Index Vakbarát Hírportál

A jegyértékesítés minimális, kiábrándító adatok érkeztek a magyar labdarúgásról

2024. február 20., kedd 17:11

Az Európai Labdarúgó Szövetség közzétette a 2023-as naptári év átfogó pénzügyi jelentését, amelyben az 55 európai tagállam élvonalát, illetve annak klubjait vizsgálta. Az adatokból kiderült, hogy a magyar első osztályú labdarúgó-bajnokság – tehát az OTP Bank Liga – bevételi szempontól a 18. helyen áll, viszont összes forgalmának mindössze 2 százalékát tette ki a jegyértékesítés – ami az egyik legrosszabb arány.

Az UEFA pénzügyi mérlegéből kiderült, hogy a 2023-as év rekordbevételt hozott az európai labdarúgásban, míg az sem meglepő, hogy a rangsort a Bajnokok Ligájában rekorder Real Madrid vezeti a maga 841 millió eurós bevételével. A dobogó második fokán a három sorozatban is címvédő Manchester City áll, míg a harmadik helyen a Barcelona végzett. De ennél akadnak sokkal érdekesebb adatok is számunkra. 

Az európai szövetség jelentéséből kiolvasható, hogy a hazai labdarúgó-élvonal 12 csapatos mezőnye a trendekkel ellentétben gyengébben teljesített pénzügyi szempontból – 8 százalékkal csökkentek bevételei 2021-hez képest –, így az összbevétel a naptári évben 158 millió euró volt.

Az 55 vizsgált európai bajnokság rangsorában ez a 18. helyre volt elegendő. 

Fontos hozzátenni, hogy ez az összeg minden bevételi forrást magába foglal, így a televíziós jogok, a kereskedelmi bevételek, valamint a nemzetközi kupaszereplés után kapott jutalmak is beletartoznak – utóbbi esetében leginkább a Ferencváros volt, amely bevételt hozott. Érdekesség, hogy az előbb már említett 158 millió euró 47 százalékát az UEFA „egyéb bevételi forrásként” jelöli, míg a jegyértékesítések a teljes összeg minimális részét képezik – mindössze 2 százalékot. 

A honi labdarúgó-élvonal klubjainak bevétele jegyeladásból összesen 2,9 millió euró volt 2023-ban. Ebben a mutatóban az 55 szövetség közül a 31. helyen rangsorolják a magyar élvonalat. Van viszont olyan mutató, amelyben hazánk a legerősebb labdarúgó-bajnokságok közé tartozik – nem meglepő módon a stadionépítések területén. 

Az elmúlt 10 évben összesen 14 stadionprojekt valósult meg NB I-es csapatoknál, ami annyit jelent, hogy több csapat kapott az elmúlt években új otthont, mint a mezőny összlétszáma. Értelemszerűen ez azzal magyarázható, hogy nem ugyanaz a 12 együttes játszott minden évben a legjobbak között. A 14 stadionprojekt – Lengyelországgal holtversenyben – az 5. helyre elegendő, az éllovas Törökország területén 37 új stadion épült a vizsgált időszakban, míg a második Anglia (23), a harmadik pedig Németország (19) lett. 

Azzal sem büszkélkedhetnek a magyar csapatok, hogy átigazolások tekintetében 6,2 millió eurós veszteséggel zárták a tavalyi évet. A honi élvonalban szereplő kluboknál csak hét ország teljesített rosszabbul az 55 közül 2023-ban. 

Rovatok