Index Vakbarát Hírportál

Ismét Szoboszlai Dominik nyerte a Magyar Aranylabdát

2024. február 2., péntek 20:57

Szoboszlai Dominik, a Liverpool és a magyar válogatott labdarúgója érdemelte ki a Magyar Aranylabda-díjat 2023-as teljesítményéért. A 23 éves futballista az OTP Bank Liga gólkirályát, a nyáron a Pakstól a Ferencvároshoz igazolt Varga Barnabást előzte meg a voksoláson, harmadikként pedig a Freiburgban futballozó Sallai Roland zárt.

A Magyar Aranylabda kategóriában csak magyar játékosra lehetett szavazni, függetlenül attól, hogy az illető a hazai bajnokságban vagy külföldön játszik. Szoboszlai – aki tavaly, még az RB Leipzig játékosaként Német Kupát nyert úgy, hogy a döntőben gólt szerzett – 2020 és 2022 után harmadszor végzett az élen. A díjat menedzsere, Esterházy Mátyás vette át.

A legjobb NB I-es játékos címért versengés első három helyezettje egyaránt magyar válogatott labdarúgó lett: Varga Barnabás mögött ferencvárosi csapattársa, a kapusok között első helyezett Dibusz Dénes végzett másodikként, míg a harmadik a kecskeméti Horváth Krisztofer lett.

A legjobb edzőnek Marco Rossi szövetségi kapitányt választották meg, az immár magyar állampolgársággal rendelkező szakvezető a Kecskemétet irányító, tavaly győztes Szabó Istvánt előzte meg. Utóbbi mögött a Paks vezetőedzője, Bognár György zárt, akivel a zöld-fehérek őszi bajnokok lettek. A legjobb sportvezetőnek pedig Hajnal Tamást, a Konferencia-liga kieséses szakaszába jutott Ferencváros sportigazgatóját választották.

A magyar futballért dolgozó külföldi szakemberek között ismét Szrdjan Blagojevics, a bajnoki bronzérmes Debreceni VSC vezetőedzője végzett az élen két szerb honfitársa, az újpesti Nebojsa Vignjevics és a ferencvárosi Dejan Sztankovics előtt.

A Magyar Aranylabda díjat az nb1.hu alapítója és örökös főszerkesztője, a 2012-ben elhunyt Imre Mátyás 1998-ban hívta életre, vagyis az idei volt a 26. alkalom.

A 2023-as díjazottak
Magyar Aranylabda-díj
1. Szoboszlai Dominik (RB Leipzig/Liverpool)
2. Varga Barnabás (Paksi FC/Ferencvárosi TC)
3. Sallai Roland (Freiburg)

Legjobb NB I-es játékos
1. Varga Barnabás
2. Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC)
3. Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE)

Legjobb magyar kapus
1. Dibusz Dénes
2. Demjén Patrik (MTK Budapest)
3. Szappanos Péter (Budapest Honvéd/Paksi FC)

Legjobb magyar edző
1. Marco Rossi (magyar válogatott)
2. Szabó István (Kecskeméti TE)
3. Bognár György (Paksi FC)

Legjobb magyar labdarúgásért dolgozó külföldi edző
1. Szrdjan Blagojevics (Debreceni VSC)
2. Nebojsa Vignjevics (Újpest FC)
3. Dejan Sztankovics (Ferencvárosi TC)

Legjobb magyar sportvezető
1. Hajnal Tamás (Ferencvárosi TC)
2. Csányi Sándor (MLSZ)
2. Tóth Ákos (Kecskeméti TE)

A Magyar Aranylabda győztesei

(Borítókép: MB Media/Getty Images)

Rovatok