Index Vakbarát Hírportál

Az angol futball tradicionális szereplője Magyarországon bizonyítana

2024. március 5., kedd 13:44

Magyarul is megjelent a világ egyik legpatinásabb futballmagazinja, a World Soccer. Az 1960-ban alapított havi kiadvány felét az angol anyalap, a másik felét a magyarországi szerkesztőség leginkább a honi labdarúgással foglalkozó cikkei alkotják. A 100 oldalas újság első lapszámával mától több mint 1500 eladónál lehet találkozni.

A szerkesztők közleményükben kiemelték: a hiánypótló magazinban interjúk, riportok, toplisták, összeállítások sora található – fókuszban a magyar válogatott tagjaival.

Az újság minden egyes számában kiemelt figyelmet fordít a nemzeti csapat tagjaira és edzői stábjára, így aztán mindjárt az első kiadásban terjedelmes interjú olvasható a Freiburgban egyre nagyszerűbben futballozó Sallai Rolanddal, aki egyebek mellett elárulja, a Bundesligával még korántsem érte el álmait. Schäfer András „Az én történetem” rovatban élete legérdekesebb epizódjait osztja meg, Gera Zoltán a vele készült interjúban szintén lelke mélyére ás: elmondja, mi mentette meg egykor a teljes elzülléstől, és hogyan sikerült letérnie az útról, ami jó eséllyel a börtönbe vagy a sírba vezetett volna.

A magazint a Kocsis Kiadó jegyzi, amelynek képviseletében Kocsis András a keddi sajtóeseményen elmondta: évente mintegy negyven könyvet adnak ki, a World Soccer pedig a negyedik havilapjuk lesz. Tapasztalata alapján a mai világban a heti- és a napilapok már egyre nehezebben találnak olvasótábort, ellentétben a minőségi havilappal, amelyben ők is hisznek, miként a költséghatékony előállításban is: esetükben a háromfős szerkesztőségi létszám külsős szerzőkkel egészül ki. A World Soccerrel 12 ezres példányszámmal és 30 százalékos remittendával számolnak, az „utcán” 1890 forintért kapható laphoz az előfizetők nagy kedvezménnyel jutnak hozzá.

A kiadó ezt az árat egy pohár Guinness mellé állította párhuzamba, a főszerkesztő Galambos Dániel cukrászdától függően egy-három darab süteményhez. Galambos a Nemzeti Sportnál és a Képes Sportnál gyűjtött tapasztalatait és kapcsolatait igyekszik kamatoztatni új feladatkörében, és a sajtótájékoztatón azzal a felütéssel kezdte beszédét, miszerint

„honnan veszi a bátorságot a mai, online világban valaki magának arra, hogy nyomtatott terméket gyártson”.

„Amikor a labdarúgás kerül szóba, akkor a világ legnépszerűbb sportágáról beszélünk, és miután az utóbbi években elsősorban a válogatott sikerességének és egyre növekvő népszerűségének köszönhetően sikerült lépni, nem feledve külföldön is egyre markánsabb teljesítményre képes légiósainkat, köztük természetesen mindenekelőtt Szoboszlai Dominiket, illetve a legnagyobb honi szurkolótáborral rendelkező Ferencváros rendszeres nemzetközi kupaszerepléseit, úgy gondoltuk, hogy megérett a pillanat arra, hogy belevágjunk egy ilyen kihívásba, legalább megpróbáljuk megtalálni egy ilyen lap helyét a piacon. Aztán az élet majd úgyis eldönti, hogy jól mértük fel a körülményeket, a lehetőségeket, a piaci rést és ahhoz kapcsolódóan az igényeket, vagy sem.”

Galambos kiemelte: nem a nulláról indultak, hiszen a licenccel patinás névhez és írott anyaghoz, fotóhoz jutottak, amit a megállapodás értelmében legalább fele arányban kell felhasználniuk. A másik félről viszont saját hatáskörükben dönthetnek.

„A lapban kizárólag minőségi újságírók írnak cikkeket, ami nem azt jelenti, hogy aki nem ide ír, az nem képvisel minőséget. Fontos volt számunkra továbbá az is, hogy az írásainkkal hatni tudjunk olvasóink reakcióira, és az információk, adatok mellett közben szórakoztassa vagy akár elgondolkoztassa őket.”

Ma Magyarországon például aligha készülhet futballszaklap úgy, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány ne szerepeljen benne, a World Soccerben a hozzá legközelebb állók, azaz a családja, valamint egykori játékostársa és korábbi játékosa (Davide Lanzafame) beszél róla.

Az ugyanezen státuszt betöltő Szoboszlai Dominik liverpooli játékát szakértő segítségével elemzi a World Soccer, s a lap toplistájából, amely a 21. század 21 legjobb magyar futballistáját lajstromozza, az is kiderül, hányadik helyet foglalja el a magyar válogatott csapatkapitánya. Vagy épp Gera Zoltán, illetve Sallai Roland…

Az egyéb magyar témák mellett, például hogy miként vált a Fradi rémálomszerű nemzetközi szereplése sikertörténetté, számos nemzetközi futballsztorit kapnak az olvasók. Az egzotikusnak nevezhető távoli ligák – az észak-amerikai, a japán és a dél-koreai – rajtja mellett José Mourinho menesztése, a Bayer Leverkusen szárnyalása, a Franz Beckenbauerre való visszaemlékezés, valamint a Bajnokok Ligája kieséses szakasza is kiemelt anyag.

Gyűjtőknek és rajongóknak poszterekkel igyekszik kedveskedni a lap,

elsőként Szoboszlai Dominik és a magyar válogatott, valamint a Ferencváros és Lionel Messi poszterét lehet a falra ragasztani.

Rovatok