Index Vakbarát Hírportál

A Fradi játékosai készen állnak a pireuszi pokolra, a görögök edzője csak magukra koncentrál

2024. február 14., szerda 20:03

Csütörtök este a Ferencváros labdarúgócsapata az Olympiakosz Pireusz vendége lesz az Európa-konferencialiga nyolcaddöntőjébe jutásért zajló párharc első felvonásán. A mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón a görög rekordbajnok újdonsült vezetőedzője elmondta, konkrét Fradi-játékosból nem készültek, inkább saját magukra koncentrálnak a parázs hangulatú csata előtt. Dejan Sztankovics, a Ferencváros mestere pedig arról értekezett, nagyon bízik játékosaiban, mindenből és mindenkiből felkészültek, míg vezetőedzői szempontból is jó kihívás lesz számára az ütközet. Pireuszból jelentjük.

Hogyha nem értesültünk volna korábban arról, hogy a Ferencváros labdarúgócsapata hét közben európai kupamérkőzést játszik Athénban, akkor a szerda kora reggeli, a görög fővárosba induló charterjáratra felszállva megbizonyosodhattunk erről. Több tucat zöld-fehér szurkolóval fedélzetén – amely bőszen hallatta is hangját – szállt fel a repülőgép, míg a légiutas-kísérők is külön köszöntötték a csütörtöki, Olympiakosz Pireusz elleni találkozóra utazó „népligetieket”.

Sokáig kérdéses volt, hogy nézők előtt rendezhetik-e meg a kulcsfontosságú mérkőzést, de végül a görög kormány engedélyezte a szurkolók részvételét, így a ferencvárosi szimpatizánsok által szervezett különjáratokon túl többen a menetrend szerinti, szerda kora reggeli kijutást választották a mérkőzés helyszínére. Arról, hogy a csütörtöki – minden bizonnyal telt házas, forró hangulatú – mérkőzésen túl milyen turisztikai látványosságokkal szolgál Athén és Pireusz a kiutazó magyaroknak, januári helyszíni riportunkban olvashat bővebben – úgymond kedvcsinálóként.

De térjünk rá a lényeges dolgokra, tehát a harmadik számú európai kupasorozat nyolcaddöntőjébe jutásért zajló párharc felvezetésére! A magyar rekordbajnok Ferencváros szerda délelőtt még saját bázisán, a Népligetben tréningezett egy utolsót, majd repülőgépre ült, és a kora esti órákban landolt a mediterrán ország fővárosában. Ahonnan egyből a mérkőzés helyszínére, a Karaiszkákisz Stadionba – amely létesítmény bizonyos Jorgosz Karaiszkákiszról, a görög függetlenségi háború meghatározó szereplőjéről kapta nevét – érkeztek Dibusz Dénesék, hogy egyrészt körbejárják a helyszínt, szokják a környezetet, másrészt pedig, hogy megtartsák mérkőzés előtti sajtótájékoztatójukat. 

A Dejan Sztankovics vezetőedző, illetve Cristian Ramírez részvételével zajlott szerda esti beszélgetés, esélylatolgatás nagy érdeklődés kíséretében zajlott. Az Olympiakosz Pireusz ugyanezt a kötelezettségét már a délután folyamán letudta, de erről majd később. 

A szerb szakember azzal kezdte, hogy tiszteli az ellenfelet – egyben a görög labdarúgást is –, de tudja, hogy mit kell csapatának játszania ahhoz, hogy számukra kedvező eredmény szülessen. Sztankovics hozzátette, ismeri a görög rekordbajnok keretét, amely ugyan rengeteg változott az elmúlt években, de ennek ellenére nagyon gyors, fizikailag erős, illetve technikás futballistákból áll. 

Jó kihívás lesz nekem a holnapi mérkőzés vezetőedzői szempontból, igazi erőfelmérő, és ugyan az Olympiakoszt is nagyon erős csapatnak tartom, de nagyon bízom a játékosaimban. Felkészültünk az ellenfélből, elemeztük játékát, továbbá még az is fontos szempont, hogy új vezetőedző irányítja őket, akinek éppen ellenünk lesz a debütálása 

– mondta Dejan Sztankovics.

A Ferencváros vezetőedzője mellett Cristian Ramírez állt a sajtó rendelkezésére, aki elmondta, hogy pontosan az ilyen mérkőzések miatt szeretett volna futballista lenni, mert a holnapihoz hasonló hangulatot nem minden hétvégén élhet át. 

Felkészültünk a körülményekre is, tudjuk, hogy telt ház, mintegy 33 ezer szurkoló előtt lépünk pályára, akik két és fél hónapja nem látogathatták a stadiont, biztos vagyok benne, hogy ez hatalmas segítség lesz számukra. Ugyanúgy minket is tovább motivál ez a tény, mivel a tét is sokkal nagyobb, és minden futballista sokkal jobban szeret telt nézősorok előtt játszani, így már nagyon várjuk a mérkőzést.

A magyar rekordbajnok ecuadori hátvédje kiemelte, a csapat összes tagjának még 100 százaléknál is többet kell nyújtania a mérkőzésen, nagyon kemény, fizikális összecsapásra számít. Ennek kapcsán hozzátette, hogy egyébként nem kételkedik semmiben, családként tekintenek egymásra az öltözőben, akik holnap tiszta szívükből fognak a csapatért, a győzelemért küzdeni. 

Mert mikor, ha nem most?

– zárta gondolatait Ramírez. 

Az Olympiakosz Pireusz új edzője nem foglalkozik a magyar rekordbajnokkal

Megtartotta első hivatalos sajtótájékoztatóját José Luis Mendilibar, a görög rekordbajnok újdonsült vezetőedzője, aki rögtön megragadta az alkalmat, és anyanyelvükön köszöntötte a honi média megjelent képviselőit. A spanyol szakember tavaly április óta az ötödik vezetőedző a görög rekordbajnok kispadján – mivel az utóbbi hónapokban megszaporodtak az edzői menesztések a klubnál –, így a kérdések leginkább arra terelődtek, hogyan látja csapatát, milyen célokat fogalmazott meg a szezon hátralévő részére.

Mendilibar elmondta, ugyanúgy mint pályafutása során mindig, ezúttal is kizárólag a győzelem elfogadható számára, így a bajnokságban és a nemzetközi kupaporondon egyaránt a lehető legmesszebb jutna csapatával. Mindent megnyerne az Olympiakosszal. 

Pontosan tudom, hogy az Olympiakosz most milyen nehéz helyzetben van, jelentős a hátrány a bajnokságban, a hazai kupában már nem vagyunk érdekeltek, illetve a Konferencialigában is erős ellenféllel kell szembenéznünk. De én szeretem az ilyen helyzeteket, ugyanez volt a feladatom a Sevillánál, hogy nehéz körülmények között hozzam ki a legjobbat játékosaimból. Bízom most is a csapatban, minőségi játékosok alkotják a keretet, az első edzések pedig jól sikerültek

– fejtette ki Mendilibar, akit a mellette helyet foglaló David Carmo is megerősített abban, hogy  a közös munkát illetően pozitívak voltak az első tapasztalatok. A portugál védő kiemelte, nagyon örül annak, hogy hosszú hónapok után végre visszatérhetnek a szurkolók a stadionba, ezáltal erősebbek lesznek, és visszakapják azt a bizonyos tizenkettedik játékost. 

A baszk vezetőedzőt megkérdezték a Ferencvárosról is mint ellenfélről, de szűkszavúan csak annyit mondott, hogy különösebben még nem foglalkoztak a magyar rekordbajnokkal, ezáltal olyan játékost sem tud kiemelni, akire igazán figyelnie kéne csapatának, inkább saját magukkal törődtek. Bízik benne, hogy a játékosaiban rejlő minőség a pályán megmutatkozik, és előnnyel várhatják a visszavágót. 

Azt viszont hozzátette, biztos abban, hogy az első mérkőzésen nem fog eldőlni a továbbjutás sorsa – kemény, szoros párharcra számít. 

Mint ismert, a mérkőzés magyar idő szerint csütörtök kora este, 18 óra 45 perckor kezdődik, de ezt megelőzően az Index még helyszíni riportban számol be a görög szurkolók várakozásairól, illetve a pireuszi életforma, életvitel legérdekesebb aspektusairól. Tartsanak velünk akkor is! 

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, A LEGJOBB 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT
1. mérkőzés

(Borítókép: MTI)

Rovatok