívánom, hogy végre nyerjen már egy olyan BL-t, amely hófehér, patyolattiszta, és nem botrányokkal tarkított.

A tömegjelenet csúcspontján Mourinho belenyomta a mutatóujját Tito Vilanova, Guardiola segítője szemébe, majd gyáván elsunnyogott a tett színhelyéről. Kevés vérlázítóbb jelenetet ismerünk a futball történetéből.

És amikor megkérdezték tőle, hogy mi is volt ez, játszotta a hülyét, mintha nem tudná a keresztnevét:

Hozzá sem értem Pito Vilanovához. Azt sem tudom, hogy hívják. 

Nem sokkal később a rákban szenvedő Tito Vilanova meghalt...

Florentino Pérez elnök úr világossá tette, hogy ki a győztes.

Hát nem Valdano volt...

Csakhogy a kamerák rögzítették a jelenetet, és az UEFA a súlyos sportszerűtlenségért a Real Madridot 120 ezer euróra büntette. Ebből 40 ezret Mourinhónak, 20-20 ezret Xabi Alonsónak és Ramosnak, 10 ezret Casillasnak, 5 ezret Dudeknek kellett befizetni, a maradékot pedig a klub állta. 

Úgy beszélsz Pedro Leónról, mintha Zidane, Maradona vagy Di Stéfano lenne. Nem kell magyarázatot adnom, hogy miért nem játszik

– mondta Mourinho, aki nem túl viccesen és érzelmesen arra az újságírói kérdésre, miszerint miért nem ad több játéklehetőséget a spanyol szélsőnek, még annyit kérdezett vissza: „az meg kicsoda?”

Pedro Leónnak elmondása szerint a Manchester Citytől, a Chelsea-től és a Milantól is volt ajánlata madridi időszaka felénél, a portugál szakember azonban nem engedte el. León azért messze nem ezt az ívet futotta be végül, és ez aligha róható fel Mourinhónak. A madridi év után végül visszatért a Getaféhez, előbb kölcsönbe, majd 6 millió euróért végleg, de a kimagasló teljesítménnyel már adós maradt. Ötéves eibari időszakának utolsó négy éve egyenesen vesszőfutás volt: összesen 3 gól a bajnokságban. Ebből törvényszerűen következett a másodosztály (Fuenlabrada), majd 2022 óta a még alacsonyabb szint (Murcia).

Mindezt Mourinho rossz néven vette. Mármint hogy csapatkapitánya az ellenséggel cimborál. Mert a Barca nem ellenfél volt Mourinhónak, hanem ellenség. És bosszúból a következő meccsen, a Galatasaray ellen Casillast a kispadra ültette. Antonio Adán védett, majd Mou leigazolta Diego Lópezt, és attól kezdve ő volt az első számú kapus, nem Casillas. A világbajnok és kétszeres Eb-aranyérmes spanyol válogatott legendás kapusának a pályafutása ezzel lényegében véget is ért.

Ezek után Mourinho hipokrita nyilatkozatot tett:

Nincs nekem semmi problémám Casillasszal, egyszerűen arról van szó, hogy én vagyok az edző, és ezekben a kérdésekben én döntök. És nekem Diego López jobban tetszik, mint Casillas. Jobban betölti a kaput, jobban jön ki a beadásokra, egyszerűen jobb kapus. A csapatösszeállítás az én jogom, és nálam normális körülmények között Diego López véd.

Az orvosnak és a masszőrnek értenie kell, mi folyik a pályán. Hazard-nak nem volt semmi baja, viszont le kellett mennie a pályáról, és így kilencen maradtunk. Felelőtlen cselekedetükkel az orvos és a masszőr a csapat érdekeit veszélyeztették” – indokolta döntését a tréner.

Ezzel nem volt vége az ügynek, Carneiro be akarta perelni a klubot és Mourinhót szexista magatartásért. Végül peren kívül egyeztek meg, és a Chelsea egy rakás pénzt fizetett a nőnek, valamint a masszőrnek, csak hogy ne pereljenek.

Az ellenséges viszony onnan datálódott, hogy Mourinho első Chelsea-időszakában Wenger bírálta a portugál taktikáját, amely az ellenfél játékának szétrombolásán alapult. Erre Mou kiosztotta az elzászit:

Vannak emberek, akik otthon egy hatalmas teleszkópot tartanak, és azon keresztül kukkolják a szomszédjukat. Wenger egyike ezeknek. Mindig a szomszéd családdal foglalkozik. Márpedig kukkolónak lenni az egy betegség. Nem tudom, mi van vele, de úgy tűnik számomra, hogy szerelmes a Chelsea-be. Talán ott akarja hagyni az Arsenalt, és az én állásomra fáj a foga?

Ez volt 2005-ben, aztán később Mou még azt is találta mondani Wengerről, hogy specialista.

Mármint a kudarcok specialistája...

Nagyon egyszerű Pepe esete. Pepének van egy problémája, és ennek a problémának neve is van. Úgy hívják, hogy Raphael Varane. Nem könnyű megemészteni egy 31 éves férfinak, amikor egy 19 éves srác kiszorítja őt a csapatból. Nekem volt bátorságom betenni a fiút. És ő bizonyított. Ennyi. Pepe sportpályafutása megváltozott.

Először 2000-ben lettem vezetőedző, de már azt megelőzően is nagy klubokban dolgoztam nagy edzők mellett. És óriási játékosokat irányítottam, konkrétan a világ legjobbjait. Harmincéves voltam, és a Barcelona csapatában Ronaldóval dolgoztam. Nem ezzel a Cristianóval, hanem az igazival, a brazillal...

Csoda-e, hogy azóta nincs jóban ma már Szaúd-Arábiában futballozó, ötszörös aranylabdás honfitársával?

(Borítókép: José Mourinho 2023. szeptember 17-én. Fotó: Paolo Bruno / Getty Images)

Rovatok