Index Vakbarát Hírportál

A túlélőtáborba száműzött futballistáknak a vadonban kellett vadászniuk, hogy ne haljanak éhen

2024. január 28., vasárnap 20:00

A lehető legradikálisabb módját választotta a dán élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Superliga) szereplő FC Midtjylland vezetősége, hogy tovább erősítse a csapategységet. A mit sem sejtő futballistákat január elején feltették a repülőgépre, majd landolás után kitessékelték őket a zord skót vadonba, ahol a tudtukra hozták: amennyiben nem dolgoznak össze a következő három napban, akkor a fagyoskodás mellett az éhínséggel is meg kell küzdeniük.

A téli edzőtáborozás megszokott dolog a futballvilágban. Ilyenkor általában a klubok keresnek egy mediterrán országot, ahol a játékosok kiváló időjárási körülmények között nyerhetik vissza megszokott állóképességüket a karácsonyi ünnepek után (ezalól az angol Premier League csapatai természetesen kivételt jelentenek), és egymás közelségét kihasználva köthetnek le a klubok nemzetközi felkészülési meccseket. A futballisták a kemény fizikai tréningek okozta fáradtságot ötcsillagos szállodában szokták kipihenni. Normál esetben...

Mert pont ebből, tehát a napsütésből és a luxuskörülményekből egyáltalán nem kért a Midtjylland vezetősége, mely kőkemény, mondhatni, spártai kihívás elé állította a klub játékosait.

A kulisszák mögé a 2017–2020 között Korcsmár Zsolt révén magyar légióst is foglalkoztatott dán egyesület mentáltrénere, BS Christiansen engedett betekintést. Mint mondta: előzőleg csak annyit árultak el a játékosoknak és a szakmai stáb tagjainak, hogy Skóciába utaznak, egyéb információkkal nem látták el őket.

Highway to Hell

Miután a gépük sikeresen landolt, a futballisták arra számítottak, hogy a repülőtérről busszal átviszik őket a szállodába, ahol kipihenhetik magukat.

Ekkor azonban közölték velük, hogy

elfelejthetik a kényelmes ágyakat, az utazás ezen pontján árulták el nekik, hogy vár rájuk a skót-felföld, ahol egy extrém csapatépítő tréning keretein belül mutathatják meg, hogy valójában milyen fából faragták őket.

A bejelentés természetesen sokként érte a profi sportolókat, akik akkor még nem is sejtették, hogy a továbbiakban milyen megpróbáltatásokkal kell szembenézniük...

Mindenki kapott ugyan egy hátizsákot, de az alapfelszerelés rendkívül hiányos volt. Így nyomatékosították bennük, hogy a következő három napban sok szenvedés vár rájuk, a túlélőtúrát pedig csak úgy vészelhetik át nagyobb lelki és fizikai megrázkódtatások nélkül, ha összefognak, és egymást segítik a különböző feladatokban.

Itt már minden játékos tudta, hogy nem viccelnek velük. Persze mindezt lehetett még fokozni.

Christiansen javaslatára ugyanis nem profi, hanem direkte gyenge minőségű hálózsákokat nyomtak a futballisták kezébe. ezzel is rákényszerítették őket arra, hogy esténként közelebb húzódjanak egymáshoz, hogy az így összeadódó testhő csökkentse a hidegérzetüket.

Szinte biztos, hogy normális esetben nem tudták volna rávenni a meglett, családos férfiakat arra, hogy megsértsék egymás intim szféráját a földön fekve.

Az éhség nagy úr...

Márpedig muszáj volt összebújniuk valamennyire, máshogy nem tudták volna elviselni a napnyugta után beálló -21 Celsius-fokos, csontig hatoló hideget. A Midtjylland játékosai egészen pontosan a Cairngorms Nemzeti Parkban töltöttek el 72 órát a csapatépítőnek nevezett gyakorlat keretében.

A futballistákon nagy volt a nyomás, egy alkalommal eltelt 24 óra anélkül, hogy bárki egy falatot is evett volna a csapatból!

A mentáltréner irányítása mellett a játékosok elsajátították a vadászat legfontosabb szabályait, és alapvető lövészeti ismeretekkel gazdagították tudástárukat.

Megmondták nekik, hogy éhesek lesznek három napon át, amennyiben egyetlen állatot sem sikerül elejteniük közös erővel. A cél az volt, hogy megtapasztalják, mire képes a túlélési ösztöntől hajtott ember.

Azért küldtük ki a játékosokat és az edzőket a természetbe, hogy rájöjjenek, kik is ők valójában. Magukra maradtak három napig, senki sem hallotta volna meg a segélykiáltásaikat. Rávettük őket arra, hogy mind a harmincketten tartsanak össze, az utolsó éjszakán mindenki egy nagy kupacban aludt, így senki sem fázott közülük. Rá akartuk ébreszteni őket arra, hogy csak akkor érhetnek el sikereket a pályán és azon kívül, ha mindenki a nagybetűs csapatot választja az egyénieskedés helyett. Azt mondtam nekik, hogy ha kibírják ezt a három napot, akkor annyira megerősödnek lelkileg, hogy megnyerik a bajnokságot. Szarvast, fácánt és kacsát is lőttek maguknak, mert tudták, hogy ha nem csipkedik magukat, akkor nem lesz élelmük

nyilatkozta Christiansen a BBC-nek.

És akkor leszállt az égből a megmentő egy helikopter formájában

A Midtjylland vezetőedzője, Thomas Thomasberg azt mondta, hogy sokszor olyan hidegben kellett menetelniük, hogy egy idő után már nem érezték a kezüket és a lábukat. A kiképzés végén mindenki nagy örömére jött értük egy helikopter, ami visszavitte őket a kiindulópontra.

A párját ritkító utazásról készült egy rövid videó, ami a klub hivatalos YouTube-csatornáján bármikor visszanézhető. Az alábbi képsorok részletesen visszaadják, manapság milyen egy túlélőtúra dán módra:

Christiansen az 1980-as években a dán különleges erőknél szolgált, ha valaki, akkor ő pontosan tisztában van a túlélés törvényeivel. Most abból az igen kemény kiképzésből adott ízelítőt a futballistáknak, amit anno neki is végig kellett csinálnia.

Dániában őszi-tavaszi rendszerben zajlik a bajnokság, a 26 fordulóból álló alapszakasz után felsőházi (1–6. helyezett) és alsóházi rájátszásokkal döntik el a végső helyezéseket. A Midtjylland 17 kör után az első helyen áll, előnye két pont a második helyen tanyázó Bröndbyvel szemben.

Rovatok