Index Vakbarát Hírportál

VAR-börleszk Gironában, ilyen gólt még nem töröltek a futball történetében

2024. február 4., vasárnap 08:20

Egyre inkább a VAR veszi át a főszerepet a játékosoktól a 2023–2024-es spanyol labdarúgó-bajnokságban. Még két hét sem telt el a világbotrányt kiváltó Real Madrid–Almería-mérkőzés óta, amelyet három, minimum vitatható VAR-ozás után nyert meg 3–2-re a fővárosi csapat, máris itt az újabb kabaré. Szombaton a bajnoki címre hajtó Girona úgy játszott 0–0-s döntetlent hazai pályán a Real Sociedaddal, hogy egy olyan, amúgy sem egyértelmű leshelyzet miatt semmisítették meg a vezető gólját, amely 37 (!) másodperccel előzte meg Yangel Herrera hálóba került fejesét. De ez még messze nem minden!

Egyre inkább úgy tűnik, a katalán törpe, a Girona FC, amely másfél éve került fel a Primera Divisiónba, szélmalomharcot folytat a földi és az égi hatalmakkal. Míchel edző csapata szombaton abban a reményben fogadta a Real Sociedadot a La Liga 23. fordulójában, hogy ha legyőzi a baszk gárdát, akkor minimum vasárnap estig, a madridi derbiig átveszi a vezetést a tabellán. 

És a 24. percben a Girona meg is szerezte a vezetést Yangel Herrera fejesével. Így:

A venezuelai csatár és a Girona közönsége azonban nem sokáig örülhetett, hiába mutatott középre Gil Manzano játékvezető. Mielőtt ugyanis folytatódhatott volna a játék a vendégek kezdőrúgásával, Del Cerro Grande, a VAR-szoba főnöke rászólt a bíró fülesére, hogy jöjjön ki a monitorhoz, és nézze meg az akciót, mert leshelyzet forgott fenn.

A les csak időpont kérdése?

Gil Manzano kiment a monitorhoz, majd jelezte, hogy érvényteleníti a gólt.

És most tessenek jól figyelni: egy olyan állítólagos leshelyzet miatt, ami 37 (!) másodperccel előzte meg Yangel Herrera gólját, miközben kétszer is felszabadított a Real Sociedad védelme, és a játékosoknak a pályán fogalmuk sem volt arról, miért dolgozik hevesen a videóbíró, és miért semmisítik meg a gólt.

A legszebb az egészben, hogy nem is biztos, hogy Savinho lesen volt az ominózus jelenetnél, amely egy örökkévalósággal előzte meg a venezuelai játékos fejesét. 

A négy kép közül az első mutatja Savinho pozícióját, eldönthetetlen, hogy a brazil lesen áll vagy sem.

A mérkőzés krónikájához tartozik, hogy a La Liga góllövőlistáját vezető Artyom Dovbik, a Girona ukrán csatára kisebb térdsérülése miatt nem játszhatott, továbbá Daley Blind és Yangel Herrera megkapta az ötödik sárga lapját, ezért mindketten hiányozni fognak jövő szombaton, a Real Madrid elleni csúcsrangadóról, amelynek a Santiago Bernabéu Stadion lesz a helyszíne. 

Az edzőt is kiállították

S ha ez még nem lenne elég, Gil Manzano a 88. percben kiállította a tiltakozó Míchelt, a hazaiak edzőjét, aki a meccs után szomorúan nyilatkozott a sajtótájékoztatón:

 Nem gondolnám, hogy az érvénytelenített gólunknál a VAR-nak közbe kellett volna avatkoznia...

Aztán még folytatta, meglehetősen visszafogottan, inkább rezignáltan, semmint haragosan:

„A gólunknál legalább negyven másodperc (valójában 37 – a szerk.) késéssel jelezték a lest, miközben háromszor is gazdát cserélt a labda, nos, szerintem egyértelmű, hogy hibázott a VAR. És engem miért állítottak ki? Nem tudom, hiszen senkit sem inzultáltam, nem voltam senkivel szemben tiszteletlen.”

Csoda-e, hogy a közönség tüntetett, és felharsant az ilyenkor már megszokott kórus, hogy Así, así, así gana el Madrid!”, magyarul: „Így, így, így nyer a Madrid!” Vagyis hát a Real Madrid, hiszen a két elvesztett ponttal nem tudott előzni a Girona, és a Real Madrid pontelőnnyel várja a jövő szombati rangadót.

SPANYOL LA LIGA, 23. FORDULÓ
AlavésFC Barcelona 1 3,  Valencia–Almería 2–1 (2–0),  Granada–Las Palmas 1–1 (1–0), G irona–Real Sociedad 00.

Pénteken játszották
Athletic Bilbao–Real Mallorca 4
0 (2 0)
Vasárnap játsszák
Villarreal–Cádiz 14.00
Osasuna–Celta Vigo 16.15
Real Betis–Getafe 18.30
Real Madrid–Atlético Madrid 21.00
Hétfő játsszák
Rayo Vallecano–Sevilla 21.00

Az élcsoport: 1. Real Madrid 57, 2. Girona 56, 3. Barcelona 50, 4. Atlético 47. (A Real és az Atlético egy meccsel kevesebbet játszott.)

(Borítókép: Yangel Herrera (Girona FC) megszerezte csapata első gólját (amit később a VAR-ellenőrzés érvénytelenített) a Girona FC és a Real Sociedad közötti LaLiga EA Sports mérkőzésen a Montilivi Stadionban 2024. február 03-án, a spanyolországi Girona stadionjában. Fotó: Pedro Salado / Getty Images)

 

Rovatok