Index Vakbarát Hírportál

A végén jött a dráma a madridi derbin, botlott az éllovas Real

2024. február 4., vasárnap 23:06

A spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (La Liga) 23. fordulójának rangadóján a Real Madrid hazai pályán 1–1-es döntetlent játszott városi riválisával, a 93. percben egyenlítő Atléticóval.

Idén már harmadszor csapott össze a két madridi gigász, és finoman szólva is gólokban gazdag összecsapásokat tudhattak maguk mögött, hiszen a rijádi Szuperkupában a Real Madrid nyert hosszabbítás után 5–3-ra, nyolc napra rá a Király-kupában viszont az Atlético nyert 120 perc alatt 4–2-re. Az biztos volt, lévén ez „csak” egy bajnoki, most 90 perc alatt eldől minden.

A királyi gárda pedig nem is akart semmit a véletlenre bízni, már az első öt percben két nagy helyzete volt, előbb Jude Bellinghamet blokkolták a védők, majd a megsérülő Vinícius Júnior helyére bekerülő Brahim Díaz lövését hárította Jan Oblak bravúrral.

Megtette ezt nem sokkal később Andrij Lunyin is a túloldalon Álvaro Morata lehetőségénél, majd egy picit megnyugodtak a kedélyek.

Egészen a 20. percig, amikor az Atlético védelme sehogyan sem tudott felszabadítani, Brahim Díaz pedig köszönte szépen, és élt a ziccerrel (1–0).

A 24 éves szélső felnőtt karrierje során 21 gólpassz mellett a 29. gólját szerezte meg (kettőt lőtt a Manchester City, 18-at a Milan, és most már kilencet a Real Madrid színeiben).

Azt nem lehet állítani, hogy ez megtörte volna a „matracosokat”, hiszen percek alatt két nagy lehetőség is volt az egyenlítésre, előbb Axel Witsel fejesénél védett óriásit a Real kapusa, majd Sztefan Szavics szöglet utáni bólintása kerülte el a kaput.

A játékrész hajrájában Saúl is fejelhetett volna egy gólt, de ez is mellé szállt végül, zárásként pedig még Federico Valverde lőtt az oldalhálóba, így maradt a közte egy.

A fordulást követően rögvest jött az újabb Atlético-fejes, ez pedig már a hálóban is kötött ki – más kérdés, hogy Szavics gólját videózás után les miatt elvették. Való igaz, Lunyint zavarták a fejesnél.

Egyórányi játékhoz érve Bellingham próbált büntetőt kiharcolni – sikertelenül –, majd egy hazai kontra végén Rodrygo lőhette volna közel csapatát a sikerhez, Oblak viszont ezúttal hárítani tudott.

A remekül játszó Brahim Díaz utolsó jeleneteként egy gyönyörű csel után kevéssel a hosszú mellé tekert, ezekben a percekben egyértelműen közelebb voltunk a három pont kérdését lezáró második hazai találathoz, mint az egyenlítéshez.

Az Atlético Antoine Griezmann lövésénél azért közelítettek ehhez, de még így is úgy festett, hogy a végjátékot lehozza a Real, amikor jött a feketeleves:

A csereként beálló Memphis Depay fejese után Marcos Llorente csúsztatott a léc segítségével a hálóba (1–1).

A Real Madrid és az Atlético ezzel sorozatban a harmadik egymás elleni ütközetet hozta le döntetlennel a rendes játékidő során – ezúttal pedig így mindkét gárda egy ponttal gazdagodott.

La Liga, 23. forduló

Villarreal–Cádiz 0–0

Osasuna–Celta Vigo 0–3 (Larsen 24., De la Torre 25., Duvikasz 90.)

Betis–Getafe 1–1 (Isco 35. – 11-esből, ill. M. Greenwood 8. – 11-esből)

Real Madrid–Atlético Madrid 1–1 (B. Díaz 20., ill. M. Llorente 93.)

Az élmezőny állása: 1. Real Madrid 58 pont (48–15), 2. Girona 56 (52–25), 3. Barcelona 50 (47–30), 4. Atlético Madrid 48 (45–25), 5. Athletic Bilbao 45 (42–21)

(Borítókép: Denis Doyle / Getty Images)

Rovatok