Index Vakbarát Hírportál

Toni Kroos sokkoló vallomása: A Lipcse gólja szabályos volt, meg kellett volna adni

2024. február 14., szerda 09:34

Napjaink profi sportjában szinte példátlan sportszerűségről tett tanúbizonyságot Toni Kroos, a Real Madrid német világbajnok labdarúgója az RB Leipzig elleni kedd esti Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő után. A játékos elismerte, hogy a második percben született lipcsei gól szabályos volt, a játékvezetőnek nem kellett volna érvénytelenítenie.

Lehet, sőt, biztosan unalmas már, főként a Real Madrid-szimpatizánsok unhatták, de mit csináljunk, ha a 14-szeres BEK/BL-győztes szinte valamennyi mérkőzésén beüzemelik a VAR-szobát, és rendszerint a spanyol rekordbajnok számára kedvező döntés születik.

Így volt ez kedd este az RB Leipzig–Real Madrid Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőben is, amikor a második percben Benjamin Sesko, a lipcseiek játékosa szabályosnak tűnő gólt fejelt, de Irfan Peljto, a bosnyák játékvezető nem adta meg. Szerinte Benjamin Heinricks lesen állt.

Ez igaz, csakhogy a németek szerint nem volt köze az akcióhoz, nem akadályozta Lunyin kapust a cselekvésben.

És azt, hogy a németek szerint, azt szó szerint kell érteni, ugyanis Toni Kroos, a Real Madrid német világbajnok középpályása a következőt nyilatkozta a Leipziger Volkszeitungnak:

„Das war ein Tor, hätte man geben müssen. Da finde ich keine Argumente. Es hätte in beide Richtungen gehen können, sind wir ehrlich.“ Magyarul:

„Ez bizony gól volt, amit meg kellett volna adni. Nem találok érveket. A mérkőzés pedig bármelyik irányban alakulhatott volna, legyünk őszinték.“

Amikor már a Real Madrid játékosa is ezt mondja, talán felesleges is tovább ragozni...

A Bild főcíme egyébként a következő: „Schiri klaut RB ein Tor”, azaz

A bíró ellopott egy gólt az RB-től. 

A Kicker sem fogta vissza magát: „Leipzig hadert mit Fehlentscheidung”, vagyis

Hibás döntés sújtotta a Leipziget.

A két vezetőedző a lefújás utáni sajtótájékoztatón természetesen merőben ellentétes álláspontot képviselt. Carlo Ancelotti, a Real Madrid olasz szakvezetője szerint kapusát „egyértelműen meglökték, így zavarták” az esetnél, tehát helyes döntés született. Ezzel szemben a lipcseiek trénere, Marco Rose azt fejtegette: „Nem les vagy szabálytalanság volt, hanem gól.”

Nem tudjuk, miért nem volt érvényes az akció. Mindenki látta, hogy nem a helyes döntést hozta meg. Talán kicsit ideges volt a játékvezető, mert ez volt az első meccse ilyen szinten... Ha újra megnézné az esetet, azt mondaná, hogy hibázott.

Azon már senki sem csodálkozik, hogy a barcelonai sajtó ismét nekimegy a Madridnak. A Mundo Deportivo főcíme:

Micsoda botrány! Érthetetlen módon érvénytelenítették a Leipzig vezető gólját.

A lap idézi Mateu Lahozt, a neves, de már visszavonult spanyol játékvezetőt, aki a Movistar televíziónak nyilatkozott:

Ennek nem lenne szabad megtörténnie. A pályán tévedhetsz, de a VAR-t azért találták ki, hogy ezeket a tévedéseket helyrehozza. Ez őrület. Szerencsére a spanyol csapat javára. Őrület, hogy megsemmisítették ezt a gólt. Ez nem futball!

A barcelonai Sport főcíme:

A VAR Európában is segíti a Madridot!

De mindez már senkit sem érdekel, a mérkőzést Brahim Díaz góljával 1–0-ra megnyerte a Madrid.

A lipcseiek magyar válogatott játékosai, Gulácsi Péter és Willi Orbán végigjátszották a mérkőzést. A kapus az Amazon Prime-nak a lefújás után azt nyilatkozta: a második félidőben nyílt volt a találkozó, amelyet egy „szerencsés ütés” döntött el.

Jól játszottunk, és biztosan nem voltunk rosszabbak ellenfelünknél.

(Borítókép: A lipcsei játékosok tiltakoznak Irfan Peljto játékvezetőnél. Fotó: Stuart Franklin / Getty Images)

Rovatok