Index Vakbarát Hírportál

Szmodicsot a kutya se szemelte ki, csak az ügynöke próbálja feltornászni az ázsióját

2024. január 31., szerda 13:26

A napokban több honi orgánum is kész tényként közölte, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány „kiszemelte” Sammie Szmodicsot, sőt a Blackbourn Rovers ír állampolgárságú támadó középpályása „otthagyhatja hazáját az Eb-szereplés reményében”, azaz küszöbön áll bemutatkozása a magyar válogatottban. Csakhogy mindebből egy szó sem igaz, csupán a Szmodicsot menedzselő ügynökség, a Sterling Sport akciójáról van szó, amellyel megpróbálta feltornászni a lassan 29 éves játékos ázsióját.

Sammie Szmodics rövid idő alatt médiasztárrá nőtte ki magát a magyar sajtóban, pedig néhány hete még azt sem tudták róla idehaza, hogy egyáltalán létezik ilyen nevű labdarúgó. Csakhogy január 14-én az Irish Examiner című lap internetes változatában megjelent egy hangzatos című (Lehet, hogy Sammie Szmodics elcsábul, és elhagyja Írországot az Európa-bajnoki szereplés reményében?) írás, a következő, kategorikus állítást tartalmazó alcímmel:

Hungary boss Marco Rossi has invited the Blackburn Rovers forward to audition for his squad.

Magyarul: Marco Rossi, a magyar csapatfőnök meghívta a Blackburn Rovers csatárát egy próbajátékra.

A hírre több magyar orgánum is rábukkant, és ennek alapján már kész tényként robbantották a szenzációs(nak szánt) információbombát, miszerint rövidesen új centere lesz a németországi Európa-bajnokságra készülődő magyar válogatottnak. 

Van azonban egy kis probléma, illetve nem is egy. 

Az ír lap szerint Szmodics ereiben, aki nem is csatár, hanem középpályás, a 2001-ben elhunyt, Longford megyei nagymamája révén magyar vér is csörgedezik. Ez akár még igaz is lehet.

Azonban ekkor jön az a megható történet, amit az ír lap újságírója költött, és ami az utolsó szóig hazugság: útlevélgondok, vállsérülés és személyes problémák megakadályozták a colchesteri születésű támadót, hogy bemutatkozzon az ír válogatottban, és ezt kihasználva (!) Marco Rossi szövetségi kapitány meghívót küldött Szmodicsnak egy próbajátékra a magyar válogatottba.

Ezzel szemben az igazság az, hogy sem Rossi, sem az MLSZ nem küldött semmiféle meghívót sem Szmodicsnak, sem az ügynökének, sőt a kapcsolatot sem vették fel velük, és nem is tervezik ezt.

Ha már itt tartunk: Szmodics technikailag sem játszhatna a magyar válogatottban, mivel nem rendelkezik állampolgársággal. Az egyetlen kapcsolata a magyar futballal annyi, hogy az MLSZ az összes, magyar gyökerekkel rendelkező külföldi játékost számontartja egy listán, és ezen Szmodics is rajta van, de hogy felvették volna vele a kapcsolatot, az egyszerűen nem igaz.

Illetve létezik még egy halvány magyar szál: Nagy Ádám, a 77-szeres válogatott középpályás 2020-ban rövid ideig klubtársa volt az akkor a Bristol Cityben játszó, amúgy vele egyidős Szmodicsnak.

Ennyi az egész.

És akkor min alapszik az Irish Examiner cikke? Nos, magyar bennfentesek egybehangzó állítása szerint a Szmodicsot menedzselő ügynökség, a Sterling Sport adta el azt a hazugságot az ír lapnak, miszerint Rossi meghívta a Blackburn játékosát a magyar válogatottba. Régi ügynöki praktika: ki kell találni valamilyen hangzatos hazugságot a kliensről, azt megfuttatni egy (két, három) újságnál, televíziónál, és attól kezdve már a közvélemény is kész tényként kezeli. 

És nem mellékesen: a megcélzott válogatott (jelen esetben az ír) vezetőinek ettől felkeltődik az érdeklődése, és gyorsan behívják Szmodicsot, mielőtt a magyarok elhappolnák előlük a Championship góllövőlistájának éllovasát.

Rossinak azonban eszében sincs egy már majdnem 29 éves játékost behívni egy olyan posztra, amely Varga Barnabással, Ádám Martinnal és szükség esetén Németh Andrással jól el van látva. Miközben az igazság az, hogy Szmodics nem is center, hanem konkrétan azon a poszton játszik, amin a legtöbb klasszis hemzseg a magyar válogatottban: Szoboszlai Dominik és Sallai Roland posztján. Nevezzük azt irányító középpályásnak, hamis kilencesnek, támadó halfnak vagy bárminek, pontosan tudjuk, hogy miről van szó.

Egy olyan támadó középpályásról, aki jól lő, jól cselez, felér a támadások befejezéséhez. És máris megrajzoltuk Szoboszlai és Sallai profilját.

Ide lenne szükség Szmodicsra?

Ugyan, kérem…

Ha már egyáltalán figyel valakit Rossi, az Dárdai Márton és Yaakobishvili Antal. A Hertha BSC és a spanyol La Liga éllovasa, a Girona középső védője. Őket tényleg figyelemmel kíséri a szövetségi kapitány. No de Szmodicsot…

Akárhogy is, hamarosan eljön az igazság pillanata. A friss hírek szerint a magyar válogatott négy felkészülési mérkőzést játszik a június 14-én kezdődő németországi Európa-bajnokság előtt: Törökország, Koszovó, Írország (már júniusban) és Málta lesz az ellenfél. 

Legkésőbb az Írország elleni meccsen elválik a tüdő a májtól. Persze Szmodicsnak van esélye arra, hogy játsszon ezen a mérkőzésen.

Csak nem a magyar válogatottban. 

(Borítókép: Sammie Szmodics 2023. október 1-jén. Fotó: Robbie Jay Barratt / AMA /Getty Images)

Rovatok