Index Vakbarát Hírportál

Innen még szinte senki sem lőtt gólt a futballtörténelemben, 0,8 százalék volt Jesús Areso esélye

2024. január 21., vasárnap 18:04

Az Osasuna 3–2-re verte meg a Getafét a spanyol labdarúgó-bajnokság, a La Liga 21. fordulójában. Nagy ügy, jegyezhetné meg az olvasó, csakhogy a pamplonai győztes gól csodájára jár mindenki, az egészen biztos, és a valószínűtlen lövés akár még a Puskás-díjra is esélyes lehet. A nyolc perccel korábban beállt cserejátékos, Jesús Areso ugyanis onnan rúgta a gólt, ahonnan embernek még nem sikerült. Videó.

Vibráló meccset vívott egymással az Al Sadarban az Osasuna és a Getafe. A hazaiak 2–0-s vezetéshez jutottak, a második góljuk, a 31. percben Iker Munoz szerzeménye jó darabig igényt formálhatott a forduló gólja titulusra. Íme:

Iker Munoz fantasztikus gólja 0.35-nél

Aztán a Getafe feltámadt, kiegyenlített, és sokáig úgy tűnt, 2–2 marad a végeredmény.

Mígnem a 73. percben Jagoba Arrasate, az Osasuna edzője úgy döntött, hogy Rubén Pena helyére beküldi Jesús Aresót. A 25 éves szélső beállt, és a 80. percben lecselezte magát a jobb oldali szögletzászlóhoz. Mindenki azt hitte, innen már nincs értelmes megoldás, Areso azonban félfordulattal középre lőtte a labdát, amely a túlsó kapufánál a Getafe hálójába vágódott.

Pillanatnyi elhűlt csend, majd kitört az őrület a nézőtéren és a pályán:

Onnan ugyanis emberi számítás szerint lehetetlenség gólt lőni. Kiszámították a mesterséges intelligencia segítségével: Aresónak 0,8 százaléknyi esélye volt onnan, teljesen kiszorított helyzetből a gólszerzésre. Hogy mi volt valójában Areso szándéka, azt nem tudjuk megmondani.

Viszont nem ő volt az egyetlen, aki ilyen helyzetből gólt szerzett Spanyolországban. Az 1997–1998-as idényben, a Király-kupában egy bizonyos Roberto Carlos lőtt hasonló gólt, csak ő a bal oldalról. A Real Madrid akkor 4–2-re győzte le a Tenerifét, míg most az Osasuna nyert 3–2-re a Getafe ellen.

Íme a legendás balhátvéd, Roberto Carlos bombája:

Rovatok