Index Vakbarát Hírportál

A dél-koreai elnök megalázó útilaput kötött a német szakember talpa alá

2024. február 16., péntek 12:34

Jürgen Klinsmannt menesztették a Koreai Köztársaság labdarúgó-válogatottjának szövetségi kapitányi posztjáról.

A dél-koreai szövetség (KFA) elnöke, Csung Mong Kju pénteken sajtótájékoztatón jelentette be a döntést, amelyet azért hoztak meg, mert a válogatott tíz nappal ezelőtt kaput eltaláló lövés nélkül 2–0-ra kikapott Jordániától az Ázsia-kupa elődöntőjében, így idén is lemaradt az aranyéremről, ahogyan 1960 óta mindig.

Ami a munkavégzési szokásait és a játékosok menedzselését illeti, Klinsmann nem váltotta be a válogatott szövetségi kapitányával szemben támasztott reményeinket, és nem mutatott megfelelő vezetői képességet sem. Nem valószínű, hogy fejlődni fog a képességeit és a munkamorálját tekintve

– szögezte le az elnök.

A dél-koreai csapat március 21-én játssza következő mérkőzését, amikor Thaiföldet fogadja világbajnoki selejtezőn. Csung elmondta, hogy a KFA azonnal megkezdi Klinsmann utódjának keresését, de egyelőre nincs jelöltjük a posztra.

Az ázsiai ország nemzeti csapatának nyolc győzelem, hat döntetlen és három vereség volt a mutatója a tavaly február végén kinevezett – játékosként 1990-ben világbajnok – német Klinsmann irányításával. Az edző szerződése a 2026-os világbajnokságig szólt.

Klinsmann játékosként megfordult a német, az olasz és az angol bajnokságban is. Vezetőedző pozíciót töltött be a Bayern Münchennél és a Herthánál, míg a dél-koreai válogatott előtt a német és az amerikai nemzeti csapat szövetségi kapitányaként tevékenykedett. Utóbbitól, valamint a német klubcsapatoktól idő előtt távozott, több érintett kritizálta tevékenységét, szakmai hiányosságait. A berlini kispadon tíz hetet töltött.

(MTI/Index)

Rovatok