Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, Szoboszlai Dominik bevethető lesz-e az Anfielden

2024. február 20., kedd 14:40 | aznap frissítve

Szoboszlai Dominik a Luton Town elleni szerda esti mérkőzésen sem állhat az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő Liverpool FC rendelkezésére – árulta el a vörösök menedzsere, Jürgen Klopp. A szakvezető megjegyezte, bár ő és a csapatkapitány-helyettes, Trent Alexander-Arnold is közeledik a visszatéréshez, egyelőre még nem tudnak az együttes egészséges tagjaival együtt tréningezni. A magyar válogatott csapatkapitánya január vége óta bajlódik kiújult combproblémájával.

Megtartotta szokásos meccs előtti sajtótájékoztatóját Jürgen Klopp, a Liverpool szakvezetője: a bajnoki listavezetőre hétközi mérkőzés, a szerda esti Luton Town elleni Premier League-találkozó vár, majd vasárnap a Chelsea elleni Ligakupa-döntőben lép pályára. Magyar szempontból a hét – és a sajtótájékoztató – legfőbb kérdése pedig az (volt), hogy legalább utóbbin, a Wembley-ben kerettag lehet-e a lassan egy hónapja maródi Szoboszlai Dominik. Erre csak részben kaptunk választ... 

Dom (és Trent) közelednek a visszatéréshez, de jelenleg még nem készülnek együtt a csapattal, ami azt jelenti, nem is lesznek elérhetőek 

– mondta Klopp a legutóbb január 31-én bevetett futballista helyzetéről a Luton-meccs előtt, a döntőre azonban külön nem tért még ki.

Napról napra monitorozzuk a játékosok helyzetét, az izomsérüléseknél ez nem tud máshogy működni. Ez a helyzet Curtisszel is, neki a szalagja sérült. Diogónak a térde. Alisson izomsérülése ugyancsak nem jött rendbe. Így állunk most. Tudjuk, hogy egy nagyon jó ellenfél vár ránk, de így kell megoldanunk ezt a rendkívül fontos kihívást. Óriási szükségünk lesz az Anfield támogatására

– tette hozzá a német menedzser, akinek a megannyi sérült miatt a legkevésbé sincs könnyű dolga csapata összeállításakor. 

Korábban arról érkeztek pletykák, hogy Szoboszlainak akkor van egyedül esélye kezdőként pályára lépni pályafutása első liverpooli kupadöntőjében, ha a Luton Town elleni meccsen már legalább a keretbe bekerül, és 15-30 percben tesztelni is tudják a lábát éles körülmények között. Jelen állás szerint a valószínűbb forgatókönyv, hogy egy az egyben lemarad a Ligakupa-döntőről. 

Idehaza elsők között számoltunk be róla, hogy az Arsenal elleni (1–3 liverpooli szempontból) február 4-ei mérkőzést megelőző hírekben szereplő „néhány napos kihagyásnál” hosszabb pauza várhat másodjára is Szoboszlaira: rossz esetben februárban már nem látjuk a pályán. A játékos januárban közel négy hétig volt harcképtelen combhajlító-problémák miatt, két meccsig tartó visszatérése után pedig ismét combfájdalmakra panaszkodott.

Annak érdekében, hogy a válogatott középpályás felépülése a lehető legrövidebb legyen, még idehaza is járt: Telkiben, a nemzeti csapat központjában az osztrák specialista, Franz Leberbauer vizsgálta meg. Ám pontosabb prognózist ő sem tudott adni. Később Klopp arról beszélt, a különböző vizsgálati eredmények alapján csak annyi volt egyértelmű, hogy nem kerülhet egy darabig vissza a keretbe. Pontos céldátumot azonban a nagy nyilvánosság előtt nem határozott meg. Úgy fogalmazott: a magyar középpályás versenyt fut az idővel, hogy a Chelsea elleni döntőben pályára léphessen. 

Nem mintha az idény addigi részében abszolúte alapembernek számító Szoboszlai sérülése ne lett volna elég, az elmúlt hetekben sorra dőltek ki Klopp kulcsfigurái. Trent Alexander-Arnold térd, Alisson Becker combhajlító-sérülés miatt esett ki a Brentford elleni, múlt hétvégi összecsapás előtt. Ott aztán súlyosnak tűnő szalagsérülést szenvedett Diogo Jota, többhetes kihagyással fenyegető rúgást kapott a bokájára Curtis Jones, és kisebb izomprobléma miatt az egyik gólt jegyző Darwin Núnezt is le kellett hozni a félidőben. 

Diogo visszatérése hónapokba telhet – jegyezte meg a mester kedden. – Jó lenne úgy itt ülni, hogy azt mondhatom, nincs semmi gondunk, de sajnos akad néhány... Minden sérülésnél megvannak a kiemelten fontos napok, az ötödik, a tizedik, amikor érdemes felülvizsgálni az adott helyzetet, mert egyetlen játékos sem reagál ugyanúgy a kezelésre, és éli meg ugyanúgy a fájdalmat. Hiába szeretnék, nem tudok egyikük rehabilitációjáról sem pontos időbeosztást adni.

Szintén huzamosabb ideje hiányzik a védelemből Joel Matip, a középpályáról – egy ötperces Arsenal elleni „kameót” leszámítva – Thiago Alcantara és Stefan Bajcetic, valamint az ősszel a Ligakupában és az Európa-ligában már rendre csapatba állított szélsőtámadó, Ben Doak is. 

A március 18-án kezdődő kéthetes válogatott szünetig minden héten szerda–szombat ritmusban rendezik a Liverpool meccseit, az együttes így egy hónap alatt kilenc találkozón lép pályára. A mérkőzések között a Ligakupa-döntő mellett az FA-kupa és az Európa-liga nyolcaddöntőjével, valamint a március 10-ei, Manchester City elleni bajnoki aranycsatával. 

A bajnoki tabella 18., azaz már épp kiesést jelentő helyére csúszott Luton Town elleni mérkőzés szerda este – magyar idő szerint – 20 óra 30 perckor veszi kezdetét. A Liverpool egy győzelemmel – ideiglenesen – akár ötpontos előnyre is szert tehet a tabellán, amennyiben a jelenleg harmadik helyezett Manchester City kedd este nem győzi le a Brentfordot, és ugorja így át a második helyezett, 55 pontot számláló Arsenalt. 

A Premier League 26. fordulójának programjáról és érdekességeiről itt olvashat bővebben. 

(Borítókép: Andrew Powell / Liverpool FC via Getty Images)

Rovatok