Index Vakbarát Hírportál

Ancelotti is a jövő sztárját látta benne, itt tart most az őstehetségnek kikiáltott futballista

2024. február 18., vasárnap 09:06

A Chelsea korábbi tinisztárja, Gaël Kakuta hatalmas reményekkel igazolt 2007-ben Londonba, hogy aztán óriási fordulatot vegyen a labdarúgó-karrierje – negatív értelemben. Egykor igen fényes jövőt jósoltak neki, csapattársai, edzői szuperlatívuszokban beszéltek róla, de végül közel sem tudta befutni azt a pályaívet, amire a képességei predesztinálták őt, helyette igazi vándormadár lett belőle. Január végén felcsillant a remény, hogy újra megmutassa magát az egyik európai topbajnokságban, de végül elúszott ez a lehetőség.

A spanyol élvonalban (La Liga) szereplő Granada, amelynél csak a nyeretlen Almería szerzett kevesebb pontot ebben a szezonban (13, illetve 7 pont), a hírek szerint élénken érdeklődött Kakuta iránt, aki tagja volt az Elefántcsontparton zajló Afrikai Nemzetek Kupáján elődöntőig menetelő Kongói DK-nak. A csoportkörben a válogatott egyik alapemberének számított, állítólagos sérülése miatt azonban az egyenes kiesés szakaszában nem játszott annyit, mint szeretett volna.

Az 1991-es születésű Kakuta jelenleg a francia másodosztályú Amiens játékosa, a Granada lett volna pályafutása 13. klubja.

A két csapat viszont nem tudott megegyezni egymással a téli átigazolási időszak vége előtt, így lőttek az újabb spanyolországi légióskodásról szőtt álmoknak.

Rémisztő sérülés követte az álomszerű bemutatkozást

A francia futballista neve sokaknak ismerős lehet, akár a FIFA 10 videójátékból is, amiben rövid idő alatt bárhol sztárrá nőtte ki magát, a profiljához rendelt magas értékek miatt. Az akkori játékfejlesztőkhöz is eljutottak azok a hírek, hogy belőle lehet a következő nagy sztár, akiért sorba állnak majd a topcsapatok.

Kakuta 7 évesen kezdett el futballozni a Lens amatőr csapatában, a köztudatba pedig 2004 környékén robbant be. Végül a Chelsea csapott le rá 2007-ben, miután az angol sztárklub játékosmegfigyelője, Guy Hillion „generációjának legtehetségesebb játékosaként” jellemezte a francia tinit. A transzferből később hatalmas botrány keveredett, erről bővebben később.

A fiatalember remekül mutatkozott be a Chelsea tartalékcsapatában, ahol együtt futballozhatott a sérülésből visszatérő Michael Ballackkal. A világbajnoki és Európa-bajnoki ezüstérmes egykori német válogatott labdarúgó a következőket mondta az újságíróknak, miután testközelből látta, mire képes Kakuta: „Figyeljetek oda erre a francia srácra, egy igazi csillag!”

A szélvészgyors szélső első szezonjában 24 tétmeccsen 12 gólt rúgott az ifik között, a szurkolók már akkor követelték, hogy vigyék fel őt az első csapathoz. Ez akkor még elmaradt, de többször is együtt edzhetett Didier Drogbáékkal.

Az első csapás 2009 februárjában érte őt, amikor egy felkészülési meccsen kettős bokatörést szenvedett, emiatt hat hónapot kellett kihagynia.

Néhány hónappal később, 2009 szeptemberében aztán jött az újabb nagyon rossz hír számára, a Chelsea súlyos büntetést kapott a szerződtetése miatt.

Nem kellett mélyen a zsebébe nyúlnia

Mint kiderült, a klub szabálytalanul szerezte meg a franciák nagy reménységét a Lenstől: a tehetség a londoniak kedvéért, illetve nyomására kérte szerződése felbontását, csak azért, hogy utána hozzájuk írhasson alá – természetesen ingyen.

A szabálysértést a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) problémamegoldó bizottsága (Dispute Resolution Chamber) tárta fel, amely a kihágás miatt a következő két átigazolási időszakból kizárta a Chelsea-t. Ezen felül Kakutát négy hónapra eltiltották a játéktól, plusz a Chelsea-vel megosztva 780 ezer eurós pénzbüntetést kapott, amit a Lensnek kellett volna átutalniuk.

Az angol csapat azonban azonnal jelezte, hogy fellebbez, és az ügyben a lausanne-i székhelyű Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult, amely a Chelsea javára döntött, miután megállapítást nyert, hogy Kakutának nem volt érvényes szerződése a Lensszel, így nem szeghette meg azt. Az átigazolásokra vonatkozó tilalmat így előbb felfüggesztették, majd 2010 februárjában feloldották.

Ancelotti nagyon hitt benne

Miután a botrány lecsengett, teljesült Kakuta egyik álma: 2009 decemberében bemutatkozhatott a Bajnokok Ligájában a ciprusi APOEL ellen. Abban a pillanatban ő lett a Chelsea legfiatalabb játékosa, aki valaha is képviselte a klubot a legrangosabb európai kupasorozatban. A kezdőben kapott helyett, a 73. percben Fabio Borini állt be a helyére. A mérkőzés 2–2-es döntetlennel ért véget. A Chelsea akkori menedzsere, Carlo Ancelotti nem volt elégedett a csapat teljesítményével, de a francia ifjúsági válogatottról ódákat zengett:

Lassan és dekoncentráltan futballoztunk, rosszul teljesített a csapat. Az este egyetlen pozitívuma Gaël Kakuta játéka volt, remekül mozgott, megmutatta, hogy mennyire tehetséges. Mindennap keményen edz, ő jelenti a Chelsea jövőjét

– állította az olasz mester, aki edzői pályafutása alatt számtalan klasszissal dolgozott a csapatainál.

Kakuta tehát felküzdötte magát az első csapathoz, de stabil kezdőhelyet nem tudott kiharcolni magának a sztárok között. Mindezek ellenére 2010 decemberében új, négy és fél évre szóló szerződést írt alá a Chelsea-vel, ezzel a lépéssel 2015-ig kötelezte el magát a klubhoz.

A folytatás azonban nagyon nem úgy történt, ahogy azt sokan elképzelték. A fiatal francia 2009 és 2015 között mindössze 16 alkalommal lépett pályára a Chelsea első csapatában, miközben hatszor is kölcsönadták őt, ebben a periódusban a következő együtteseknél fordult meg:

A Chelsea végül lemondott róla, Kakuta ezért 2015 nyarán négyéves szerződést kötött a Sevillával. Az andalúziaiak állítólag kártérítést fizettek a Chelsea-nek, mivel a szerződés aláírásakor a futballlsta még nem töltötte be a 24. életévét.

A legmagasabb polc már elérhetetlennek tűnik

Ott sem tudott azonban gyökeret verni, 2016 februárjában Kínába igazolt. Majd ismét kölcsönbe került, kétszer is (a Deportivo La Coruna után az Amiens adott neki bizonyítási lehetőséget), majd visszatért a Rayo Vallecanóhoz, ahol nagyon nem ment neki a játék, 12 meccsen csak egy gólt szerzett.

Ezután visszament az Amienshez, majd napra pontosan egy évre rá a nevelőegyesületétől, a Lenstől kapott szerződést. Ott viszonylag jól ment neki a játék, két év után viszont megint váltott, 2022 októberében ismételten az Amiens kötelékében találta magát, ahol a 96-os mezszámot választotta.

A sokszoros francia utánpótlás-válogatott Kakuta 2017-ben döntött a Kongói DK mellett, miután világossá vált számára, hogy a felnőtt francia válogatottban soha nem mutatkozhat be.

Kakuta néhány éve azt nyilatkozta, nem tett még le arról, hogy egy nap újra a legmagasabb szinten rúgja a gólokat. Azóta ez már változhatott, hiszen már 32 éves, nagy potenciált pedig már aligha látnak benne a klubok.

„Mindig mosolygok a pályán, szükséged van arra, hogy szeretve érezd magad. Amikor Kínába mentem, mindenki legyintett, és azt mondták, hogy vége a pályafutásomnak. De én akkor sem adtam fel, az a célom, hogy aláírják valamelyik híres európai klubhoz.”

Rovatok