Index Vakbarát Hírportál

Árverésre kerül a szalvétára írt szerződés, ami megváltoztatta egy egész sportág történetét

2024. február 1., csütörtök 14:21

380 000 dolláros (135 millió forintos) kikiáltási áron árverésre bocsátják azt a papírszalvétát, amelynek révén a rajta lévő megállapodásnak köszönhetően Lionel Messi az FC Barcelonához került a 2000-es évek elején.

A szalvétát, amely az akkor 13 éves Messi – és az egész futballvilág – sorsát eldöntötte, a Bonhams aukciósház árverezi el márciusban.

A szerződést Carles Rexach, a Barcelona akkori sportigazgatója írta kék golyóstollal a szalvétára. Azért szalvétára, mert az étteremben, ahol Messi képviselőivel találkoztak a katalán klub elöljárói, éppen nem volt kéznél papírlap.

A szalvétát a Messit képviselő argentin játékosügynök, Horacio Gaggioli, valamint Josep Minguella, a klub akkori átigazolási tanácsadója is aláírta, emlékeztet a CNN.

December 14-én Rexach, Minguella és Gaggioli a Pompeia teniszklubban ebédeltek együtt, hogy aláírják a szalvétát. Aznap este Joan Gaspart – a Barcelona akkori elnöke – áldását adta a megállapodásra, amely megváltoztatta a labdarúgás későbbi történetét.

Messi a híres La Masiában – a Barca akadémiáján – nőtt fel, majd a futballtörténelem egyik leghíresebb játékosa vált belőle, miután 2004-ben, 16 évesen debütált a korosztályos csapatban.

Messi a későbbiekben 778 alkalommal lépett pályára a Barcelona felnőttcsapatában, megdöntötte a klub gólrekordját, és összesen 35 trófeát nyert a klub színeiben.

Rovatok