Index Vakbarát Hírportál

Rendkívül nehéz helyzetben találhatja magát Görögországban az FTC

2024. február 15., csütörtök 06:52

Akár az egész tavaszt meghatározhatja a Ferencváros szempontjából a csütörtök esti, Pireuszban rendezett Európa-konferencialiga-mérkőzés. A zöld-fehér labdarúgócsapat sorozatban másodszor élte meg az európai kupatavaszt a nemzetközi porondon, az előző év Bayer Leverkusen elleni tapasztalataival felvértezve pedig ezúttal jóval jobb eséllyel száll harcba a továbbjutásért. Az Olympiakosz Pireusz otthonában azonban több szempontból is feltüzelt hangulat vár majd Varga Barnabásékra – ami gondot okozhat.

A görög labdarúgáshoz tartozó fanatizmusról sok jót és rosszat lehet hallani. Az elmúlt hónapokban inkább utóbbi hírek voltak túlsúlyban: nyáron az AEK Athén–Dinamo Zagreb Bajnokok Ligája-selejtező előtt késeltek halálra egy szurkolót Athénban; októberben a Panathinaikosz játékosa sérült meg az Olympiakosz elleni rangadón, mert egy petárdával eltalálták a fején; decemberben pedig – ugyan ez nem közvetlenül futballmeccsen történt – ugyancsak a két, Athén vonzáskörzetébe tartozó klub röplabdaderbijén sebesítettek meg halálosan egy rendőrt.

Utóbbi már abban a periódusban történt, amikor Görögországban labdarúgó-mérkőzésekre nem lehetett szurkolóként bejutni, a novemberben történtek után ugyanis zárt kapus rendezést rendelt el a helyi szövetség. A drukkerek kényszerű száműzetése a lelátókról pedig épp most ér véget: a Ferencváros elleni Ekl-meccsen ismét ott lehetnek az Olympiakosz fanatikusai a lelátón, és ha már így alakult, jó előre el is kapkodták az összes belépőt.

A várható pokoli hangulatról, valamint az újonnan kinevezett vezetőedzőtől, a kupaspecialistaként emlegetett José Luis Mendilibartól várható taktikai húzásokról is beszélgetünk a Sportcast legújabb epizódjában, melyben az Index görögországi tudósítója, Klicasz Szpirosz, valamint a csakfoci.hu sportújságírója, Budai László elemezte az FTC esélyeit, fókuszban Varga Barnabás és Daniel Podence meccsen várható szerepével.

A találkozó magyar idő szerint 18 óra 45 perckor kezdődik. A mérkőzést élő szöveges közvetítésben követjük végig az Index.hu-n, majd a lefújását követően helyszíni riporttal jelentkezünk.

A párharc visszavágója jövő hét csütörtökön, 21 órai kezdettel a Groupama Arénában lesz.

Az Index Sportcast elérhető az Apple Podcasten és Spotifyon is, a korábbi adásokat ide kattintva hallgathatja vissza.

(Borítókép: Budai László 2023. november 8-án. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok