Index Vakbarát Hírportál

Tiszta vizet öntünk a pohárba, minden egy helyen az Eb-jegyvásárlásról!

2024. január 29., hétfő 17:53

Az elmúlt napok kiemelt témája volt a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság jegyértékesítése, és annak következtében, hogy mire volt vagy lehetett volna hatása a magyar szövetségnek. Az MLSZ segítségével most tisztázzuk az összes felvetődő kérdést, kiindulva az alaphelyzettől egészen a végkifejletig.

Mint arról az Index is beszámolt, az európai szövetség (UEFA) csütörtökön ismertette, kik azok a szerencsések, akik belépőjegyhez jutottak a nyári Európa-bajnokságra.

Mint írtuk, a jegyértékesítés december 4. és 12. között zajlott, aki ebben az időszakban nem adta le jegyigényét, nagyon kevés eséllyel juthat belépőhöz. Az UEFA a beérkezett jegyigények után sorsolással döntötte el, hogy a jegyigénylők közül ki válhat jegytulajdonossá.

Elképesztő túljelentkezéseket hozott a remeklés

A magyar labdarúgó-válogatott csoportelsőként, méghozzá veretlenül kvalifikált a kontinenstornára. Marco Rossi csapata 1986 után jutott ki nemzetközi tornára egyenes ágon, így mint részt vevő ország a magyar válogatott szurkolói nagyobb számban igényelhettek belépőjegyeket a mérkőzésekre.

Ugyanakkor az már a hazai válogatott meccseknél is látszott, hogy a kereslet messze túlszárnyalja még a Puskás Aréna több mint 60 ezres kapacitását is, nemhogy azt az alig 10 ezres férőhelyszámot, amelyről az elmúlt napok szóltak.

A bonyodalom oka a félreértés

A magyar szurkolók közül sokan azt is felvetették, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség részéről igazságosabbnak érezték volna, ha az MLSZ a saját kezébe veszi a jegyértékesítést, és előnyben részesítik azokat, aki minden selejtezőn ott voltak bérletesként – és nem csupán az Eb-szereplés idejére szeretnének a válogatott meccsére elmenni.

Ezzel kapcsolatban az MLSZ az X-oldalán arról írt, hogy erre nem volt lehetősége sem:

Az UEFA minden részt vevő ország esetében ugyanazt az eljárást követi, és a jegyértékesítést saját hatáskörében tartja. A nemzeti szövetségeknek semmilyen beleszólása vagy ráhatása sincs az Eb-re történő jegyértékesítésre.

— MLSZ (@MLSZhivatalos) January 25, 2024

Azóta viszont több helyen is arra hívták fel a figyelmet, hogy például a dán szövetségnél határozhattak arról, hogyan osztják el a jegyek, és ott a belépők 45 százalékát a legtöbb hűségpontot szerzők között értékesítik, további 45 százalékát súlyozott sorsoláson, amelyen minden tíz hűségpont egy esélyt jelent a húzáson. Értelemszerűen minél több van, annál nagyobb az esélye, hogy valakit kihúznak. Mindkét esetben a győztesek két jegyet vásárolhatnak.

A fennmaradó tíz százalékot szimpla sorsoláson keresztül értékesítik, amelyen bárki indulhat. Ezt az információt január 17-én azzal frissítették, hogy egy esetleges nyolcaddöntős meccsre a dán szövetség 6000 jegyet kapna az UEFA-tól, és ezeket a csoportkörös meccsekhez hasonlóan 45-45-10 százalék felosztásban osztanának ki. 

Az UEFA hivatalos honlapján egy december 18-i cikkben arról értekeznek, hogy az Eb-n részt vevő csapatok szurkolói 30 millió jegyet igényeltek, és kiemelik a több helyen is idézett 10 ezres belépőmennyiséget:

Minden egyes részt vevő nemzeti szövetség 10 000 belépőt kap minden mérkőzésre a szurkolói számára, és több szervezet is sikeresen értékesítette az egész kontingensét a szurkolói klubjain keresztül, összhangban a meghatározott értékesítési elvekkel. A fennmaradó jegyeket az UEFA által lebonyolított sorsolás részeként osztják ki

– volt olvasható a decemberi közleményben.

Ugyanebben az UEFA kiemelte, hogy 206 országból érkezett a több mint 30 millió igénylés, és hogy a legtöbbet a rendező németek mellett a török, a magyar, az angol, az albán és a horvát szurkolók igényelték.

A napokban az MLSZ részéről Szabó Gergő, a válogatott sajtófőnöke, valamint Csányi Sándor elnök is beszélt a jegyhelyzetről. Mindketten hangsúlyozták, hogy nem akartak különbséget tenni a szurkolók között, ezért nem vett részt a szövetség az értékesítésben.

Az ügyben megkerestük a Magyar Labdarúgó-szövetséget, hogy tisztázzuk a félreértéseket.

Tisztázzuk a jegyhelyzetet: minimum 10 ezer magyar meccsenként

A jegyvásárlás az UEFA rendszerén keresztül fut, az MLSZ pedig elfogadta azt, hogy ezen keresztül menjen végbe az értékesítés.

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy itt nem arról van szó, ami többeknél felvetődött, hogy az MLSZ kapna plusz 10 ezer jegyet, és ezt kérik számon, hogy ezekkel mi történt. A magyar mérkőzések jegyvásárlásával kapcsolatban irreleváns, hogy az UEFA vagy az MLSZ értékesíti, az európai szövetség szabályai szerint garantálja, hogy minden mérkőzés két válogatottjának 10-10 ezer szurkolója kint lehet a stadionban. Az e feletti jegyek elosztására egyik tagszövetségnek sincs ráhatása

– tisztázta a félreértés okát Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője.

Hozzátette, ez a 10 ezres csapatonkénti létszám a fix, amivel számolni lehet, de miután az UEFA sorsolásán keresztül bárki vásárolhatott jegyet a 10+10 ezres lekötött jegykontingensen kívül is, így csak az a biztos, hogy legalább ennyien szurkolhatnak a helyszínen. Mert ez a sorsolás függvényében lehet akár több is.

Azt is látni kell, hogy ahogyan fentebb részleteztünk, a magyar szurkolók óriási mennyiségben igényeltek jegyet a mérkőzésekre, csak a szurkolói klub csaknem 200 ezer taggal rendelkezik.

„Az MLSZ nem akart különbséget tenni a szurkolók között – tette hozzá Sipos Jenő, kiemelve, hogy az Eb-selejtezőkön több mint 30 ezer volt csak a bérletesek száma, tehát ez már önmagában is jócskán meghaladta ezt a UEFA által garantáltan elérhető 10 ezres számot.

A másik sarkalatos pont az volt a szurkolóknál, hogy korábbi Európa-bajnokságon előfordulhatott az, hogy egy szurkoló a rivális csapat drukkerének adta ki magát a jegyvásárlás során, így az ellenfél kontingenséből vehetett el belépőket.

Az UEFA rendszere viszont ezúttal ezt önerőből akadályozta meg, mivel minden vásárlónak büntetőjogi felelősségét vállalva, érvényes okirattal kellett igazolnia a személyazonosságát.

Fontos még arról beszélni, hogy ez az értékesítés a második kör volt. Az elsőben, amikor még nem lehetett tudni, melyik együttesek és hol játszanak, előfordulhatott, hogy a világ bármelyik pontjáról érkezett jegyigénylés egy minket is érintő meccsre. Azt is hangsúlyoznám még egyszer, hogy a válogatottak számára járó 10-10 ezer jegy felett így a sorsolás függvényében akár még több magyar juthatott jegyekhez a meccsekre. És beszélni kell még arról is, hogy sokan nem véglegesítették a vásárlásukat, amennyiben lesznek felszabaduló jegyek, a későbbiekben akár ezek is elérhetők lesznek

– összegezte a helyzetet az MLSZ szóvivője.

A magyar válogatott a decemberi sorsoláson az első kalapból a házigazda Németországot, a harmadikból Skóciát, a negyedikből pedig Svájcot kapta ellenfélül.

Az A csoport teljes programja:

1. forduló
június 14., München: Németország–Skócia
június 15., Köln: Magyarország–Svájc

2. forduló
június 19., Köln: Skócia–Svájc
június 19., Stuttgart: Németország–Magyarország

3. forduló
június 23., Frankfurt: Svájc–Németország
június 23., Stuttgart: Skócia–Magyarország

Ön szerint hogyan teljesít a magyar válogatott az A csoportban?

 • 21510
  Nem nyeri meg a csoportot, de magabiztosan továbbjut a második helyen!
 • 10824
  Nem végez az első két csapat között, de harmadik helyen továbbjut!
 • 7324
  Bravúros teljesítménnyel csoportelsőként végez!
 • 3352
  Harmadikként végez, és nem jut tovább a nyolcaddöntőbe!
 • 2636
  Csoportutolsóként esik ki a tornáról!

Rovatok