Index Vakbarát Hírportál

Haaland káprázatos mesterötössel válaszolt a kétkedőknek

2024. február 28., szerda 06:44

Erling Braut Haaland még csak nem egészen 21 hónapja a Manchester City labdarúgója, de kedd este immár másodszor szerzett egy meccsen öt gólt a Bajnokok Ligája-címvédő csapatában. A 23 éves norvég fenomén a Luton Town ellen 6–2-re megnyert FA-kupa-nyolcaddöntőben ért el klasszikus mesterötöst, ezzel rácáfolt a vészmadarakra, akik már arról károgtak, hogy visszatérése után nem az igazi a gólvágó.

Semmi sem utalt arra, hogy kedd este kiszakad Erling Braut Haaland gólzsákja. A Manchester City csatára december és január jó részét kihagyta makacs sérülése miatt, és visszatérése óta hét mérkőzésen mindössze három gólra volt képes, ami tőle gyenge produkciónak számít.

A Luton Town elleni FA-kupa-nyolcaddöntőben azonban kijött a lépés a 194 centis óriásnak. Még nem telt el három perc a Kenilworth Roadon, Kevin De Bruyne elment a bal szélen, visszagurított, és Haaland ballal a jobb sarokba bombázott. A másodikra a 18. percig kellett várni, ekkor is De Bruyne ugratta ki a leshatáron helyezkedő Haalandot, aki Tim Krul kapus lábai között talált a hálóba. 

A 40. percben gyönyörű alábökős gól következett szintén ballal, szintén De Bruyne átadásából. Még szünet előtt szépített a Luton, sőt, az 52. percben 3–2-re felzárkózott, de aztán Haaland gyorsan lehűtötte a hazai kedélyeket. Az 55. percben ismét De Bruyne hozta kihagyhatatlan helyzetbe a norvégot, aki ballal az üres kapuba passzolt (4–2), majd az 58. percben megtört a sorminta: ezúttal nem De Bruyne, hanem Bernardo Silva labdáját vágta balról, ballal a kapuba a skandináv center.

Nem egészen 58 perc leforgása alatt klasszikus mesterötös, az első négy gólt De Bruyne passzából! A 6–2-es végeredményt Mateo Kovacic állította be. 

Íme Haaland góljai:

Haaland 83 mérkőzésen 79 gólnál tart a City mezében. 98 éve ő az első City-játékos, aki egy meccsen ötöt rúgott az FA-kupában, legutóbb 1926 februárjában Frank Roberts volt képes öt gólra a Crystal Palace ellen 11:4-re megnyert mérkőzésen. 

Haalandnak ez a második ötgólos meccse, amióta a City játékosa. Először 2023. március 14-én az RB Leipzig elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen rúgott ötöt, miközben 7–0-ra győzött az angol bajnok. (Nekünk, magyaroknak vigasz, hogy nem Gulácsi Péter, hanem Janis Blaswich védte a Lipcse kapuját.)

Ebben a szezonban, mivel hosszú ideig sérült volt, 29 meccsen még csak 27 gólnál tart, aligha ismétli meg előző idénybeli produkcióját, amikor 53 mérkőzésen 52-szer talált az ellenfél hálójába.  

Haaland a legjobbkor találta meg góllövő cipőjét. Vasárnap 16.30-kor jön a Manchester United elleni hazai bajnoki derbi, jövő szerdán a Bajnokok Ligájában a Köbenhavnt fogadja Pep Guardiola csapata, március 10-én az Anfielden akár el is dőlhet a bajnoki cím sorsa a Liverpool elleni csúcsrangadón. 

De még nincs vége a nagy sorozatnak, március 17-én Brightonba utaznak a kékek, március 31-én pedig következik az Arsenal elleni rangadó, az Etihad Stadionban. 

De vissza a Luton elleni mérkőzéshez. Kevin De Bruyne négy gólpassza is kuriózum. A belga a norvéggal páratlan párost alkot.

Kerkez Milos együttese, a Bournemouth hosszabbítás után maradt alul a Leicester Cityvel szemben, a válogatottal szóba hozott Sammie Szmodics pedig góljával ráadásra mentett a Newcastle United ellen, de a Blackburn tizenegyesekkel alul maradt végül.

Rovatok