Index Vakbarát Hírportál

Hiába a 40 ezer pont, a nyolcadik sorozatzakó beleköpött a levesbe

2024. március 3., vasárnap 08:30

Keserédes jubileumot ült vasárnap hajnalban LeBron James, az NBA-rekordok tömkelegét tartó kosarassztár. A Los Angeles Lakers negyvenedik évét taposó csillaga a Denver Nuggets elleni meccsen megszerezte profi pályafutása negyvenezredik pontját, viszont a jól hajrázó bajnok sorozatban nyolcadszor is legyőzte a kaliforniai gárdát, ezúttal 124–114-re. Ráadásul idegenben.

Szombat este (magyar idő szerint vasárnap hajnalban) a Los Angeles Lakers a bajnok Denver Nuggets csapatát fogadta a Crypto.com Arenában. Csak egy szimpla alapszakaszbeli mérkőzés, csakhogy LeBron James, az NBA történetének legtöbb pontot szerző játékosa úgy kezdte a meccset, hogy a 21. idényében a 39991. pontjánál tartott.

Azaz csupán kilenc pont kellett a 40 ezres álomhatár eléréséhez. 

Mivel James karrierátlaga 27,1 pont, senki sem kételkedett abban, hogy ezen az estén megszületik a történelmi kosár.

Meg is született. A második negyed 81. másodpercében. James kosárra tört Michael Porter Jr. kíséretében, egy lepörgéssel lerázta magáról védőjét, majd ballal a gyűrűbe simogatta a labdát. Ezzel 37–32-re vezetett a Lakers.

A következő játékszünetnél megünnepelték a történelmi kosarat, majd folytatódott a meccs. 

Sokáig úgy nézett ki, hogy győzelemmel ünnepli meg a Lakers vezére a történelmi határátlépését. Volt már, hogy 11 ponttal is vezetett, az utolsó percekben azonban a Nikola Jokics vezérelte vendégek rákapcsoltak, és 124–114-re győztek. 

Azért nézzük meg James első NBA-kosarát, ami 21 évvel ezelőtt született, 2003. október 7-én, a Cleveland Cavaliers színeiben, a Detroit Pistons ellen. Hogy milyen régen volt, az a felvételről is látható, eléggé szemcsés a kép:

Jokics, a szerb center, az MVP-cím holtbiztos várományosa ismét parádézott, 35 pontot, 10 lepattanót, 7 gólpasszt és egy blokkot termelt, 16/25 volt a mezőnymutatója. Jokics egyébként humoránál volt, a feldobásnál megsúgta Jamesnek, hogy 8 ponton fogják tartani, nehogy elérje a negyvenezret. A két zseniális kosaras jót nevetett...

Ami Jamest illeti, ő 26 ponttal, 4 lepattanóval, 9 gólpasszal és 3 labdalopással fejezte be a meccset. Jokicsnak egyébként akadtak segítői ezen az estén, Porter például hibátlanul dobott, mind a 10 mezőnykísérlete jó volt, 25 pontot szerzett, Jamal Murray 24-et, Aaron Gordon pedig 18-at. 

Figyelem: a Nuggets sorozatban nyolcadszor győzte le a Lakerst!

(Borítókép: Nikola Jokic megöleli LeBron Jamest a 2024. március 2-i meccs után, a Crypto.Com Arénában, Los Angelesben. Fotó: Adam Pantozzi / NBAE / Getty Images)

Rovatok