Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a legendás olasz futballista, „Róma Szíve”

2024. február 5., hétfő 20:03

Nyolcvannyolc éves korában meghalt az olasz válogatott és az AS Roma korábbi kiválósága, Giacomo Losi – közölte hivatalos oldalán a római klubcsapat. A korábbi védő teljes pályafutását a fővárosi egyesületnél töltötte, a nemzeti csapattal pedig részt vett az 1962-es világbajnokságon.

Giacomo Losi Cremonában nevelkedett, a Cremonese játékosa volt, 1955-ben igazolt az AS Romához, ahol teljes felnőttpályafutását töltötte 1969-es visszavonulásáig. A többnyire szélső védőként – esetenként középhátvédként is – játszó Losi 450 tétmérkőzésen lépett pályára a fővárosi klub színeiben, amivel csúcstartó lett.

Rekordját 38 évvel később, 2007 januárjában Francesco Totti döntötte meg, később Daniele de Rossi is túlszárnyalta, így Giacomo Losi harmadik az AS Roma szereplési örökrangsorában. A fővárosi klub színeiben lejátszott mérkőzések jelentős részében (299 alkalommal) a csapatkapitányi karszalagot is ő viselte.

Losi tizennégy éves római karrierje alatt kétszer nyert Olasz Kupát (1963–1964, 1968–1969) a „farkasokkal”, valamint a Vásárvárosok Kupáját (VVK) is elhódította az 1960–1961-es kiírásban. Az olasz válogatottban 11-szer lépett pályára, ott volt a kerettel az 1962-es világbajnokságon, amelyen Olaszország Nyugat-Németország és a házigazda Chile mögött harmadik lett a csoportban, ezzel búcsúzott.

A kőkemény, ugyanakkor technikás védőt „Róma Szíve” becenévvel illették a szurkolók, ami egy 1961-es meccs után ragadt rá. Az AS Roma 2–2-re állt a Sampdoria ellen, Losi megsérült, de nem volt több cseréje csapatának, így folytatta a játékot. Sőt, a győztes gólt is ő maga szerezte – sérülten – egy szögletet követően.

Visszavonulása után Rómában maradt – míg családja az Egyesült Államokba költözött –, egy kisebb klub sportigazgatójaként dolgozott, valamint az olasz futballisták általa alapított érdekvédelmi szervezetében (AIC) tevékenykedett. 2012-ben beválasztották az AS Roma halhatatlanjai közé, az elit klubnak tizenegy tagja van.

„Ahogy megérkeztem Rómába, egyből szerelembe estem” – idézi az AS Roma közleménye Giacomo Losi első szavait 1955-ből, majd érzelmes sorok következnek a folytatásban.

Mindig szerettél minket, mi is szerettünk téged. Gyászoljuk a klub legendáját, Giacomo Losit. Kapitány, emléked szívünkben örökké él. Nyugodj békében!

Az AS Roma hétfő este a Serie A 23. fordulójában a Cagliarit fogadja, a mérkőzés egyperces néma gyászszünettel kezdődik.

Rovatok